Plantaire wratten bij kinderen: hoe te behandelen?

Plantaire wratten zijn goedaardige en veel voorkomende aandoeningen bij kinderen. Behandeling vereist een lange hersteltijd. Lees verder voor meer informatie.
Plantaire wratten bij kinderen: hoe te behandelen?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 23 februari, 2024

Plantaire wratten zijn veel voorkomende aandoeningen bij kinderen. Het zijn echter geen kwaadaardige laesies en ze manifesteren zich ook niet met uitgebreide symptomatologie. In feite verdwijnen ze vaak spontaan. Hoewel er ook andere varianten zijn, behoren ze tot de meest voorkomende wratten bij kinderen. Hier lees je waarom ze ontstaan en hoe je ze kunt behandelen.

Wat zijn plantaire wratten?

Wratten zijn goedaardige huidgezwellen die op verschillende delen van het lichaam en in verschillende vormen kunnen voorkomen. Ze ontwikkelen door een virus van de HPV-familie. Ze zijn besmettelijk en ze komen veel voor. Hoewel ze mensen van elke leeftijd kunnen treffen, komen ze vaker voor bij adolescenten en kinderen. De meest voorkomende varianten (Engelse link) zijn de volgende:

  • Gewone wratten
  • Plantaire wratten
  • Platte wratten
  • Genitale wratten

Meest voorkomende oorzaken van plantaire wratten

Wratten worden zoals gezegd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV – Engelse link), waarvan er meer dan 100 verschillende typen zijn. Deze verscheidenheid aan virale agentia dringt het huidoppervlak binnen via kleine wondjes en veroorzaakt extra celgroei. De buitenste laag van de huid wordt harder en dikker en vormt een verheven wrat. In de meeste gevallen worden de virussen overgedragen door direct huidcontact.

Overdracht kan zelfs plaatsvinden door het aanraken van bepaalde voorwerpen, zoals handdoeken. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van wratten. Namelijk:

  • Kinderen met atopische ziekten, zoals eczeem.
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Tieners of kinderen die gemeenschappelijke douches gebruiken.

De meest voorkomende behandelingen

Plantaire wratten
Voor de behandeling met cryotherapie kan plaatselijke verdoving worden gebruikt om te voorkomen dat het te pijnlijk is voor het kind. Ook moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van littekenvorming.

In de meeste gevallen zijn wratten ongevaarlijk voor kinderen met een gezond immuunsysteem. Ze verdwijnen vaak vanzelf, afhankelijk van de gezondheidstoestand, het type virus en de wrat.

Salicylzuur topicatie

Dit type behandeling (Engelse link) kan irritatie van het huidoppervlak veroorzaken, maar wordt meestal goed verdragen. De oplossing wordt gedurende een paar weken meerdere keren per dag op de verharde huid aangebracht. De voordelen van salicylzuur zijn onder andere gemak, minimale kosten, redelijke effectiviteit en verwaarloosbare pijn. De nadelen zijn dat de resultaten weken tot maanden van behandeling vergen.

Cryotherapie

Deze procedure maakt gebruik van vloeibare stikstof om de wrat te vernietigen door bevriezing. Het wordt uitgevoerd door een dermatoloog en vereist meer dan één sessie. Omdat de stikstof erg koud is, kan het een stekende pijn veroorzaken en de huid rood maken.

Chirurgische excisie door cauterisatie of curettage

Chirurgische excisie en cauterisatie van wratten worden niet aanbevolen als standaardbehandeling omdat ze pijnlijk kunnen zijn en littekens kunnen veroorzaken. Bovendien is er, zoals bij elke destructieve behandeling, geen garantie dat de wrat niet terugkomt. In feite kan het percentage terugkerende wratten oplopen tot 30% (Engelse link).

Een voet met een wrat
Plantaire wratten kunnen ongemakkelijk en onaantrekkelijk zijn, dus het is het beste om te proberen er snel vanaf te komen.

Voetverzorging voor kinderen

Idealiter moeten kindervoeten worden verzorgd om verschillende huidaandoeningen of verschijnselen te voorkomen:

  • Kies voor schoeisel met de juiste maat en van kwaliteitsmaterialen.
  • Leg het kind uit dat schoenen niet mogen worden uitgewisseld met vriendjes of broertjes of zusjes, omdat er verschillende huidziekten zijn die besmettelijk zijn.
  • Een constante en correcte hygiëne van de voeten is essentieel om schimmel of infecties te voorkomen.
  • Na elk bad moet je de handdoek zorgvuldig afdrogen en ervoor zorgen dat er geen hardnekkig vocht tussen de tenen blijft zitten, omdat dit gebied vatbaar is voor de ontwikkeling van mycose.
  • Breng een vochtinbrengende crème aan met een hoog gehalte aan vitamine A, vitamine E en allantoïne. Bovendien is het knippen van de nagels na het baden aangenamer en gemakkelijker dan op andere momenten.

Plantaire wratten en de behandeling ervan bij kinderen

Topische behandeling is afhankelijk van consistentie en therapietrouw van de patiënt. Het vereist langere behandelingsperioden. Bovendien zijn invasieve procedures vaak pijnlijk en vereisen ze een lange hersteltijd. De behandeling van wratten is gebaseerd op een geïndividualiseerde aanpak en vereist in de meeste gevallen meer dan één therapeutische optie om een volledige oplossing te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kwok CS, Gibbs S, Bennett C, Holland R, Abbott R. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;(9):CD001781. doi: 10.1002/14651858.CD001781.pub3. PMID: 22972052.
  • Bellew SG, Quartarolo N, Janniger CK. Childhood warts: an update. Cutis. 2004 Jun;73(6):379-84. PMID: 15224780.
  • Sterling JC, Handfield-Jones S, Hudson PM; British Association of Dermatologists. Guidelines for the management of cutaneous warts. Br J Dermatol. 2001 Jan;144(1):4-11. doi: 10.1046/j.1365-2133.2001.04066.x. PMID: 11167676.
  • Syrjänen S. Current concepts on human papillomavirus infections in children. APMIS. 2010 Jun;118(6-7):494-509. doi: 10.1111/j.1600-0463.2010.02620.x. PMID: 20553530.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.