Eczeem bij kinderen: hoe voorkom je uitbraken?

Als je baby jeukende rode uitslag op zijn huid heeft, lijdt hij mogelijk aan eczeem. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze aandoening.
Eczeem bij kinderen: hoe voorkom je uitbraken?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Eczeem is een huidaandoening die ongeveer 20% van de kinderen in hun eerste levensjaren treft. Het is dus een veel voorkomende ziekte die meerdere jaren aanhoudt en verdwijnt naarmate ze groeien. Lees hieronder hoe je uitbraken van eczeem bij kinderen kunt voorkomen.

Eczeem bij kinderen herkennen

1. Symptomen

Je kunt eczeem identificeren door roodheid op de huid, jeuk, pijn, zwelling en pus in het getroffen gebied, naast andere symptomen. Het identificeren van het begin van een uitbraak en vervolgens het aanbrengen van speciale crèmes kan voorkomen dat de symptomen erger worden.

2. Leeftijd waarop het verschijnt

Deze aandoening treft alle huidtypen en treedt meestal op zeer jonge leeftijd op. Het ziet er echter anders uit bij baby’s en kinderen. Bovendien beïnvloedt het vooral het gezicht, hoofd, handen en de plooien van ellebogen en knieën.

Het gezondheidsportaal Integral Pediatrics legt het volgende uit: “Bij 60% van de patiënten begint het in het eerste levensjaar, voornamelijk in de eerste 6 maanden. Bij 85% ontwikkelt de aandoening tijdens de eerste 5 jaar en slechts 10% na 7 jaar. ”

Daarom komt het bij baby’s vaak na 3 of 4 maanden voor. De huidproblemen verschijnen dan meestal op hun wangen, hoofd en ledematen. Sommige moeders verwarren luieruitslag met eczeem. Eczeem komt echter niet voor in gebieden die constant nat zijn.

Babyvoetje met eczeem

In de kindertijd kan het na 2 jaar verschijnen, waar je het ziet op de nek, handen, enkels, elleboogplooien en billen. Bij blanke kinderen verschijnt huiduitslag meestal in de huidplooien. Bij kinderen van Aziatische en Afrikaanse afkomst verschijnt het echter meestal op de ellebogen en knieën.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat eczeem in 3 fasen voorkomt: baby, kind en volwassene.

Hoe eczeem optreedt in de verschillende fasen

Eczeem kent 2 fasen:

  • Inactief. De huid wordt erg droog en schilferig, en ook gevoelig. Tijdens deze periode kun je preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat het erger wordt. Zoals we eerder vermeldden; houd het getroffen gebied gehydrateerd met speciale crèmes en vochtinbrengende crèmes.
  • Actief. Ontstekingen zijn intenser en pus en bloeden door krabben komt veel voor. Bovendien kan de huid ontstoken raken en verharden.

Hoe kun je uitbraken van eczeem bij kinderen voorkomen

Triggers voor eczeem bij kinderen

Om uitbraken van eczeem te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat het veroorzaakt. Laten we beginnen met te zeggen dat deze ziekte dus niet besmettelijk is.

Terugkerend naar het gezondheidsportaal van Integral Pediatrics, wijzen zij erop dat “bij 70-80% van de kinderen een familiale of persoonlijke geschiedenis van huidaandoeningen bestaat.” Daarom is het belangrijk rekening te houden met genetische factoren.

Factoren die bijdragen aan eczeem bij kinderen zijn:

  1. Droge huid.
  2. Gebruik van crèmes met chemicaliën die irritatie veroorzaken.
  3. Herpes en schimmels.
  4. Contact met allergenen, pollen, stof, dierenhaar, voedselvergiftiging, enz0voort.
  5. Contact met stoffen die zijn gewassen met schurende reinigingsmiddelen en met synthetische stoffen zoals nylon, wol of viscose.

De klinische manifestaties van eczeem vormen de basis van de diagnose, omdat er geen specifieke microscopische of laboratoriumveranderingen zijn.
-M. Ridao i Redondo, kinderarts–

Baby met eczeem op het gezicht

Preventiestrategieën

Tegenwoordig kun je corticosteroïden en antibiotica gebruiken om uitbraken van eczeem bij kinderen te bestrijden. De dokter zal echter de oorzaken van het eczeem bij je kindje bepalen en de beste optie voor hem kiezen.

Dit zijn enkele acties die gericht zijn op het voorkomen van symptomen:

  • Controleer ten eerste de temperatuur: vermijd overmatige hitte.
  • Houd een aanzienlijke luchtvochtigheid aan in de ruimte waar je kind zich bevindt.
  • Zorg voor korte, verfrissende baden om te stoppen met zweten, met water dat niet te heet is.
  • Ga in bad met zure pH-zeep zonder wasmiddel.
  • Dep droog zonder te wrijven, zodat je irritatie kunt voorkomen.
  • Vermijd kleding gemaakt van irriterend materiaal.
  • Breng dagelijks vochtinbrengende crème aan.
  • Voorkom bovendien wonden door de nagels van je kind goed te knippen.
  • Vermijd zwemmen in zwembaden vanwege de grote hoeveelheid chloor die ze bevatten.

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde beveelt bovendien de volgende maatregelen aan: “Verminder contact met zure voedingsmiddelen (tomaten, citrusvruchten, enz.). Verschoon luiers regelmatig en wees voorzichtig bij het wassen van kleding.”

Vergeet niet dat als je je zorgen maakt, je altijd je dokter of dermatoloog moet raadplegen. Op die manier krijg je de juiste begeleiding die je nodig hebt om de behoeften van je kind te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.