Kan het chloor in zwembadwater allergieën veroorzaken?

Iets dat je misschien niet weet, is dat het chloor dat wordt gebruikt voor de sanering van het zwembad, luchtweg- en huidallergieën kan veroorzaken. Maar je hoeft niet te stoppen met genieten van lekker spetteren in het zwembad! Preventie is de sleutel.
Kan het chloor in zwembadwater allergieën veroorzaken?

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Ontdek hoe chloor in zwembadwater bepaalde allergieën kan veroorzaken, en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen, zodat je ten volle kunt genieten van het mooie weer.

Chloor in zwembadwater kan luchtwegallergieën veroorzaken

Voor veel mensen neemt de geur van chloor ze mee naar gelukkige dagen doorgebracht in het zwembad, plezier met het gezin of het nemen van spannende zwemlessen. Anderen associëren het echter met ademhalingsproblemen en allergieën.

Hoewel deze stof wordt gebruikt voor zwembadreiniging, is het ook een zeer sterke en schadelijke stof voor onze gezondheid.

Chloor in zwembadwater kan allergieën veroorzaken bij zowel volwassenen als kinderen. In het geval van zeer jonge baby’s, kan het hun risico op het krijgen van aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, verhogen.

Consequenties zijn meestal hetzelfde in zowel binnen- als buitenzwembaden. De kans op ziek worden is afhankelijk van hoeveel tijd je in het zwembad doorbrengt, hoe vaak je duikt en hoeveel chloorwater je binnen hebt gekregen.

Hoe jonger de kinderen, hoe kwetsbaarder ze zijn voor het ontwikkelen van allergische reacties op deze stof. Een van de eerste symptomen is irritatie van de neus en ogen. Het kan ook hoestbuien, braken en problemen met ademhalen veroorzaken.

Kinderen met een allergie

Chloor in zwembadwater kan huidallergieën veroorzaken

Als het buiten warm is, denken we meestal alleen maar aan wat we kunnen doen om af te koelen. En als we het geluk hebben om een ​​zwembad thuis of in de buurt te hebben, voelen we ons de gelukkigste mensen ter wereld.

Duiken in zwembadwater kan echter ongewenste effecten op onze huid veroorzaken. Dit komt door het chloor dat wordt gebruikt om het zwembad te reinigen, waardoor onze huid droog of gevoelig wordt voor allergische reacties.

De meest aangetaste lichaamsdelen zijn de ogen, neus en zelfs onze geslachtsorganen. Rode ogen na vele uren in het zwembad is een duidelijk teken van wat chloor met onze huid doet. Chloor verhoogt de uitdroging van de huid, vooral als we elke dag gaan zwemmen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de huid wordt beschermd tegen externe factoren door een ‘laag’ die dunner kan worden, kan veranderen of zelfs geheel kan worden geëlimineerd door middel van agressieve chemische producten. Dit gebeurt meestal bij mensen met een zeer gevoelige of lichte huid.

En dat niet alleen, chloor heeft ook invloed op je haar – vooral blond haar – en je nagels. Maar is chloor de enige schuldige? Eigenlijk zijn andere reinigingsbestanddelen ook erg schadelijk voor onze gezondheid, waaronder kopersulfaat, ijzer en andere metalen.

In het geval van zeer jonge baby’s, kan het hun risico op ademhalingsziekten, zoals astma, verhoogd worden.

Hoe kun je allergische reacties op chloor voorkomen?

Chloor is meestal gebruikt om zwembaden te desinfecteren en de blootstelling aan bepaalde bacteriën, zoals escherichia coli, te verminderen en om het water gedurende langere tijd in goede conditie te houden. We moeten dus bepaalde gewoonten veranderen als we de allergieën die het veroorzaakt willen verminderen:

  • Blijf niet langer dan een uur achter elkaar in het zwembad.
  • Gebruik een zwembril, oordopjes of neuspluggen en een badmuts om je haar te beschermen.
  • Neem een ​​stevige douche zodra je uit het zwembad komt en was je badpak volledig.
Jongen zwemt in een zwembad
  • Slik geen water uit het zwembad in.
  • Doe eens wat anders en ga naar het strand in plaats van altijd naar het zwembad te gaan.
  • Kies openbare zwembaden die niet zo druk zijn, of vermijd de uren waarin ze erg druk zijn.
  • Vraag het personeel naar de sanitaire methoden van hun zwembad.
  • Gebruik voor een zwembad thuis lichtere alternatieven.

Het klopt dat chloor voor sommige mensen allergieën kan veroorzaken, maar als je dit product op de juiste manier gebruikt, kun je genieten van een onschadelijke zomer in het zwembad.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.