Bronchiolitis voorkomen: is dat mogelijk?

Bronchiolitis is een infectie van de luchtwegen die symptomen vertoont die lijken op van een verkoudheid.
Bronchiolitis voorkomen: is dat mogelijk?

Laatste update: 27 februari, 2019

Eén van de meest gestelde vragen over de gezondheid van kinderen is of het mogelijk is om bronchiolitis te voorkomen. Zowel acute bronchitis en chronische bronchiolitis zijn vaak onvermijdelijk. Er zijn echter wel bepaalde maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen.

Bronchiolitis is een infectie van de luchtwegen die symptomen vertoont die lijken op die van verkoudheid. Bij baby’s en andere kwetsbare bevolkingsgroepen kan dit echter tot ernstige complicaties leiden.

Eén op de vier bezoeken aan de dokter voor bronchiolitis, resulteert in een ziekenhuisverblijf voor de baby. Om deze reden raden deskundigen aan om naar de dokter te gaan als de symptomen van verkoudheid erger worden.

De symptomen van bronchiolitis bij kinderen lijken erg op die van een verkoudheid. Deze ziekte is echter verantwoordelijk voor het hoogste aantal ziekenhuisopnames bij jonge kinderen.

Symptomen van bronchiolitis

Zoals eerder vermeld, kunnen de symptomen van bronchiolitis sterk lijken op die van een verkoudheid.

Wanneer je baby symptomen van een verkoudheid heeft die lijken te verergeren, is het erg belangrijk om naar de dokter te gaan om de nodige onderzoeken te laten doen.

Dit zijn de belangrijkste symptomen:

 • Pijn op de borst
 • Een natte hoest waarbij slijm wordt opgegeven. Als dit slijm gelig is, gaat het waarschijnlijk om een bacteriële infectie.
 • Vermoeidheid
 • Koorts, meestal laag
 • Ademhalingsproblemen
 • Piepende ademhaling
Symptomen van bronchiolitis

Andere symptomen van chronische bronchiolitis zijn:

 • Ontsteking van de enkels, voeten en benen
 • Blauwachtige lippen door moeilijkheden met ademhalen.
 • Terugkomende secondaire luchtweginfecties, zoals verkoudheid of griep

Tips om bronchiolitis te voorkomen

Als je de kans wilt verkleinen dat je baby bronchiolitis oploopt, moet je goed op zijn omgeving letten.

Let op wanneer mensen je baby aanraken en zorg voor goede hygiëne om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Deze volgende tips zullen nuttig zijn om bronchiolitis te voorkomen:

 1. Voordat je je baby aanraakt, is het erg belangrijk om je handen te wassen, vooral als je net thuis bent gekomen.
 2. Was speelgoed gemaakt van textiel en maak oppervlakken en ander speelgoed, dat in contact is met de handen en mond van je kind, schoon.
 3. Vermijd tabaksrook ten koste van alles. Het is heel belangrijk dat niemand in huis of in de nabijheid van je kind rookt. De bestanddelen van tabaksrook blijven op oppervlakken en in textiel aanwezig.
 4. Als je uit bent geweest, kleed je dan om als je in een rokerige omgeving bent geweest.
 5. Een andere tip om bronchiolitis te voorkomen, is om het huis elke dag te luchten. Zorg er ook voor dat het niet te warm of te koud is.
 6. Vermijd alle plaatsen waar je kind een verhoogd risico loopt om de ziekte op te lopen, zoals ziekenhuizen, klinieken en openbaar vervoer.
 7. Gebruik waar en wanneer mogelijk papieren doekjes om besmetting te voorkomen.
 8. Als je hoest of niest, bedek dan je mond met je onderarm, niet met je hand. Leer je kinderen om hetzelfde te doen.
 9. Borstvoeding biedt enige weerstand tegen bronchiolitis, daarom raden deskundigen aan om borstvoeding te geven tot minimaal 6 maanden.
 10. Praat met je arts over de mogelijkheid om je kind te laten inenten als hij zich in een risicogroep bevindt.
De behandeling van bronchiolitis

De behandeling van bronchiolitis

Er is geen specifieke behandeling voor virale bronchiolitis, maar er zijn wel enkele maatregelen die we kunnen nemen om de symptomen te verlichten.

Antibiotica zijn in dit geval niet nuttig: ze behandelen infecties veroorzaakt door bacteriën, niet door virussen. Enkele adviezen die je kunt opvolgen, zijn onder andere de volgende:

 • Je kunt een neusspray met een zoutoplossing gebruiken, maar dan wel op advies van je (kinder)arts.
 • Gebruik een pipetje om het slijm uit het neusje van je baby te verwijderen. Dit werkt het beste in de eerste 6 maanden van het leven van je baby.
 • Acetaminophen of paracetamol kan helpen om de koorts naar beneden te brengen bij kinderen. Het is echter wel verstandig altijd eerst je (kinder)arts te raadplegen voordat je je kind dit of een ander medicijn geeft.
 • Het is belangrijk dat je baby voldoende te drinken krijgt. Hou er rekening mee dat hij waarschijnlijk zijn eetlust verliest als gevolg van ademhalingsmoeilijkheden. Als je merkt dat verkoudheidsverschijnselen na een paar dagen niet verdwijnen, is het belangrijk om je (kinder)arts te raadplegen om te controleren of je kind geen bronchiolitis heeft.

Één van de redenen waarom deze ziekte zo gevaarlijk kan zijn, is dat deze vaak onopgemerkt blijft tot het moment waarop de gezondheid van het kind ernstig in gevaar is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.