Herpes bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Herpes bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatste update: 06 juli, 2018

Herpes bij kinderen is een infectie die vaker voorkomt dan je denkt door de hoge mate van besmettelijkheid. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen, draagt je lichaam dit mee voor de rest van je leven. 

Herpes is een virale infectieuze ziekte die de huid aantast. Het manifesteert zichzelf in de vorm van kleine blaasjes omringd door een rode cirkel. 

Het wordt veroorzaakt door het Herpes-simplexvirus bestaande uit twee soorten namelijk:

  • het Human herpesvirus 1  (HSV- 1), wat het gezicht, lippen en het bovenlichaam aantast.
  • het Human herpesvirus 2 (HSV – 2), wat voornamelijk de genitaliën aantast.

De eerste soort komt het meeste voor bij kinderen, hoewel er ook gevallen zijn van besmettingen van de tweede soort.

Bij Human herpesvirus 1 is het meest getroffen gebied (en waarschijnlijk het meest vervelende) de lippen. Hierbij ontstaat de zogenaamde koortslip.

Er is een andere variëteit, herpes zoster (ook wel gordelroos genoemd), die ontstaat als resultaat van een hardnekkig waterpokkenvirus.

Het tast de zenuwcellen van de huid aan en manifesteert zich als koortsblaasjes op specifieke delen van het lichaam. Dit gaat gepaard met brandende of kloppende pijn en tintelingen en jeuk.

Herpes kan niet volledig worden genezen. Toch zijn er verschillende behandelingen om het genezingsproces van de huidletsels te versnellen.

Als je de ziekte eenmaal opgelopen hebt, blijft het virus sluimeren in het lichaam tot de volgende uitbraak. Het virus nestelt zich in de gevoelige zenuwknopen.

Symptomen en uitbraken van herpes bij kinderen

De periode van besmetting kan 10 tot 14 dagen duren. In het begin wordt het aangetaste gebied rood en ook jeuk komt vaak voor.

Vervolgens verschijnen de koortsblaasjes die zeer pijnlijk kunnen zijn. Als deze openbarsten laten ze een soort korstjes achter die na enkele dagen verdwijnen.

Het goede nieuws is dat ze geen littekens achterlaten en het meestal treden er geen grote complicaties op.

In ieder geval zijn er studies die het herpesvirus in verband brengen met het ontstaan van Alzheimer bij volwassenen.

Wanneer herpes  de eerste keer bij kinderen optreedt zal het voor koorts en gezwollen lymfeklieren zorgen.

Volgens de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen kan het herpesvirus bij pasgeborenen wel ernstige complicaties met zich meebrengen. Bijvoorbeeld ziektes die zowel de hersenen, longen en lever aantasten, als zweertjes op de huid en rond de ogen.

In de meest ernstige gevallen kan het grote risico’s voor het leven van je baby met zich meebrengen.

Gordelroos heeft hetzelfde ziekteverloop in het begin als bij herpes. Het verschil is dat de blaasjes vaak pijnlijker zijn.

Deze herpesvarianT gaat ook gepaard met buikpijn, koorts, rillingen, gewrichtspijn en hoofdpijn.

Bij pasgeborenen kan het herpes virus ernstge complicaties veroorzaken. 

Indien de afgescheiden vloeistof van de blaasjes in aanraking komt met plekken van het lichaam die nog niet zijn aangetast, kunnen er zich daar ook blaasjes vormen. Dit geldt voor beide soorten.

Het is belangrijk om de nodige voorzorgen te nemen zodat dit niet gebeurt.

Oorzaken van herpes bij kinderen

De hoofdoorzaak is besmetting door volwassenen, aangezien ongeveer 70 tot 90% van hen het virus dragen.

Er zijn echter ook andere mogelijkheden voor een besmetting met herpes bij kinderen:

  • Tijdens de bevalling: dit kan gebeuren als de moeder een actieve infectie heeft.
  • Directe besmetting: door zoenen of aanraken van de aangetaste gebieden. Herpes is een zeer besmettelijke infectie.
  • Indirecte besmetting: door handdoeken, glazen, speelgoed of andere objecten die in contact zijn geweest met een besmet persoon.
  • Seksuele overdracht: dit is de vorm van besmetting bij genitale herpes.
  • Opnieuw uitbreken van het latente virus: dit kan gebeuren onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid, hitte, koorts, stress of blootstelling aan zonlicht.

Hoe wordt herpes bij kinderen genezen?

In het geval van besmetting bij pasgeborenen worden ze opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling intensieve zorg. Dit als voorzorgsmaatregel voor de mogelijke gevolgen van het virus.

Herpes bij kinderen: blaasjes op de hand

De andere bijwerkingen kunnen doorgaans thuis behandeld worden. Bovendien kan het gebruik van antivirale medicatie het genezingsproces versnellen. Daarnaast werken ze preventief tegen de verdere verspreiding van het virus. Er bestaan ook natuurlijke remedies om herpes bij kinderen te behandelen.

Het is belangrijk om met enkele punten rekening te houden bij het zorgen voor een kind met herpes:

  • Zorg dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.
  • Geef geen voeding die de zweren kan irriteren.
  • Controleer op koorts , gezwollen klieren of ander ongemak. Bel je kinderarts op als je kind last heeft van deze symptomen.

Zoals we eerder al zeiden, kan herpes nooit volledig genezen. Het is alleen mogelijk om de behandeling te versnellen. Het virus blijft namelijk inactief aanwezig in het lichaam van de betrokken persoon.

Kan herpes bij kinderen worden voorkomen?

Er bestaan geen grote geheimen ter preventie van herpes bij kinderen. Het is beter om contact te vermijden met iemand bij wie de ziekte is uitgebroken.

Ook is het raadzaam om het kind niet naar school te laten gaan als hij symptomen vertoont. 

Bij jonge mensen en seksueel actieve volwassenen is het gebruik van latex condooms of seksuele onthouding de beste methode om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), inclusief herpes, te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pousa Castro X, Bascones Martínez A. Herpesvirus. Av. Odontoestomatol 2011; 27 (1): 11-24.
  • Baquero Artigao F, Prieto Tato LM, Ramos Amador JT, et al. Guía de la Sociedad Española de Infectología Pediátrica sobre prevención, diagnóstico y tratamiento de la infección neonatal por virus herpes simplex. An Pediatría. 2018;89(1):64.e1-64.e10. doi:10.1016/j.anpedi.2018.01.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.