Wratten bij baby's: oorzaken en behandeling

Wratten bij baby's zijn een besmettelijke en goedaardige huidaandoening. We vertellen je waarom ze ontstaan en hoe je ze kunt behandelen
Wratten bij baby's: oorzaken en behandeling
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 28 augustus, 2023

Wratten zijn goedaardige laesies die voorkomen op de huid en slijmvliezen. Ze worden overgedragen door direct of indirect contact en treffen ongeveer 10% van de bevolking (Engelse link). Ze kunnen op elke leeftijd verschijnen, hoewel wratten bij baby’s zeldzaam zijn. In het algemeen komen ze vaker voor op schoolleeftijd, waar de prevalentie tussen de 10 en 20% ligt.

De meeste wratten zijn ongevaarlijk en verdwijnen binnen enkele jaren, en het komt zelden voor dat ze kwaadaardig worden. Als je kind een van deze laesies heeft en je je zorgen maakt, lees dan alles wat je moet weten.

Waarom komen wratten bij baby’s voor?

Hoewel wratten bij baby’s zeldzaam zijn, nemen ze toe naarmate kinderen ouder worden en in contact komen met andere kinderen. Wratten worden veroorzaakt door HPV (humaan papillomavirus), waarvan meer dan 100 verschillende typen zijn geïdentificeerd, en kunnen zich op elke plaats op het lichaam ontwikkelen.

Bovendien worden virale wratten overgedragen door direct huid-op-huid contact. Ze kunnen echter ook verspreid worden door het aanraken van voorwerpen zoals handdoeken of washandjes. In dit verband is de kans groter dat zachte, vochtige of verwonde huid besmet raakt.

Virussen hebben het vermogen zich op de huid te vermenigvuldigen. Als iemand een verzwakt immuunsysteem heeft, kan het lichaam daarom niet altijd succesvol terugvechten.

Wratten bij baby's
Alles wat de normale epitheliale barrière verstoort, verhoogt de kans op wratten.

Soorten wratten

Tot de primaire manifestaties van HPV behoren genitale, gewone, platte, palmaire en diepe plantaire wratten. Sommige van de hoog-risico HPV subtypes (Engelse link) worden in verband gebracht met neoplasma’s, waaronder de types 6, 11, 16, 18, 31 en 35. In feite wordt kwaadaardige transformatie vaak gezien bij genitale wratten en bij immuungecompromitteerde patiënten.

  • Vulgaire wratten: komen het meest voor bij type 2 en 4, en daarna bij type 1, 3, 27, 29 en 57. Ze kunnen op elk gebied van het lichaam verschijnen, maar het vaakst rond de nagels of waar een huidlaesie zit.
  • Platte wratten: dit zijn de types 3, 10 en 28. Ze zijn meestal klein en plat, roze van kleur, of dezelfde kleur als de omringende huid.
  • Diepe palmoplantaire wratten: deze worden veroorzaakt door type 1 en ook 2, 3, 4, 27 en 57. Als ze op de voetzool zitten, kunnen ze zelfs in rust pijn veroorzaken en lijken ze op likdoorns. Ze verschijnen meestal gegroepeerd op het gezicht zonder bijbehorende symptomen.
  • Filiforme wratten: dit zijn kleine, lange en smalle gezwellen. In de meeste gevallen komen ze voor in het gebied rond de mond, in de hals of in het gezicht.

Wratten op de voetzool kunnen pijnlijk zijn door de uitgebreide wrijving en compressie. Als ze groot zijn, kunnen ze zelfs het lopen bemoeilijken en het dragen van schoenen bemoeilijken.

Behandelingsmogelijkheden voor wratten bij baby’s

Hoewel de behandeling ingewikkeld kan zijn, lossen wratten meestal binnen enkele jaren spontaan op. De procedure hangt af van de symptomen, de voorkeur van de patiënt of de familie, en de kosten. Maar hoewel er veel therapeutische opties (Engelse link) voor wratten zijn, is er geen enkele erg effectief en recidieven zijn bij elk van hen vrij gebruikelijk. Bovendien kan geen van deze opties in de praktijk worden gebracht als het gaat om wratten bij baby’s.

Om over-the-counter lotions effectief te laten zijn, is het belangrijk om eerst de harde huid aan het oppervlak van de wrat weg te krijgen. Daarom kun je na elk bad voorzichtig met een vijl over het oppervlak van de wrat wrijven om het glad te maken. Daarna is het een goed moment om een effectieve vrij verkrijgbare behandeling te gebruiken.

Een moeder behandelt een wrat bij haar baby

De meeste wratten veroorzaken geen symptomen of verschijnselen. Ze kunnen echter cosmetisch ongemak veroorzaken en, in zeldzame gevallen, plaatselijke pijn.

Welke maatregelen kun je nemen om wratten bij baby’s te voorkomen?

Als iemand in het huishouden wratten heeft, maak dan vloeroppervlakken en badkuipen schoon. Idealiter wordt een verdunde bleekwateroplossing gebruikt voordat de baby in deze ruimtes komt. Een andere aanbevolen optie is om voor elk gezinslid een ander washandje en handdoek te gebruiken. Daarnaast is frequent handen wassen essentieel.

Ook is er geen manier om de ontwikkeling van wratten bij zuigelingen volledig te voorkomen, hoewel bepaalde maatregelen kunnen worden genomen om dat te proberen. In dit verband zijn enkele aanbevelingen van de American Academy of Dermatology Association (Engelse link) zijn om niet te wrijven, te krabben of in wratten te knijpen. Zelfs kinderspeelgoed moet worden schoongehouden.

Wratten bij baby’s zijn ongevaarlijk

Wratten zijn ongevaarlijke gezwellen die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Hoewel ze vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen, kunnen ze op elke leeftijd ontstaan. Er zijn verschillende soorten wratten met verschillende verschijningsvormen die meestal zonder behandeling binnen enkele weken verdwijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Al Aboud, A. M., & Nigam, P. K. (2022). Wart. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • American Academy of Dermatology. Warts: Tips for managing. Available from: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/warts-self-care
  • Lipke, M. M. (2006). An armamentarium of wart treatments. Clinical medicine & research, 4(4), 273–293. https://doi.org/10.3121/cmr.4.4.273
  • Gerlero, P., & Hernández-Martín, Á. (2016). Treatment of Warts in Children: An Update. Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños. Actas dermo-sifiliograficas, 107(7), 551–558. https://doi.org/10.1016/j.ad.2016.04.010
  • Silverberg, N. B. (2019). Pediatric warts: update on interventions. Cutis, 103(1), 26–E4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.