De meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten

In de adolescentie variëren de meest voorkomende huidproblemen van acne tot virale wratten. Hier volgen enkele van de belangrijkste.
De meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 19 november, 2022

De meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten houden verband met de functionele toename van bepaalde huidstructuren als gevolg van hormonale veranderingen. De adolescentie is een van de belangrijkste groeifasen voor zowel de psychologische als de lichamelijke ontwikkeling van het individu.

Meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten

De toename van de circulerende androgenen tijdens de adolescentie werkt in op de terminale beharing, apocriene zweetklieren en talgklieren. Stimulatie of verandering van al deze huidstructuren leidt tot karakteristieke aandoeningen van het huidoppervlak.

1. Acne vulgaris

Acne vulgaris is de meest waargenomen dermatose in dit ontwikkelingsstadium. Het is een chronische ontstekingsziekte die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van de volgende laesies:

  • Mee-eters
  • Puistjes
  • Steenpuisten
  • Cysten
  • Littekens
De meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten zoals puistjes

In de adolescentie zijn de delen van het lichaam die het meest door dit type ziekte worden getroffen seborrheïsch, dat wil zeggen de schouders, de rug en het gezicht.

Bovendien kan acne aanhouden tot 64% van mensen in hun twintiger jaren en 43% in de dertiger jaren, volgens studies gepubliceerd in The British Journal of Dermatology (Engelse link). Daarom is het altijd belangrijk om zonbescherming te gebruiken om achtergebleven hyperpigmentatiemaculen te voorkomen in de gebieden waar actieve acneletsels zitten.

2. Rosacea, een van de meest voorkomende huidproblemen bij adolescenten

Rosacea is een chronische ontstekingsziekte en wordt vrij algemeen gediagnosticeerd. Er zijn vier klinische subtypen met overheersende tekenen en symptomen:

  • Erythematotelangiectatisch
  • Papulopustuleus
  • Fymatisch
  • Oculair

Volgens de 2019 Commissie van deskundigen van de National Rosacea Society (Engelse link), worden sommige van de volgende manifestaties als diagnostisch beschouwd: vast centrofaciaal erytheem met een vast patroon dat periodiek kan intensiveren of fymatische veranderingen. Op hun beurt beschouwt men twee van de volgende criteria ook als diagnostisch: roodheid, papels en pustels, en teleangiectasieën.

3. Vette huid, een ander veel voorkomend huidprobleem bij adolescenten

Een vette of seborroïsche huid is ook een huidaandoening die we vooral in de puberteit zien. De huid ziet er glanzend en vet uit, met vergrote poriën en ook met een verhoogde neiging tot het ontwikkelen van acne.

De gevolgen van een teveel aan talg kunnen onder andere in verband worden gebracht met nadelige sociale en psychologische effecten als gevolg van geassocieerde acne en het verschijnen van een vette en glanzende huid.

In deze ontwikkelingsfase moet je daarom een dagelijkse huidverzorgingsroutine toepassen om de complicaties van de stimulatie en ontwikkeling van talgklieren te voorkomen.

4. Folliculitis

Folliculitis is ook een veel voorkomende, goedaardige huidaandoening waarbij de haarfollikel ontstoken en geïnfecteerd raakt en waar zich een puist vormt. Het komt soms voor als gevolg van ontsteking door ingegroeide haren, maar ook door bepaalde medicijnen zoals lithium en cyclosporine.

De diagnose folliculitis stelt de huisarts door directe observatie van de laesies.

5. Virale wratten

Virale wratten (Engelse link) zijn goedaardige huidgezwellen die op elk deel van het lichaam en in elke vorm kunnen ontstaan. Het zijn ook zeer besmettelijke gezwellen en worden meestal bij de dokter gediagnosticeerd. Ze zijn ongevaarlijk, maar kunnen hinderlijk en onaantrekkelijk zijn.

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), waarvan er meer dan 100 verschillende typen zijn. Dit type virus kan al via een oppervlakkige laesie de huid binnendringen en daar extra groei ontwikkelen.

6. Roos of seborroïsche dermatitis

Dit type aandoening ontwikkelt zich in de seborroïsche gebieden van het lichaam. Daarom is er een grotere aanleg in de bovenste borstkas, het gebied achter de oren, het gezicht en de hoofdhuid. Enkele van de overheersende verschijningsvormen zijn onder andere de volgende:

  • Schilfering
  • Pruritus
  • Ontsteking
  • Gemarkeerd erytheem
Een tiener met een jeukende hoofdhuid

De verdeling van de laesies op het lichaam is symmetrisch. Deze ziekte is echter niet besmettelijk. De behandeling is gericht op het elimineren van de tekenen van de ziekte, het verbeteren van verwante symptomen (pruritus), en het in stand houden van remissie na verloop van tijd.

Volgens een overzicht in Dermatology (Engelse link) zijn de verschillende antischimmelbehandelingen die bestaan effectief, flexibel en veilig.

7. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidziekte die in de meeste gevallen in de kindertijd ontstaat. De aandoening houdt in ongeveer 40% van de gevallen (Engelse link) aan van de kindertijd tot de adolescentie.

Daarnaast manifesteert het zich met palpebrale dermatitis en juveniele palmaire en plantaire dermatitis. De therapeutische pijlers voor de behandeling van atopische dermatitis bij adolescenten zijn dezelfde als die bij kinderen.

Huidproblemen bij adolescenten raken veel meer dan de huid

Huidproblemen bij adolescenten kunnen verstrekkende gevolgen hebben, omdat veel van het zelfbeeld van deze leeftijdsgroep samenhangt met hun lichaamsbeeld. Het is dan ook raadzaam om in de puberteit een dermatoloog te gaan raadplegen om dit soort aandoeningen te voorkomen en te beginnen met een juiste huidverzorgingsroutine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lubowe II. Adolescent skin problems. Cutis. 1976 Feb;17(2):369-74. PMID: 138533.
  • Strauss JS. Skin care and incidence of skin disease in adolescence. Curr Med Res Opin. 1982;7(Suppl 2):33-45. PMID: 6213377.
  • Thiboutot D, Anderson R, Cook-Bolden F, Draelos Z, Gallo RL, Granstein RD, Kang S, Macsai M, Gold LS, Tan J. Standard management options for rosacea: The 2019 update by the National Rosacea Society Expert Committee. J Am Acad Dermatol. 2020 Jun;82(6):1501-1510. doi: 10.1016/j.jaad.2020.01.077. Epub 2020 Feb 7. PMID: 32035944.
  • Gupta AK, Madzia SE, Batra R. Etiology and management of Seborrheic dermatitis. Dermatology. 2004;208(2):89-93. doi: 10.1159/000076478. PMID: 15056994.
  • Peters AS, Kellberger J, Vogelberg C, Dressel H, Windstetter D, Weinmayr G, Genuneit J, Nowak D, von Mutius E, Radon K. Prediction of the incidence, recurrence, and persistence of atopic dermatitis in adolescence: a prospective cohort study. J Allergy Clin Immunol. 2010 Sep;126(3):590-5.e1-3. doi: 10.1016/j.jaci.2010.06.020. Erratum in: J Allergy Clin Immunol. 2012 Apr;129(4):1176. PMID: 20816192.
  • Bhate K, Williams HC. Epidemiology of acne vulgaris. Br J Dermatol. 2013 Mar;168(3):474-85. doi: 10.1111/bjd.12149. PMID: 23210645.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.