Acne bij tieners: do's en don'ts

Tieners kunnen heel vaak last hebben van acne laesies. Hier vertellen we je de do's en don'ts van acne bij tieners. Blijf lezen.
Acne bij tieners: do's en don'ts

Laatste update: 21 juni, 2022

Voor tieners is acne een van de meest storende en verontrustende huidaandoeningen. Het heeft ook invloed op hun gevoel van eigenwaarde en beperkt hun sociale relaties. Hoewel het een huidaandoening is die vooral op het gezicht voorkomt, kan het ook op andere delen van het lichaam verschijnen, zoals de romp, armen en rug. Gelukkig is het met wat zorg mogelijk om de symptomen van acne bij tieners te verminderen en er goed uit te zien ondanks de vervelende puistjes. Vandaag vertellen we je hoe. Mis het dus niet!

Tips om met acne bij tieners om te gaan

Acne bij tieners is het gevolg van ontsteking van de pilosebaceuze eenheid van de huid, waarvan het verloop vrij langdurig en vervelend is.

In de meeste gevallen worden de laesies veroorzaakt door Propionibacterium acnes, een bacterie die deel uitmaakt van de normale flora van onze huid. Bij bepaalde fysische en hormonale veranderingen dringt deze kiem via de poriën de dikte van de opperhuid binnen en infecteert de structuren ervan.

Hoewel het een te verwachten aandoening is op deze leeftijd en niet altijd te voorkomen is, is het mogelijk het verschijnen ervan te verbeteren met de toepassing van enkele tips. Let op!

1. Een gezonde en evenwichtige voeding

Hoewel er een omstreden verband is tussen acne en voeding, bevorderen koemelk en afgeleiden daarvan meestal het ontstaan ervan.

Bovendien beschrijven enkele studies (Engelse link), gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology, dat insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), een bestanddeel van melk, de pilosebaceuze eenheid stimuleert. Het IGF-1 gehalte stijgt tijdens de puberteit en dit correleert met de hoge prevalentie van acne.

Om puistjes te voorkomen beveelt men dus een verandering in het dieet aan, waarbij je zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals frisdranken, snoep en ultrabewerkte voedingsmiddelen, moet vermijden.

Acne bij tieners
bacteriële flora

2. Regelmatige reiniging van de huid

Acne is een onvermijdelijke huidaandoening, maar kan behandeld en onder controle gehouden worden door een goede dagelijkse reiniging van de huid (Engelse link), vooral met producten die de pH van het huidoppervlak binnen de normale waarden houden.

Bovendien kunnen bacteriën die deel uitmaken van de microbiota van de huid zich overmatig ophopen. Als het huidoppervlak niet gereinigd wordt, kunnen haarfollikels verstopt raken en bepaalde complicaties ontwikkelen, zoals hyperkeratose of cysten.

3. Specifieke acne-middelen

Geneesmiddelen voor topicale acnebehandeling zijn gels, lotions en crèmes die je op de huid aanbrengt. Enkele van de gebruikte bestanddelen zijn onder andere de volgende:

  • Salicylzuur: Dit actieve bestanddeel helpt de meest oppervlakkige lagen van de huid te exfoliëren om te voorkomen dat de haarzakjes verstopt raken met acne-veroorzakende bacteriën.
  • Benzoylperoxide: Dit ingrediënt droogt acne comedonen uit, voorkomt het ontstaan van nieuwe laesies, en elimineert ook de bacteriën die acne veroorzaken.
  • Antibiotica: Clindamycine of erytromycine zijn de meest bruikbare middelen om acne-veroorzakende bacteriën volledig te elimineren in matige tot ernstige gevallen.
  • Retinoïden: Retinol wordt gebruikt bij hardnekkige gevallen van acne om de poriën te ontstoppen. Adapalene, een eenmaal daagse retinoïde gel die snel wordt opgenomen, kan ook worden gebruikt.

Sommige van deze medicijnen zijn op recept te koop en andere zijn over de toonbank verkrijgbaar. In het algemeen is het raadzaam er ‘s morgens of voor het slapengaan een dun laagje van op de huid aan te brengen, nadat je de huid gereinigd hebt (afhankelijk van het gebruikte actieve bestanddeel).

Welk gedrag moeten tieners met acne vermijden?

Een van de belangrijkste gevolgen van acne bij tieners die we proberen te vermijden is blijvende schade aan het huidoppervlak. We vertellen je wat je niet moet doen als je puistjes krijgt.

1. Acne bij tieners: raak het niet aan met je vingers

Het is het beste om acne laesies vanzelf te laten oplossen. Daarom is het contraproductief om in puistjes te knijpen in een poging hun inhoud af te voeren. Dit kan de conditie namelijk alleen maar verergeren of blijvende littekens achterlaten (Engelse link).

In feite kan het aanraken van puistjes geïnfecteerd materiaal naar de diepere lagen van de huid verplaatsen en verdere ontsteking en erytheem ontwikkelen. Er kunnen zelfs residuele hypergepigmenteerde laesies ontstaan.

2. Vermijd strakke kleding

In de gevallen waarin karakteristieke acne laesies op het lichaam verschijnen, kun je het dragen van strakke kleding beter vermijden. Die veroorzaken namlijk irritatie en verstoppen de poriën. Ook hoofdbanden, sjaals en mutsen kunnen vuil en vet ophopen.

3. Gebruik geen vette of comedogene producten op je huid

Cosmetische producten met een hoog olie- (of comedogeen) bestanddeel kunnen verstopping van de haarfollikels veroorzaken. Daarom is het raadzaam om ‘niet-comedogene’ producten aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen. Geef ook voorrang aan zonnefilters die gemaakt zijn voor de vette huid.

4. Gebruik altijd zonnebrandcrème

Het gebruik van zonnebrandcrème is een universele aanbeveling, of je huid nu acne-gevoelig is of niet. Hoewel het lijkt alsof zonnen acne wegneemt of verbergt, is dat maar tijdelijk en kan het de ontwikkeling van latere vlekken bevorderen.

In feite kan zonnen acne verergeren, in plaats van verhelpen of verbeteren.

Een goede huidverzorging is belangrijk

5. Vermijd huismiddeltjes of behandelingen

Sommige huismiddeltjes die mensen aanraden voor de behandeling van acne kunnen de aandoening verergeren en compliceren. Vermijd het gebruik van al deze middelen, of het nu tandpasta, citroensap, zuiveringszout, kurkuma of honingmaskers zijn.

Raadpleeg bij twijfel dus je dermatoloog over hoe acne in de puberteit te behandelen.

Acne bij tieners en de emotionele gevolgen ervan

Tieners die last hebben van acne hebben vaak ook emotionele problemen. In feite worden ze soms gepest vanwege het uiterlijk van hun gezicht. Puistjes kunnen ook pijn, ongemak of jeuk veroorzaken, wat de aandoening nog verergert.

Een dermatoloog is een arts die de optimale behandeling zal aangeven en passende adviezen zal geven over hoe je acne uitbraken kunt voorkomen en beheersen. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van persoonlijk imago voor tieners
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van persoonlijk imago voor tieners

Tieners kenmerken zich door het zoeken naar de eigen identiteit. De beste manier om die tot uitdrukking te brengen is via persoonlijk imago.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Danby FW. Acne and milk, the diet myth, and beyond. J Am Acad Dermatol. 2005 Feb;52(2):360-2. doi: 10.1016/j.jaad.2004.09.022. PMID: 15692488.
  • Gebauer K. Acne in adolescents. Aust Fam Physician. 2017 Dec;46(12):892-895. PMID: 29464224.
  • How to control oily skin. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.