De beste zonnebrandcrèmes voor baby's en kinderen

Kiezen tussen zoveel zonnecrèmes voor baby's en kinderen kan moeilijk zijn. We vertellen je welke de beste op de markt zijn.
De beste zonnebrandcrèmes voor baby's en kinderen

Laatste update: 30 mei, 2022

Het kiezen van zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen moet correct en bewust gebeuren, want ze hebben een huid die gevoeliger is dan die van volwassenen. Daarom zijn ze kwetsbaarder voor zonnebrand en irritatie door contact met bepaalde chemische stoffen.

Ook is het belangrijk om bij zuigelingen andere fotoprotectiemaatregelen toe te passen, zoals het gebruik van kleding met UV-filters, hoeden en brillen. Vermijd ook blootstelling aan de zon tijdens de centrale uren van de dag.

Fotoprotectie bij baby’s en kinderen

De beste zonnebrandcrèmes voor baby's en kinderen

De functie van zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen is het voorkomen van pijnlijke zonnebrand, maar ook het voorkomen van de nadelige effecten die door opgehoopte zonneschade ontstaan. Daaronder zijn vroegtijdige veroudering en huidcarcinoom.

Volgens de publicaties van de De Amerikaanse Academie van Kindergeneeskunde,(Engelse link) ontstaat de meeste schade door ultraviolette stralen tijdens de kinderjaren.

Hoewel zonnebrandcrème op het etiket voor volwassenen of voor kinderen kan staan, is de werking steeds dezelfde. Wat varieert is meestal de set van de actieve bestanddelen. Daarom worden zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen samengesteld met minder irriterende chemicaliën, om de meest gevoelige en tere huid te beschermen.

De beste zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen

Ter verduidelijking, de Food and Drug Administration raadt niet aan (Engelse link) het gebruik van zonnebrandcrème bij baby’s jonger dan 6 maanden. En bij degenen die boven deze leeftijd zijn, is het belangrijk de volgende kenmerken na te gaan om een geschikt product te kiezen:

  • Het product is waterafstotend.
  • De bescherming is groter dan of gelijk aan 50 (SPF 50+).
  • Het is breedspectrum (het werkt tegen UVB en UVA stralen).
  • De aanwezigheid van minerale of fysische filters.
  • De afwezigheid van PABA (Engelse link – para-aminobenzoëzuur).

Hieronder delen we daarom enkele van de meest aanbevolen opties. Let dus goed op!

1. ISDIN Pediatrics Fusion Fluid MINERAL BABY

Dit is een 100% minerale zonnebrandcrème, waardoor het ideaal is voor baby’s met een atopische huid. Het kan zowel op het gezicht als op het lichaam aangebracht worden en biedt een breed-spectrum bescherming.

2. Aveeno Baby Continuous Protection Gevoeige Huid

Deze zonnebrandcrème is ontwikkeld voor de gevoelige huid en is ook goedgekeurd door de Nationale Eczeem Vereniging.

Het is samengesteld uit zinkoxide, zodat het een dik wit uiterlijk heeft dat het verspreiden bemoeilijkt. Een van de grootste voordelen is dat het niet vettig is en ook niet de kenmerkende geur van zonnebrandcrème heeft.

3. Zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen VICHY IDEAL SOLEIL

Deze zonnebrandcrème combineert bescherming van de huid met het voorkomen van de schadelijke effecten van de zonnestralen. Het wordt gekenmerkt door een breed-spectrum filter dat Mexoryl aan de formule toevoegt.

Het bevat geen kleurstoffen, parfum en parabenen, dus is het echt hypoallergeen.

Bovendien bevat het, zoals de meeste producten van het merk, thermaal water van Vichy, dat hydraterende, versterkende en vernieuwende effecten aan de huid toevoegt.

4. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS dermo kids

Deze optie is samengesteld met vitamine E en antioxidanten die schade door vrije radicalen voorkomen. Bovendien is de SPF 60, wat ideaal is voor baby’s, en de textuur is zacht voor de gevoelige huid.

Het is een van de zonnefilters voor baby’s en kinderen die dermatologen het meest aanbevelen omdat er geen parabenen, oliën en chemische geurstoffen in zitten.

5. EAU THERMALE AVÈNE

Een van de voordelen van dit product is de afwezigheid van chemische filters en parfums. Bovendien heeft het een ontzwellend en antioxidant effect en is het werkzaam tegen water.

Hoewel het geen deel uitmaakt van de pediatrische lijn van het merk, maakt de chemisch-vrije samenstelling het geschikt voor kinderen.

6. Zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen: CeraVe baby Hydrating Sunscreen

Het merk CeraVe is zeer erkend en wordt aanbevolen door dermatologen. Van de producten om zonneschade te voorkomen is de minerale variant voor baby’s uitstekend en beschermt de gevoelige huid.

Kenmerkend is dat het volledig natuurlijk is, geen geurstoffen bevat, en onder de bestanddelen ceramiden bevat. Deze elementen zijn ideaal om de door eczeem geïrriteerde huid te herstellen en te hydrateren.

7. BIODERMA Photoderm MINERAL SPF 50+

Deze optie bevat 100% minerale filters die een maximale bescherming bieden tegen UVA en UVB stralen die zonnebrand veroorzaken. Door zijn chemicaliënvrije eigenschappen is het de eerste optie voor kinderen met een atopische, gevoelige of intolerante huid.

8. BEPANTHEN Baby zonnecrème

De formule is delicaat, zacht en bestand tegen water. Bovendien bevat het geen parabenen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen of geurstoffen. Het is een van de zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor baby’s vanaf 6 maanden.

Kleine kinderen hebben goede bescherming nodig in de zon

9. Neutrogena pure & free baby SUNSCREEN Stick

Stick zonnebrandcrèmes kunnen duur zijn vanwege hun kleine formaat. Dit maakt ze echter prettiger om mee te nemen en te gebruiken. Stick aanbrengen kan sneller en handiger dan veel lotion over je hele lichaam wrijven.

Naast andere voordelen springen de afwezigheid van geurstoffen en schadelijke ingrediënten, het brede spectrum en de minerale basis in het oog.

Zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen maken deel uit van de huidverzorgingsroutine

Het is belangrijk om de huid al in een vroeg levensstadium fotoprotectie bij te brengen, want zonnebrandcrèmes helpen niet als je kind ze niet gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.