Hoe kies je zomerschoenen voor je kinderen?

Laat de voeten van je kinderen niet lijden door de hitte! Kies zorgvuldig welk schoeisel je de komende zomer bij de hand hebt.
Hoe kies je zomerschoenen voor je kinderen?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

De zomer is er weer en je moet vast nieuwe schoenen voor de kinderen kopen, maar je weet niet hoe je de beste schoenen voor je kinderen voor dit seizoen kunt kiezen. Maak je geen zorgen! Hieronder geven we je alle informatie, zodat je precies weet waar je op moet letten bij het kopen van zomerschoenen om ervoor te zorgen dat de voeten van je kinderen comfortabel en gezond zijn, ondanks de hitte. Let op!

Zomerschoenen: op welke kenmerken moet je letten?

Schoeisel heeft als functie de voeten te beschermen tegen omgevingsfactoren en zo blessures te voorkomen. Let daarom bij de keuze van de zomerschoenen van je kinderen op de volgende kenmerken.

Het fabricagemateriaal

Schoeisel moet in alle delen van ademende stof gemaakt zijn: de schoen zelf, de binnenzool en het binnenwerk. In het geval van gympen is het raadzaam synthetisch materiaal te vermijden en de voorkeur te geven aan katoen of technische stoffen. Kies vooral die schoenen die ontworpen zijn om de huid droog en vrij van vocht en nare geurtjes (Engelse link) te houden.

Hoe kies je zomerschoenen voor je kinderen
Canvas sneakers zijn fris, licht, en veelzijdig. Daarom zijn ze een van de meest gewilde opties voor kinderen en tieners in de zomermaanden.

Thermisch comfort

Het ontwerp en het materiaal moeten de voet van het kind bescherming bieden tegen de hoge zomertemperaturen. Dit om overmatig zweten en blessures te voorkomen.

Antislip zolen van zomerschoenen

De zomer is de tijd van zwembaden en het strand, dus kinderen stappen voortdurend op een natte ondergrond. Om vallen, uitglijden en ongelukkige gebeurtenissen te voorkomen, kun je het beste schoenen zoeken met een goede grip op de vloer. Als de zool ook dik is, staat dat garant voor extra demping en meer comfort.

De flexibiliteit van schoeisel

Flexibiliteit zorgt ervoor dat de loopinspanning normaal is en dat kleintjes op een natuurlijke manier stapbewegingen ontwikkelen. Dit zonder enige structuur van hun voeten te forceren.

Aanpasbare ontwerpen

Of het nu open of gesloten modellen zijn, ze moeten goed aan de voeten passen. Dit kan met klittenband, veters, gespen, of een ander accessoire dat je verkiest.

Zomerschoenen moeten praktisch zijn

In de zomer vinden kinderen het heerlijk om hun schoenen uit te doen en op blote voeten te lopen. Zoek daarom modellen die gemakkelijk uit en weer aan te trekken zijn, zodat de kleintjes zich vrij kunnen bewegen.

De juiste maat

Het kiezen van de juiste maat schoeisel is essentieel voor kindervoeten om comfortabel te zijn en ook om schaafwonden en blaren te voorkomen die de huid kunnen beschadigen.

“Schoeisel moet passen bij de vorm van de voet en niet andersom. De keuze van de juiste maat verzekert in hoge mate het succes van het schoeisel.”
-Instituut voor Biomechanica van Valencia.

Kinderzomerschoenen die je niet mag missen

Nu je weet hoe je kinderschoenen voor de zomer moet kiezen, is het jouw beurt om te weten welke het meest praktisch zijn voor warme dagen:

  • Canvas schoeisel: Dit is ideaal vanwege de mate van ademend vermogen en flexibiliteit. Met deze schoenen zullen kleintjes nooit last hebben van hitte aan hun voeten en kunnen ze met alle zekerheid in hun schoenen lopen, springen en rennen. Ze zijn perfect om mee te gaan wandelen, naar een pretpark of zelfs naar een informele gebeurtenis te gaan.
  • Sneakers: Doet je kind in de zomer ook aan sport, dan is het van essentieel belang dat het aangepast schoeisel draagt naar gelang de activiteit. Zorg ervoor dat de gebruikte stof lichter is dan die van winterse gympen en dat ze, ook al is het warm, altijd sokken dragen die transpiratievocht absorberen.
  • Sandalen: Frisheid is het voornaamste kenmerk van dit soort schoeisel met een open model dat zich aan kindervoeten aanpast. Er zijn leren en rubberen modellen met gesp- of klittenbandsluiting. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kunnen kinderen ze dragen naar een elegant feest, om naar het strand te gaan, of voor een wandeling door de stad.
  • Linnen flats: Dit zijn heel frisse schoenen van natuurlijke stoffen, zoals linnen of leer. Ze brengen een vleugje elegantie, dus ze zijn heel geschikt voor feestelijke gelegenheden.
  • Waterschoenen: Voor het zwembad en het strand is dit het meest praktische en veilige model, vooral als je ontwerpen met ritssluitingen kiest.
Slippers en sandalen zijn ideaal in de zomer
Sandalen zijn er in verschillende materialen en uitvoeringen, afhankelijk van het gebruiksdoel en de leeftijd van het kind.

Elk jaar opnieuw je zomerschoenen kiezen!

Het is gebruikelijk met kinderschoenen de fout te maken geërfde schoenen te gebruiken of te proberen ze van de ene zomer op de andere opnieuw te gebruiken. Onnodig te zeggen dat dit bijna onmogelijk is, want de ontwikkeling van de voeten is constant en de veranderingen van het ene op het andere jaar zijn radicaal.

Volgens een artikel (Spaanse link) van het Nationaal Instituut voor Kindergeneeskunde van Mexico verloopt de ontwikkeling als volgt:

“Tot de leeftijd van drie jaar neemt de lengte van de voet met 2 mm per maand toe. Tussen de leeftijd van drie en vijf jaar neemt de lengte 1 mm per maand toe. In de periode tussen twee en twaalf jaar bedraagt de toename van de lengte 0,8 tot 1 cm per jaar. De meeste meisjes bereiken hun uiteindelijke lengte op de leeftijd van 12-13 jaar en jongens twee jaar later.”

Wees elke zomer dus voorbereid met de juiste schoenen voor je kind! Zo zorg je namelijk voor  gezondheid en veiligheid voor deze heerlijke dagen van rust en plezier met je gezin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.