Zomerspellen en activiteiten voor kinderen

Spelletjes zijn niet alleen leuk, maar het is ook een natuurlijke manier waarop kinderen leren. Hier laten we je enkele zomerspellen zien waar je kinderen dol op zullen zijn.
Zomerspellen en activiteiten voor kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Met de zomer komen meetal hoge temperaturen en buitenactiviteiten. Bovendien hebben kinderen veel meer vrije tijd om te genieten. Maar zelfs de meest creatieve gezinnen kunnen zonder ideeën komen te zitten en zich gaan vervelen. Hier laten we je een aantal geweldige zomerspellen en activiteiten voor kinderen zien die je zomer tot een onvergetelijke ervaring zullen maken.

Zomervakanties zijn een perfecte tijd om creativiteit te ontwikkelen, te sporten en te genieten van de natuur. Daarom zijn de mogelijkheden voor plezier en verrijking eindeloos. In feite is spelen de natuurlijke manier voor kinderen om te leren.

Kinderen die in de zomer buiten spelen.

Zomerspellen voor kinderen die cognitieve vaardigheden ontwikkelen

Cognitieve vermogens zijn processen zoals aandacht, perceptie of geheugen. Ze omvatten ook informatieverwerking en probleemoplossing. Hier zijn enkele spelletjes voor kinderen die hen helpen om aan deze vaardigheden te werken.

Schatkaart

Kies een kist of doos en plaats er een waardevolle schat in. Dit kunnen chocolademunten zijn of iets anders dat je kinderen leuk zullen vinden. Kies vervolgens een plek in of rond je huis om de schat te verbergen of te begraven, en teken een kaart om de kleintjes te helpen hem te vinden.

Teken de meest opvallende of representatieve elementen van de omgeving op de kaart om als gids te dienen en plaats een X waar de schat is. Geef ze ten slotte de kaart en nodig ze uit om te beginnen met zoeken. Het wordt een heel avontuur!

Gymkhana

Dit spel kan zijn wat je maar wilt, omdat je uitdagingen kunt opnemen die het beste zijn voor de kinderen. Je moet een route maken met verschillende stations. Op elk station moeten de kinderen een andere test afleggen om door te mogen naar het volgende station. Taken kunnen variëren van het raden van een puzzel tot het oplossen van een wiskundig probleem.

Probeer gevarieerde oefeningen voor te stellen zodat elk kind in een ervan kan uitblinken. Probeer daarnaast uitdagingen die samenwerking en teamwerk aanmoedigen. Als je er wat gezond concurrentievermogen aan toevoegt, kun je teams maken en zien welke als eerste de finish bereikt.

Zomerspellen die de creativiteit vergroten

Buiten hangen waterballonnen.

Schilderen met waterballonnen

Dit spel kan heel leuk zijn voor de kleintjes. Om het te doen, heb je alleen verf, waterballonnen en een groot vel papier of canvas nodig.

Leg het papier of canvas gewoon op het gras en vul de ballonnen met verschillende kleuren verf. Nodig de kinderen nu uit om de ballonnen tegen het papier te laten knallen en hun meest fantasierijke kant te ontwikkelen door een kleurrijk abstract schilderij te maken.

Een ander alternatief is om de verf op een plastic bord te gieten en kinderen aan te moedigen om waterballonnen als penseel te gebruiken. Ze kunnen het oppervlak van de ballon uitsmeren en over het canvas schuiven om te schilderen en tekenen.

Kleine schrijvers

Niets stimuleert creativiteit als verhalen vertellen. Geef je kinderen dus potlood en papier en stel voor dat ze hun eigen verhaal schrijven. Je kunt ze volledige vrijheid geven, of ze enkele elementen geven die het verhaal zou moeten hebben, zoals mensen, plaatsen of gebeurtenissen. Daarnaast kunnen ze afbeeldingen toevoegen die illustreren wat er in het verhaal gebeurt. Als ze het uit hebben, kun je het samen lezen voor het slapengaan.

Fysieke zomerspellen voor kinderen

Binnen dit soort spellen zijn er verschillende soorten races die eenvoudig en leuk zijn. Van de typische zakraces tot driebenige races waarbij je de rechtervoet van het ene kind aan de linkervoet van het andere bindt, ze zullen plezier beleven aan het samen rennen. Je zou ook kruiwagenraces kunnen doen waarbij het ene kind met zijn handen loopt terwijl het andere zijn benen vasthoudt.

Een zomer doorgebracht met spelen

Zoals je kunt zien, zijn spelletjes niet alleen een vorm van entertainment, maar ze kunnen ook helpen bij de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Bovendien kun je ze binnen en buiten het huis doen, dus er zijn geweldige opties voor zowel zonnige als regenachtige dagen.

Spelen met je kinderen smeedt een onverwoestbare band en mooie herinneringen. Je kunt genieten van je tijd samen en tegelijkertijd belangrijke waarden aanleren en hun vaardigheden verbeteren. Waar wacht je op? Probeer deze zomerspellen uit met je kleintjes!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.