De voordelen van creatief schrijven in de kindertijd

Weet jij wat de voordelen zijn van creatief schrijven in de kindertijd? Lees verder en kom erachter!
De voordelen van creatief schrijven in de kindertijd
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Creatief schrijven bestaat uit het bedenken en creëren van verhalen vol originaliteit en afstand nemend van conventionele standaarden als het gaat om schrijven. Creatief schrijven in de kindertijd is daarom zeer gunstig voor de ontwikkeling van een kind. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel, dus blijf lezen!

“Creativiteit is de kracht om het schijnbaar onsamenhangende te verbinden.”
-William Plomer-

De voordelen van creatief schrijven in de kindertijd

Creatief schrijven is erg aantrekkelijk voor kinderen, omdat ze gewoon hun fantasie de vrije loop moeten laten en alle ideeën die in hun hoofd opkomen op papier moeten vastleggen, zonder verder vast te houden aan bepaalde schrijfpatronen.

Naast het entertainen en dat het erg leuk is, biedt deze oefening veel voordelen voor de ontwikkeling van een kind, zoals de volgende:

Een jongen die schrijft.

Het maakt taalontwikkeling mogelijk

Een van de grootste voordelen van creatief schrijven is dat het de ontwikkeling van taalvaardigheid mogelijk maakt, zowel op communicatief als op begrijpend niveau.

Bij het uitvoeren van deze taak worden kinderen namelijk gedwongen om hun gedachten op de best mogelijke manier te uiten. Ze moeten proberen een samenhangend verhaal op te bouwen, en ze zullen moeten lezen en herlezen wat ze hebben geschreven totdat ze uiteindelijk tevreden zijn met het eindresultaat.

Het regelmatig uitvoeren van dit creatieve proces kan een zeer positieve invloed hebben op de schoolprestaties van kinderen.

Creatief schrijven in de kindertijd stimuleert de verbeelding

Kinderen hebben een ongelooflijke fantasie. Je moet proberen het zo veel mogelijk te stimuleren, zodat ze het nooit verliezen en het altijd blijven waarderen. Creatief schrijven biedt een ideale gelegenheid om de verbeelding vrij en zonder beperkingen te gebruiken.

“Een kind met verbeeldingskracht zal een creatieve man of vrouw worden, beter in staat om te creëren, uit te vinden en daardoor bij te dragen aan de samenleving.
-Lyman Frank Baum-

Creatief schrijven stimuleert emotionele intelligentie

Hoewel de activiteit in kwestie te maken heeft met het maken van fictieve verhalen, geven veel kinderen tijdens het schrijven echter uiting aan wat ze werkelijk voelen of willen ervaren. Dus door creatief schrijven kunnen kinderen contact maken met hun emoties en gevoelens. Alles wat in hun hoofd zit kunnen ze zo verwerken en kanaliseren.

Bevordert zelfvertrouwen

Bij creatief schrijven zijn er geen foute antwoorden en geen slechte verhalen. Alle verhalen worden als goed beschouwd, zodat kinderen hun zelfrespect en zelfvertrouwen kunnen versterken en zich bewust worden van al hun capaciteiten bij het schrijven en verzinnen van verhalen.

“Je kunt creativiteit niet uitputten; hoe meer je het gebruikt, hoe meer je hebt.”
-Maya Angelou-

Een jongen die schrijft.

Activiteiten om creatief schrijven te oefenen

Zoals we hebben gezien, zijn de voordelen van creatief schrijven talrijk. Maar hoe kunnen we het in de praktijk brengen? Hier zijn enkele ideeën om te helpen:

  • Ga door met het schrijven van een onvoltooid verhaal en beschrijf wat er met de personages zal gebeuren en wat het einde zal zijn.
  • Creëer een alternatief einde voor een klassiek kinderverhaal.
  • Schrijf een verhaal dat een reeks woorden of zinsdelen bevat die van tevoren zijn gespecificeerd.
  • Verzin een verhaal door een tekening te observeren. Stel je vervolgens voor wat er in die situatie zou kunnen zijn gebeurd.

Creativiteit in de kindertijd stimuleren

Het stimuleren van creativiteit in de kindertijd en het uitvoeren van activiteiten zoals het bedenken van verhalen, is dus van fundamenteel belang voor de volledige ontwikkeling van een kind.

Creativiteit is echter een menselijk vermogen dat de samenleving helaas vaak vergeet. Dit mogen we echter niet laten gebeuren.

Als ouders moeten we onze kinderen daarom, ongeacht hun leeftijd, de volledige vrijheid bieden om hun gedachten en ideeën te uiten door middel van kunst en verbeeldingskracht, en we moeten hun volledige potentieel altijd waarderen. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van verhalen om te leren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van verhalen om te leren

Het belang kennen van verhalen om te leren is cruciaal voor de groei van kinderen. Op die manier kunnen ze verschillende problemen en conflicten op...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.