Kindschrijvers: 12 strategieën om ze te motiveren

Lezen en schrijven zijn activiteiten waar kinderen van zouden moeten genieten. Help je kindschrijvers aan te moedigen dagelijks te lezen en te schrijven.
Kindschrijvers: 12 strategieën om ze te motiveren

Laatste update: 17 januari, 2020

Kindschrijvers hebben vaak de neiging om al heel vroeg veel te lezen. Daar krijgen ze de ideeën om hun eigen verhalen te ontwikkelen. Om deze reden is een van de belangrijkste tips om schrijfvaardigheid te motiveren het aanmoedigen van een liefde voor literatuur.

“Jongens en meisjes die jonger zijn dan 6 jaar maken krabbels en veel regels om het schrijven van volwassenen te imiteren. Dit en de illustraties die ze vaak aan volwassenen ‘voorlezen’ alsof het een tekst is, komen overeen met evolutiestadia waarin jongens en meisjes hun taalconcepten aanpassen.”

We weten dat jonge kinderen een eindeloze bron van ideeën en anekdotes hebben die ze uit hun verbeelding halen. Dit is precies de grondstof waarvan moet worden geprofiteerd om een ​​vermogen te ontwikkelen om ideeën op papier vast te leggen. Hieronder vind je enkele nuttige aanbevelingen, zodat je je kindschrijvers kunt begeleiden in hun creatieve processen.

Hoe kun je kindschrijvers stimuleren om hun vaardigheden te ontwikkelen?

1. Geef kindschrijvers verschillende materialen

Kies bijvoorbeeld potloden in verschillende vormen en kleuren, mooi papier met verschillende structuren, stiften en whiteboards. Hoe eenvoudig deze strategie ook klinkt, het is een voorbeeld van wat we kunnen doen om jonge kindschrijvers te motiveren.

2. Creëer thuis een ruimte die vrij is van afleiding

Door een studeerkamer in te richten kunnen kinderen zich 100% concentreren, zodat ze de ideeën kunnen horen die in hun hoofd opkomen.

3. Help de woordenschat van kindschrijvers te vergroten

Kinderen hebben in hun vroege jaren eenvoudige en directe instructies nodig. Naarmate ze echter ouder worden, kun je meer geavanceerde termen gebruiken om met hen te communiceren.

Gebruik bijvoorbeeld synoniemen en nieuwe woorden wanneer je met ze praat. Hierdoor krijgen ze meer woorden om hun ideeën uit te drukken.

4. Integreer het schrijven in andere vakken

Beschrijf wiskundige problemen of natuurkunde met behulp van geschreven woorden. Dit zal hen helpen zien dat alles kan worden geschreven. Daarnaast kunnen kindschrijvers ook oefenen door een dagboek te gebruiken waarin ze hun dagelijkse ervaringen beschrijven.

Kindschrijvers hebben al vroeg interesse voor schrijven

5. Laat kinderen in hun dagelijks leven schrijven

Vraag hen om bijvoorbeeld kleine aantekeningen naar vrienden en familie te sturen. Vraag ze ook om de boodschappenlijst te schrijven of een e-mail te sturen. Zo zal het kind begrijpen dat schrijven een belangrijke en noodzakelijke vaardigheid is.

6. Leer kindschrijvers aan om te genieten van verschillende soorten teksten

Laat ze tijdschriften, stripverhalen, verhalenboeken, artikelen en hiërogliefen zien. Vooral, niet-conventionele vormen van schrijven helpen kinderen de waarde te leren van de intentie om te communiceren en over de algemeenheid van taal.

7. Deel hun schrijfsels met familie

Houd iedere maand een ​​open microfoonsessie. Ouders en kinderen kunnen tijdens dit maandelijkse evenement iets voorlezen en delen dat ze hebben geschreven.

8. Houd rekening met de interesses van de kindschrijver

Als je kind van sporten houdt, laat hem dan lezen en schrijven over zijn favoriete voetbal- of tennisspeler. Daartegenover, als hij van muziek houdt, nodig hem uit om stanza’s voor liedjes te componeren.

9. Stel kindschrijvers op een leuke manier bloot aan klassieke werken.

We hebben Don Quijote of de Odyssee altijd gezien als dikke boeken die moeilijk te begrijpen zijn. Er zijn nu echter versies voor kinderen die hen op een veel vriendelijkere manier zullen helpen toegang te krijgen tot deze traditionele werken.

10. Stimuleer de creativiteit meer dan het perfectioneren van een techniek.

Vooral in de eerste fasen van het schrijven is het idee belangrijker dan de taalkundige vorm van de boodschap.

11. Vind een manier om werk van je kind gedrukt te krijgen.

Of het nu in de schoolkrant of thuis op de koelkastdeur is, kinderen zijn blij te weten dat anderen lezen wat ze schrijven. Eerst moet je ze het vertrouwen geven om te schrijven en later corrigeer je de grammaticale fouten en fouten in zinsbouw.

Handschrift van een kind

12. Speel woordspelletjes met kindschrijvers

Verzin woorden die niet echt zijn en verzin denkbeeldige situaties. Vraag de kinderen vervolgens om te proberen een reactie te geven of om je voorbeelden uit te zoeken en uit te werken. Bevestig ten slotte hun bijdragen en ideeën en prijs hun creativiteit.

Tot slot hebben kindschrijvers hulp en motivatie nodig om hun vaardigheden volledig te ontwikkelen. Raak betrokken bij dit proces en help hen de zeer belangrijke gewoonte op te bouwen om in het dagelijkse en academische leven te schrijven.

Als je het schrijven tot een leuke activiteit voor de kleintjes maakt, voelt het in de toekomst niet als een vervelende verplichting voor hen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven

Vandaag de dag kunnen we profiteren van technologie en verschillende apparaten om onze kinderen te helpen leren schrijven.  • Miras, M. (2000) La escritura reflexiva. Aprender a escribir y aprender acerca de lo que se escribe.
    Infancia y aprendizaje, n. 89, 65-80.
  • The National Curriculum. (2010). What your child will learn. The new approach will focus on
    providing students with the necessary writing skills. The Courier Mail.