3 ideeën om de studeerkamer van je kinderen in te richten

Een studeerkamer moet een plek zijn waar kinderen zich kunnen concentreren. Het moet hen ook inspireren en motiveren om te studeren. In dit artikel laten we je enkele ideeën zien om de studeerkamer van je kinderen te versieren.
3 ideeën om de studeerkamer van je kinderen in te richten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je de studeerkamer van je kinderen wilt inrichten, is het belangrijk om een ​​ruimte te creëren die concentratie stimuleert en hen motiveert om hun huiswerk te doen. Als je erover denkt om een ruimte te decoreren of opnieuw in te richten, geeft dit artikel je enkele ideeën. Let op!

Eerste stappen

Eerst moet je de beschikbare ruimte en de behoeften van je kinderen evalueren. Kies indien mogelijk voor een kamer op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat het uit de buurt van de televisie is, evenals andere lawaaierige plaatsen zoals de keuken.

Vergeet niet dat in de studeerkamer kinderen zich zonder enige afleiding moeten kunnen concentreren. Vergeet ook niet dat het belangrijkste doel van het inrichten van de studeerkamer van je kinderen het creëren van een stimulerende, afleidingsvrije ruimte is.

Vul het daarom niet met te veel dingen of kleuren. We zullen je hieronder meer vertellen.

Slaapkamer van een kind

Ideeën om de studeerkamer van je kinderen in te richten

1. Meubelen

Het eerste idee om de studeerkamer van je kinderen in te richten is om te voorkomen dat je te veel meubels hebt. Breng alleen de noodzakelijke elementen in, zodat je kinderen hun benodigdheden, zoals schriften of potloden, kunnen gebruiken en opslaan. De basis zou dus een boekenplank, een bureau, een prullenbak en een stoel moeten zijn.

Als je twee kinderen hebt die dezelfde ruimte delen, raden we aan om de kamer in de vorm van een “L” te maken zodat beide kinderen voldoende ruimte hebben om te studeren.

Als de studeerplek echter in dezelfde kamer is waar ze spelen en slapen, probeer dan de ruimte te scheiden. Ze hoeven niet per se gescheiden te worden door muren.

Een goede stoel in de studeerkamer

Een goede stoel

Het belangrijkste is om een ​​goede stoel te hebben die de stijl van de kamer volgt. Ongeacht het model, moet je ervoor zorgen dat de stoel van goede kwaliteit en comfortabel is. Je kinderen zullen er lange tijd op zitten en het moet dus zo comfortabel mogelijk zijn.

De stoel moet:

  • verstelbaar zijn
  • gemaakt zijn van een materiaal dat niet te hard is
  • een rechte rug hebben
  • hun hoofd volledig kunnen laten rusten

Als laatste tip als je de studeerkamer van je kinderen wilt inrichten, moet je geen voorwerpen van glas gebruiken. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn als het breekt.

2. Thema’s en kleuren in de studeerkamer

Kleurkeuze is erg belangrijk om in gedachten te houden wanneer je de studeerkamer van je kinderen inricht. Het creëert de sfeer van de kamer. Je kunt zelfs een leuk thema maken dat je kinderen aanmoedigt om daar meer tijd door te brengen.

Zachte kleuren zijn een goede keuze omdat ze een effect hebben op stressniveaus. Bovendien verbeteren ze de concentratie en verminderen ze vermoeidheid.

Daarbij kun je enkele persoonlijke items van je kinderen toevoegen. Voeg bijvoorbeeld hun favoriete kleur of persoonlijke accenten toe met foto’s en tekeningen aan de muur.

Kinderen zijn erg ontvankelijk voor kleuren. Als je hun favoriete kleuren gebruikt, zal het zeker hun interesse wekken en hun aandacht houden.

3. Verlichting in de studeerkamer

Tot slot is verlichting een essentieel element in studeerkamers. Het is niet alleen decoratief, maar het is ook volledig functioneel. Het is belangrijk om een ​​goed verlichte werkruimte te hebben.

Donkere kamers zorgen ervoor dat kinderen willen slapen en te veel licht kan hen storen. Zoek dus iets in het midden.

Overdag kun je natuurlijk licht gebruiken voor de studeerkamer van je kinderen. De beste plaats om bureaus te plaatsen is bij een groot raam dat veel natuurlijk licht krijgt.

Vergeet ten slotte niet om rekening te houden met de ideeën van je kinderen wanneer je de studeerkamer van je kinderen inricht. Het is het beste als je hen laat helpen hun kamer zo goed mogelijk in te richten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.