Hoe kleuren in kindertekeningen te interpreteren

Ongelukkig zijn, verlegenheid, empathie of onderdrukte woede zijn enkele van de gevoelens die je in de tekeningen van je kinderen kunt herkennen. Ontdek hoe je de kleuren waarmee je kinderen tekenen kunt interpreteren.
Hoe kleuren in kindertekeningen te interpreteren

Laatste update: 29 augustus, 2019

Weet je hoe je de kleuren in kindertekeningen kunt interpreteren? In dit artikel geven we je enkele aanwijzingen om het gedrag en de ideeën van je kleintjes te begrijpen.

De verschillende takken van psychologie hebben kleuren en emoties lang bestudeerd. Mensen gebruiken op basis van hun persoonlijke voorkeuren namelijk bepaalde kleuren, die aan emoties gekoppeld zijn.

Laat de concepten en traditionele iconologie over wat bepaalde kleuren voor verschillende culturen vertegenwoordigen even buiten beschouwing. We zullen ons vandaag concentreren op hoe verschillende kleuren bepaald gedrag en aanleg kunnen onthullen.

Naast vormen kan de intensiteit van de strepen en het verhaal achter de tekening zelf ook aangeven wat kinderen denken. De kleurkeuze laat ook duidelijk en sterk de emotionele toestand van kinderen zien.

Meestvoorkomende kleuren in kindertekeningen

Kindertekening en waskrijtjes

Hoewel er zeker algemene kleuren zijn die het meest gebruikt worden omdat ze in alle dozen met kleurpotloden zitten, mengen kinderen kleuren meestal. In die zin is het goed om te weten dat het mengen van lichte kleuren laat zien dat kinderen kalm zijn en verbonden met hun emoties.

Aan de andere kant betekent het gebruik van intensere kleuren meestal actieve en energieke kinderen met intense gevoelens, waaronder agressiviteit.

Blauw

Deze kleur wordt met kalmte, welzijn en ontspanning geassocieerd. Het is meestal de favoriet van rustige of timide kinderen. Bovendien wekt het het gevoel van creativiteit en gevoeligheid bij kinderen op.

Specialisten schatten dat kinderen die deze kleur gebruiken, ook op jongere leeftijd zelfbeheersing ontwikkelen. Sommige kinderen die deze kleur gebruiken zouden vaak last hebben van een aandoening die enuresis wordt genoemd, beter bekend als ‘bedplassen’.

Rood

Rood is een kleur die door de intensiteit de aandacht van kinderen trekt. Je kunt het gebruik op twee verschillende manieren interpreteren:

  • Als het kind het vaak gebruikt, dan is het misschien een agressief kind met gevoelens van onderdrukte woede.
  • Als het kind het matig gebruikt, dan kan het vitaliteit en energie beschrijven.

Zwart

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zwart een kleur die niet altijd aan negatieve of depressieve gevoelens gekoppeld is. Het beschrijft eigenlijk een kind met een goed gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Wat betreft het gebruik van deze kleur moet je ook naar de intensiteit van de strepen kijken. Als het erg donker is, dan kan het ook andere betekenissen hebben.

Bruin

Met potlood tekenen

Deze kleur vertegenwoordigt verantwoordelijkheid. Als kinderen voor deze kleur kiezen, dan laten kinderen zien dat ze ijverig en voorzichtig zijn. Als het overdreven wordt gebruikt, dan blijkt echter dat ze door dagelijkse activiteiten worden overweldigd.

Geel

Geel is synoniem voor energie, dynamiek, vreugde en gezelligheid. Het is een kleur die gelukkige kinderen laat zien. Bovendien zie je alle deugden die aan de kindertijd gekoppeld zijn. Het regelmatig gebruiken van deze kleuren in tekeningen kan echter problemen met gezagsdragers aangeven.

Groen

Het teveel gebruiken van deze kleur kan luiheid en een zekere mate van verlegenheid en remming onthullen. Aan de andere kant zijn er ook universele betekenissen voor groen:

  • hoop
  • rust
  • een gevoel van harmonie

Paars

Het gebruik van deze kleur laat zien dat het kind om de een of andere reden melancholisch, ontevreden en rusteloos is. Wanneer het in tekeningen met geel wordt gebruikt, dan kan dit betekenen dat het kind door een soort druk overweldigd wordt.

Tot slot willen we dat je weet dat deze analyses niet altijd correct zijn wanneer het gaat om het interpreteren of mengen van kleuren in kindertekeningen. In elk geval kan een psychoanalyticus de tekeningen van je kind evalueren om een meer accurate en sluitende diagnose te krijgen. Wellicht ook interessant voor jou

De tekeningen van kinderen en hun betekenis
Je bent mamaLees het op Je bent mama
De tekeningen van kinderen en hun betekenis

Kinderen beginnen meestal na de leeftijd van 18 maanden te tekenen. Kinderen beginnen dan tekeningen te maken als een middel om zich te uiten.