4 dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen

Het is belangrijk je eigen imperfecties te accepteren. Geniet gewoon van het ouderschap, dat is waar het om gaat.
4 dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Volwassenen denken vaak dat kinderen degenen zijn die van hun ouders moeten leren. Ze geloven dat gelukkige kinderen een soort van eeuwige studenten van het leven zijn en dat ze in de samenleving worden geplaatst om al dan niet succesvol te worden.

Gedeeltelijk klopt dit ook wel, maar het is ook zo dat ouders veel van hun kinderen kunnen leren, zoveel zelfs dat ze misschien verrast zullen zijn.

Gelukkige kinderen kunnen belangrijke lessen leren aan ouders. En vooral als de ouders aandacht schenken aan hoe hun kinderen hun leven leiden en zien hoe hun wereld zich ontwikkelt.

De stijl van opvoeden is erg belangrijk en ouders merken soms niet dat hun bijdrage aan het geluk van hun kind misschien niet voldoende is. Het ouderschap en de opvoeding moeten sturend en ondersteunend zijn, maar niet bot en autoritair.

Goede waarden en normen in het gezin raken nooit uit de mode. Het is noodzakelijk om de intrinsieke waarde die kinderen hebben en het respect dat ze hebben voor het leven in al zijn vormen te begrijpen.

Een gezin kan bijvoorbeeld kiezen voor eenvoudige, goedkope activiteiten om met elkaar plezier te hebben. Ze zullen merken dat hoe eenvoudiger de activiteit is, hoe gelukkiger de kinderen zullen zijn. En vooral van gelukkige kinderen kunnen we heel wat leren!

4 dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen

1. Het is voldoende om een goede ouder te zijn

Je hoeft niet de beste moeder of de beste vader te zijn om je kinderen gelukkig te maken. Het streven om een goede vader of moeder te zijn is al voldoende want je kinderen zullen dat echt wel oppikken. Om je kinderen te begrijpen en om hen en jezelf te respecteren, is het nodig een reëel beeld te hebben van het ouderschap.

Het is tevens belangrijk je eigen imperfecties te accepteren, je hoeft immers geen supermens te wezen. Geniet gewoon van het vader en moeder zijn, dat is eigenlijk waar het om gaat.

2. Je hoeft niet de beste te zijn

Kinderen hoeven niet de beste te zijn en hun ouders ook niet. De beste zijn betekent niet dat je daardoor belangrijker bent. Er is geen enkele aanleiding om je in een soort van competitie van “de beste ouders” te verwikkelen, net zomin als dat kinderen constant met elkaar zouden moeten worden vergeleken.

Successen en mislukkingen… het hoort er allemaal bij, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Maar hoe ermee wordt omgegaan is een directe afspiegeling van de opvoeding en van ieders sterke en zwakke punten.

Dingen die we kunnen leren van gelukkige kinderen

Natuurlijk willen alle ouders oprecht het beste voor hun kinderen. Maar er is geen enkele reden om dit verlangen tot een obsessieve behoefte te laten uitgroeien. Je kinderen liefhebben zoals ze zijn, is wat het beste is voor iedereen.

Kinderen (en volwassenen) moeten zichzelf kunnen zijn en leren dat fouten en mislukkingen in veel gevallen de beste leraar zijn: we leren ervan. Wat kinderen nodig hebben is steun, liefde, begeleiding en begrip.

3. Gelukkige ouders voeden hun kinderen op tot gelukkige kinderen

Ouders die erin slagen om de balans te houden tussen het leven, gezin en werk, zullen zich gelukkiger voelen, net als hun kinderen. Met elkaar als gezin kunnen zij immers genieten van “quality time”. Het is niet gemakkelijk om die balans te vinden, maar onmogelijk is het ook niet.

Het gaat erom prioriteiten te stellen en natuurlijk… ons gezin is wat echt belangrijk is in ons leven.

Hard werken in je baan is belangrijk, maar een routine hebben waardoor je je leven zo kunt organiseren dat je deze “quality time” met je kinderen hebt is even belangrijk, zo niet nog belangrijker.

Je bent onmisbaar in het leven van je kinderen. Maar ben je ook onmisbaar op je werkplek? Welnee, dat is haast niemand. Het valt niemand op dat jij de laatste bent die het kantoor verlaat, dus geef minder prioriteit aan je werktijd, wees wat gematigder. Geniet van meer “quality time”, voor je kinderen en voor jezelf. Het is het echt waard!

Gelukkige ouders voeden hun kinderen op tot gelukkige kinderen

4. Onafhankelijkheid is de beste weg

Je kinderen leren over onafhankelijkheid is cruciaal voor hun ontwikkeling en ook voor hun geluk. Onafhankelijkheid helpt kinderen om zelfstandige, voor zichzelf zorgende volwassenen te worden.

Ouders die zelfstandige kinderen hebben, realiseren zich ook waar ze zelf toe in staat zijn en voelen zich niet onzeker in het ouderschap. Ze hebben meer vertrouwen in de mogelijkheden van hun kind wanneer deze opgroeit.

Kinderen hebben verantwoordelijkheden nodig die passen bij hun leeftijd en als je ze die geeft, zullen ze je alles laten zien wat ze kunnen. Beetje bij beetje moet je ze meer vrijheid geven zodat ze je nog meer van hunzelf kunnen laten zien.

Leer ze genoeg vaardigheden om de weg te vinden in de wereld en de maatschappij waarin ze leven. Geef hen ook de gelegenheid om te laten zien dat ze het kunnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.
  • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii.
  • Greenspan, S. I. (2009). Great kids. Niños felices: cómo enseñar a tu hijo las diez cualidades esenciales para alcanzar una vida feliz (No. Sirsi) i9788449321931).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.