Je kind opvoeden zonder bedreigingen

Je kind opvoeden zonder bedreigingen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 juni, 2018

Bedreigingen helpen je niet om het gedrag van je kind te veranderen. Hier zijn enkele tips zodat je je kind kan opvoeden zonder bedreigingen.

Opvoeden zonder bedreigingen is waarschijnlijk de enige manier om het gedrag van je kind permanent te veranderen.

Het gebruik van bedreigingen bereikt meestal het tegenovergestelde resultaat. Het kind neigt zich nog slechter te gedragen in plaats van te gehoorzamen aan wat je zegt.

Bedreigingen zijn geen nuttig hulpmiddel voor het ouderschap, omdat ze vaak leiden tot machtsstrijd en ruzie. Ze kunnen ook leiden tot het ontmoedigen van je kind.

Het bedreigen van kinderen berooft hen ook van leermogelijkheden – vooral als ze worden gebruikt als de enige manier om je kind te laten gehoorzamen.

Op korte termijn kan je kind voldoen aan wat je zegt. Op de lange termijn kunnen bedreigingen echter hun gevoel van zelfvertrouwen en alles met betrekking tot hun psycho-emotionele gezondheid ernstig beïnvloeden.

Kinderen haten bedreigingen. Wanneer ze worden bedreigd, zullen ze eenvoudigweg streven naar meer onafhankelijkheid.

Wanneer je je kind waarschuwt voor een gevolg of bestraffing voor zijn daden, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het iets is dat je kunt opvolgen.

Houd in gedachten dat een irrationele dreiging of een onevenredige bedreiging je kind niets leert over de realistische gevolgen van zijn gedrag.

Wanneer ouders ervoor kiezen om hun kinderen op te voeden zonder het gebruik van bedreigingen, dan krijgen ze gezondheid en welzijn, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun kinderen.

Het stelt hen in staat om gezondere banden te creëren en daarom wordt een harmonieuze omgeving gecreëerd waarin ieders beste kwaliteiten worden verbeterd.

Moeder tikt op haar voorhoofd

5 tips voor het opvoeden zonder bedreigingen

Soms is opvoeden zonder bedreigingen geen gemakkelijke taak. Veel moeders hebben niet het gevoel dat ze de leiding hebben als hun kind niet doet waar ze om gevraagd heeft. Als gevolg daarvan dreigt ze hem zodat hij zal gehoorzamen.

Hier zijn enkele tips die je zullen helpen om de noodzakelijke doelen te bereiken zonder het gebruik van bedreigingen:

1. Voorkom een machtstrijd

De referentie zijn in het leven van je kind begint met de beslissing om niet door zijn gedrag of wangedrag je zelfbeheersing te verliezen.

Wanneer je je kind vraagt om een ​​taak uit te voeren, dan zal het kind de macht zien die hij heeft om de taak wel of niet uit te voeren.

Als we de irrationele gedachten onderzoeken die ons ongemak voeden, dan zullen we de negatieve effecten ervan kunnen verminderen. Dit zal resulteren in het verminderen van drama, bedreigingen en omkoping.

In plaats van je kind te benaderen om iets te doen, moet je ze begeleiden. Herken zijn terughoudendheid zonder hem te bekritiseren.

2. Krijg controle over je emoties

Je moet in staat zijn om met je eigen emoties en reacties om te gaan. Dan zul je meer geneigd zijn om logica te gebruiken. Op die manier kan je hem overtuigen van het belang om de taak uit te voeren.

Daardoor zul je zijn samenwerking op een natuurlijke manier en met stille autoriteit kunnen verkrijgen.

Als ouders die de controle hebben merken dat hun kinderen zich ongepast gedragen dan hoeven ze geen machtsstrijd te beginnen. Dat komt omdat ze echt de baas zijn.

3. Wees zelfverzekerd

Zelfverzekerd en zeker zijn, bevestigt je leiderschapspositie en vermindert de mogelijkheid van rebellie van je kind.

Als je kind jou als stabiel en betrouwbaar ervaart, ongeacht of het ondeugend of lief is, dan voldoe je aan zijn behoefte om zich verzorgd en beschermd te voelen.

Kinderen zijn over het algemeen gelukkiger als ze iemand hebben die hen zelfverzekerd begeleidt zonder van streek te raken.

Vader met gekromde vingers

4. Bespreek de negatieve gevolgen van tevoren

Je moet hem op het juiste moment de negatieve gevolgen uitleggen van het overtreden van de regels. Time-outs, het verwijderen van privileges of logische consequenties kunnen hem helpen van zijn fouten te leren.

Denk na over de gevolgen die het meeste effect hebben op je kind. Sommige consequenties die goed werken voor het ene kind werken mogelijk niet voor het andere.

Bepaal specifieke gevolgen voor specifieke overtredingen. Als je de juiste consequenties hebt voor hun acties, dan zul je je niet rot voelen als het tijd is om ze uit te voeren.

5. Waarschuw hem

Als je kind een straf respecteert wegens gebrek aan respect of slecht gedrag, wees dan niet bang om hem waarschuwingen te geven. Omdat ze in het verleden zijn gestraft, weten ze dat je waarschuwingen serieus zijn.

Je moet hem drie waarschuwingen geven voordat je een straf voor zijn gedrag ten uitvoer brengt. Houd er rekening mee dat de meeste kinderen zullen stoppen bij een of twee waarschuwingen.

Opvoeden zonder het gebruik van bedreigingen kan eenvoudiger zijn dan het lijkt. Het gaat om je inzet en te weten wanneer het gezond is om streng te zijn tegen een kind.

Houd in gedachten dat kinderen ons niet alleen nodig hebben om te leren over hun plichten. Ze hebben je ook nodig om liefde en begrip van te ontvangen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.