Zomerkleren voor baby's: 5 tips en aanbevelingen

Ongeschikte kleding kan bij je kind irritatie en ongemak veroorzaken. Leer hoe je zomerkleding voor baby's kunt kiezen.
Zomerkleren voor baby's: 5 tips en aanbevelingen
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 07 juli, 2022

Weten hoe je in het hete seizoen kleding voor je kleintje moet kiezen is van vitaal belang als je wilt dat ze comfortabel en koel blijven. Een verkeerde outfit kan allergieën, uitdroging, opvliegers, prikkelbaarheid en zelfs zonnebrand veroorzaken. Als je de juiste keuze wilt maken, geven we je in dit artikel enkele tips en aanbevelingen voor het kopen van zomerkleren voor baby’s.

Loszittende kleding, gemaakt van zachte en koele stoffen, is ideaal bij hoge temperaturen die bij jonge kinderen veel zweten en ongemak kunnen veroorzaken. Let dus op deze aanbevelingen!

Leer hoe je zomerkleren voor baby’s kunt kiezen

Hieronder geven we je een gids met tips waarmee je rekening kunt houden bij het winkelen voor de zomerkleren van je kind.

1. Loszittende zomerkleren voor baby’s

De huid van je baby is heel zacht en kwetsbaar, dus het dragen van strak zittende kleren kan irritatie of een hitteberoerte veroorzaken. In deze tijd van het jaar is loszittende kleding aan te bevelen, al moet je vooral oppassen dat de huid niet te veel aan de zon wordt blootgesteld en zonnebrand veroorzaakt. Ook moet je voorkomen dat je je baby ondergekleed achterlaat als de temperatuur in de vroege of late uren van de dag daalt.

Zomerkleren voor baby's
Wees voorzichtig met zeer schaarse kleding of met het ongekleed achterlaten van je baby, want je kunt hem of haar blootstellen aan zonnebrand.

2. Kies voor koele kleuren en stoffen bij het kiezen van zomerkleding voor baby’s

Zomer babykleding moet gemaakt zijn van koele stoffen voor een comfortabeler gevoel. Katoen en linnen zijn de perfecte stoffen, omdat ze zacht en licht zijn, de huid laten transpireren en comfort bieden.

Katoen is (Spaanse link) een natuurlijke, hypoallergene en ademende vezel, terwijl linnen warmte en zweet goed absorbeert en voorkomt dat kleding aan het lichaam van de baby blijft kleven.

Er zijn ook kledingstukken die de twee materialen in verschillende percentages combineren. Kijk of het etiket aangeeft welke soort stof je baby nodig heeft.

Korte broeken, frisse en losse jurken, en lichtgekleurde T-shirts zorgen voor meer frisheid op deze zomerse dagen.

3. Zomerkleren voor baby’s: rompertjes met korte mouwen

Een onmisbaar kledingstuk in de kast van elke baby is het rompertje of onesie, want het biedt veel comfort (Spaanse link) en wordt zowel door jongens als meisjes gebruikt. Bovendien is hij gemakkelijk aan en uit te trekken, want hij wordt aan de onderkant vastgemaakt. Er zijn ook rompertjes in gekruiste stijl, die van boven dichtknopen als kimono’s en comfortabeler zijn om aan te trekken.

Trek overdag rompertjes met korte mouwen aan en ‘s avonds rompertjes met lange mouwen, voor het geval de temperatuur daalt.

4. Lichtgewicht pyjama’s

Bij het slapengaan, als je de airco op hoog hebt staan, kan je baby het een beetje fris hebben. Kies voor een pyjama met korte mouwen en een licht dekentje voor de warmte. Doe ze lichte stoffen sokjes aan en let op hun uitingen van warmte of kou tijdens de nacht.

5. Zwempakken met lange mouwen

Baby’s kunnen vanaf zes maanden ook zwemmen in de zee als je naar het strand gaat of in zwembaden. Als ze gaan wandelen, gebruik dan zwemkleding met lange mouwen om hun lichaamstemperatuur te reguleren en ze tegen de zon te beschermen. Vergeet niet een breedgerande muts en een zonnebril voor baby’s te dragen om hun ogen te beschermen.

Moeder en baby op het strand
Het hoofd van je baby met een muts bedekken en zijn ogen beschermen zijn goede maatregelen als ze in de zomer in de zon zijn.

Volg deze aanbevelingen voor het aankleden van je baby in de zomer

  • Je baby kan huilen als hij te veel warmte ervaart. Verwijder in dit geval kleding en geef je baby vocht.
  • Tijdens de eerste levensmaanden kunnen baby’s hun lichaamstemperatuur nog niet regelen. Wees alert als de temperatuur bij het vallen van de avond of heel vroeg in de ochtend daalt om een extra laagje kleding aan te trekken.
  • Als je naar buiten gaat, gebruik dan een wandelwagen in plaats van een draagzak. Die zitten namelijk strak om het lichaam en veroorzaken meer warmte. In de wandelwagen zit je baby comfortabel en kan hij zitten of liggen. Probeer ervoor te zorgen dat de bekleding van katoen is. Die komt namelijk in contact met de huid van de baby en zorgt voor een betere transpiratie.
  • Als de temperatuur flink oploopt, is de beste manier om je kind zich prettig te laten voelen al zijn kleren uit te trekken en hem alleen met zijn luier te laten. Maar let op dat je je kind in dat geval niet blootstelt aan zonlicht.

Zorg voor het comfort dat je baby nodig heeft

Er zijn talloze modellen zomerkleren voor baby’s op de markt. Kies kleren die het beste passen bij de behoeften van je baby en bij je smaak. Ze zijn er in verschillende kleuren, effen of bedrukt, katoen of linnen. Het belangrijkste is dat kleding je kleintje welzijn, een gevoel van frisheid en het nodige comfort biedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.