Welke kleren moet mijn kind naar de crèche dragen?

In dit artikel vind je het antwoord dat je nodig hebt op de vraag: welke kleren moet mijn kind naar de crèche dragen? Lees vooral verder!
Welke kleren moet mijn kind naar de crèche dragen?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je je kind naar de crèche of kleuterschool moet brengen, is een van de meest voorkomende vragen die je je kunt stellen welke kleren je hem moet aantrekken en wat je in zijn rugzak moet stoppen. Maak je echter geen zorgen! In dit artikel vertellen we je namelijk welke kleren je kind naar de crèche kan dragen en wat hij of zij mee moet nemen, zodat je alles klaar hebt voor de grote dag.

Sleutels tot het kiezen van de kleren die je kind naar de crèche zal dragen

Bij het kiezen van de ideale kleding voor naar de crèche of kleuterschool, is het belangrijk rekening te houden met verschillende factoren. De kleren moeten adequaat, evenwichtig en functioneel zijn. Laten we elk van deze in detail bekijken.

1. Geef voorrang aan comfort boven esthetiek

Voor de kleintjes is het heel belangrijk dat ze zich vrij kunnen bewegen. Zo kunnen ze namelijk beter van de dag genieten. Kies dus hemden en broeken die losjes zitten, licht zijn en die het verschonen van een luier vergemakkelijken. Als je rompertjes gebruikt, let er dan op dat de kledingstukken gemakkelijk open en dicht gaan.

Als je kleintje tussen 1 en 3 jaar oud is, heeft hij comfortabele en elastische kleding nodig om vrij te kunnen rennen, springen, klimmen en spelen. En als ze al zindelijk zijn, zorg er dan voor dat de broek die ze naar de crèche dragen praktisch genoeg is, zodat ze die zelf kunnen uittrekken en optrekken als ze naar het toilet gaan.

Volgens wat gepubliceerd is in de Praktische Gids voor Ouders (Spaanse link) van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde:

“De sfinctercontrole valt vaak samen met de dagopvangtijd, dus is het belangrijk dat kinderen leren om thuis en in de crèche zelfstandig naar het toilet te gaan.”

Daarom zijn de meest aanbevolen kledingstukken om naar de crèche te dragen broeken met klittenbandsluiting of met elastiek in de taille en ademende overhemden die iets ruimvallend zijn.

Welke kleren moet mijn kind naar de crèche dragen

2. Wat moet je kind naar de crèche dragen? Kies altijd voor kwaliteitskleding

In de kinderopvang transpireren kinderen veel. Als hun huid de hele dag nat blijft, kan die geïrriteerd raken en pijn doen. En wat erger is, ze kunnen het koud krijgen, waardoor ze aanleg hebben voor bijvoorbeeld griep.

Om deze redenen is het van essentieel belang dat de kleren die je kleintjes dragen van goede kwaliteit zijn en, zoveel mogelijk, gemaakt zijn van natuurlijke, biologische stoffen (Engelse link). Deze zijn ademend, hypoallergeen en onschadelijk voor de tere huid van kinderen.

3. Kies wasbare en resistente kleding

Het is bijna zeker dat je elke dag dat ze terugkomen van de crèche al hun kleren zult moeten wassen. Daarom kun je het beste stoffen zoeken die tegen wassen bestand zijn en snel drogen.

Tegelijkertijd vervullen stevige stoffen de extra functie van bescherming van de huid van de ellebogen en knieën tegen vallen en wrijving.

4. Stop een reserve kledingstuk in hun tas

Als je een tas of rugzak voor je kind koopt, kies dan een ruim model. Het is namelijk essentieel dat ze elke dag reservekleding meenemen. Zo voorkom je dat ze de hele dag nat of vies blijven, mocht er een ongelukje gebeuren.

5. Zoek goede schoenen die je kind naar de crèche kan dragen

De handigste modellen schoenen of gympen voor kinderen zijn die zonder veters of die met verstelbaar klittenband. Dit voorkomt struikelen en vallen.

Bovendien moet je ook kiezen voor die van ademende stoffen. Vermijd schoenen van plastic of die helemaal dicht zijn. Dit voorkomt het ontstaan van ziekten die te maken hebben met meer vocht in de voet, zoals schimmelinfecties, blaren of dermatitis.

Een handige tip is dat je kind de schoentjes een paar dagen voor het naar de crèche gaat voor het eerst draagt, zodat ze zich naar de voeten kunnen vormen en het materiaal wat zachter wordt.

6. Kies de juiste kleren voor je kind om naar de crèche te dragen naar gelang van de tijd van het jaar

Hoewel de outfits die je kind naar de crèche draagt eenvoudig zijn, zul je, afhankelijk van het seizoen van het jaar waarin je je bevindt, koelere of warmere stoffen moeten kiezen. Dit heeft ook invloed op de modellen die je kiest. In tijden van lage temperaturen is het dus passender om te kiezen voor shirts met lange mouwen en lange broeken, terwijl in warme maanden korte mouwen en korte broeken beter zijn.

In de koudere maanden van het jaar moeten kinderen ook sokken dragen, een trui of sweater met lange mouwen en een muts, sjaal, en handschoenen.

7. Vermijd versieringen en accessoires

Vermijd het gebruik van riemen, haarversieringen, of elk accessoire dat niet strikt noodzakelijk is.

8. Bewaar alleen de onmisbare kleren in hun rugzak

De hoofdregel bij het stoppen van een extra verandering van kleren in hun tas is dat je niet overdrijft! Het kind zal maar een paar uur in de crèche zijn, dus de volgende kleren zijn voldoende:

 • 1 broek.
 • 1 t-shirt.
 • Een trui, sweatshirt, of sweater.
 • 2 rompertjes en 2 slabbetjes (in het geval van baby’s).
 • 1 paar sokken.
 • 2 paar onderbroeken.
 • Als je kind nog luiers gebruikt, stuur dan genoeg luiers mee om de tijd dat het op de dagopvang is door te komen.
Twee meisjes gaan naar de opvang met hun rugzak op de rug

9. Markeer alle kleren met de naam van je kind

Het is een goed idee om alle kleren en bezittingen van je kind die naar de crèche gaan te markeren , zowel de kleren die ze aan hebben als die in hun tas gaan. Bedenk dat andere kinderen hetzelfde of een soortgelijk model kunnen hebben als je kind en dit kan tot verwarring leiden. Er zijn verschillende methoden om dit te verhelpen:

 • Markeer met permanente markeerstiften.
 • Stempel met stempels en textielinkt.
 • Breng voorgedrukte strijklabels aan.
 • Borduur de namen met de hand of met de machine.
 • Naai gekleurde linten met de naam erop geschreven.

Krijg ik te horen welke kleren mijn kind naar de crèche moet dragen?

Deze vraag wordt door alle nieuwe ouders gesteld en de realiteit is dat dit van elke instelling afhangt. In het algemeen zal de dagopvang of peuterspeelzaal alleen aangeven wat je in de rugzak moet sturen. De rest van de kleren moet je zelf uitzoeken.

Het beste advies dat we je kunnen geven is te bedenken dat je kind het op de dagopvang net zo comfortabel wil hebben als wanneer het thuis zou zijn. Met andere woorden, ze zullen zich op hun gemak moeten voelen en vrij om te spelen.

Het enige verschil is dat ze op de crèche onder de hoede zullen zijn van een juf of meester die voor meerdere kinderen tegelijk zorgt. Daarom is het het meest praktisch dat je kiest voor kleren die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Dit zal hun werk vergemakkelijken en hen in staat stellen aandachtig te zijn voor de behoeften van alle kleintjes tegelijk, ook voor die van jou. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe help je een baby zich aan te passen aan zijn dagopvang
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe help je een baby zich aan te passen aan zijn dagopvang

Wil je je baby helpen zich aan te passen aan zijn dagopvang? Zo ja, mis dan deze tips niet om dit proces gemakkelijker te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.