Ontdek 10 thuismiddeltjes voor huidschimmel

Schimmels op de huid zijn veel voorkomende aandoeningen. Hier zijn enkele effectieve en toegankelijke remedies voor het geval je een huidschimmel hebt.
Ontdek 10 thuismiddeltjes voor huidschimmel

Laatste update: 22 november, 2021

Huidschimmel en schimmelinfecties op de hoofdhuid en op de nagels zijn een van de meest frequente motieven voor een dermatologisch consult. De huid is de barrière die het lichaam scheidt van bedreigingen van buitenaf. Het is daarom zo belangrijk om elke soort verwonding die optreedt op tijd te verzorgen.

Huismiddeltjes zijn een goede aanvulling op een farmacologische behandeling, maar ze zijn niet zo effectief als ze de enige strategie zijn die je gebruikt. Ken je huismiddeltjes tegen huidschimmel? In dit artikel vertellen we je de 10 meest voorkomende. Let op!

Natuurlijke behandelingen voor huidschimmel

Hoewel er huismiddeltjes voor huidschimmel bestaan, zijn die niet even doeltreffend als de farmacologische behandelingen die door een arts worden aangewezen. Daarom is het bij aanwezigheid van een op huidschimmel lijkende laesie altijd nodig om naar een dermatoloog te gaan.

Hier volgen enkele van de maatregelen die genomen kunnen worden om deze infecties te voorkomen en te behandelen.

1. Probiotische supplementen

Ontdek 10 thuismiddeltjes voor huidschimmel

Probiotische supplementen kunnen een aanzienlijke verbetering bieden als het om gistinfecties gaat. Bovendien zijn ze in de apotheek te koop zonder dat je een recept hoeft te hebben.

Er zijn enkele formuleringen (Engelse link) die bedoeld zijn voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties en die het evenwicht van de microbiota proberen te herstellen. Deze middelen worden meestal vaginaal ingebracht of via de mond ingenomen.

2. Correct drogen van het huidoppervlak

Een van de belangrijkste verzorgingsmaatregelen is de huid altijd schoon en droog te houden om te voorkomen dat schimmels zich ontwikkelen of verder gaan woekeren.

In het algemeen is mycose die tussen de vingers (interdigitaal) verschijnt de meest voorkomende vorm. Daarom is het belangrijk dit gebied goed af te drogen en daarna talkpoeder aan te brengen om vochtigheid te voorkomen.

3. Katoenen sokken om huidschimmel te voorkomen

Het gebruik van katoenen sokken is aan te bevelen om transpiratievocht van de voeten op te nemen en letsel van de huid door vocht te voorkomen. Gebruik daarom liever geen nylonkousen of kousen van andere synthetische stoffen.

4. Vrij verkrijgbare antischimmelmiddelen

Er zijn meerdere medicijnen tegen schimmels die voor uitwendig gebruik zijn, zoals lotions, crèmes, antischimmellakken, of gels.

In het algemeen duren de behandelingen met deze middelen drie weken. Maar bij nagelaandoeningen kunnen ze tot wel een jaar duren.

Om de schimmel te bestrijden is het daarom vooral nodig een laboratoriumonderzoek uit te voeren om de variant die de infectie veroorzaakt op te sporen. Vervolgens wordt, op basis van de gevonden kiem, de meest geschikte behandeling (Engelse link) aangewezen. Denk bijvoorbeeld aan Clotrimazol, terbinafine, miconazol, of ketoconazol.

5. Open en geventileerd schoeisel

Het is ook belangrijk open schoenen te kiezen om maceratie, vochtigheid, overtollig zweet, en voetafsluiting te voorkomen. Gesloten schoenen daarentegen, die niet voldoende ventileren of schoenen van plastic werken zweetvoeten en nare geurtjes in de hand.

Het gebruik van talkpoeder op plaatsen van het lichaam waar veel gezweet wordt is ook nuttig, want dit cosmeticum biedt een verkoelend effect en voorkomt overtollig vocht en zweet.

6. Botuline toxine tegen huidschimmel

Sommige schimmels hebben een voorliefde voor vochtigheid en warmte, waardoor ze gemakkelijker te behandelen en te voorkomen zijn. Er zijn meerdere therapeutische mogelijkheden voor hyperhidrose, van bijvoorbeeld botulinum toxine infiltraties tot sympathectomie.

7. Dagelijkse bevochtiging

Het is ook essentieel om de huid droog en gehydrateerd te houden, vooral aan de voeten, in de interdigitale gebieden, en op die plaatsen van het lichaam die overmatig zweten.

We moeten echter oppassen dat we de verzachtende crème niet onder de nagels aanbrengen om ze niet te predisponeren voor het ontstaan van schimmels in dat gebied.

8. Bedekte voeten, altijd beschermd

Vochtige omgevingen hebben de grootste voorliefde voor deze micro-organismen. Daarom is het raadzaam om, als je kleedkamers, zwembaden, of collectieve douches deelt, altijd sandalen of slippers te dragen en niet op blote voeten te lopen. Schimmels worden vrij gemakkelijk verspreid door direct contact en komen dus overal voor.

9. Persoonlijk schoeisel

Schimmelinfecties, vooral die van de interdigitale gebieden of  voetschimmel (Engelse link), zijn zeer besmettelijk. Daarom is het geen goed idee om kleding of schoenen tussen mensen uit te wisselen.

Bovendien moet je elke dag van ondergoed en sokken wisselen en schoeisel buiten laten luchten.

Vrouw heeft kriebels op haar tenen

10. Tea tree olie om huidschimmel te bestrijden

Tea tree olie heeft schimmelwerende eigenschappen die het ideaal maken om gisten en schimmels van het huidoppervlak te verwijderen. Een onlangs door Molecules gepubliceerde studie (Engelse link) bevestigt de schimmeldodende eigenschappen, die nog versterkt worden door het gebruik van geneesmiddelen tegen schimmel.

Wat betreft huismiddeltjes tegen huidschimmel

Kortom, schimmels op de huid komen op elke leeftijd voor en hun manifestaties in dit weefsel kunnen de levenskwaliteit van de mensen die eraan lijden negatief beïnvloeden.

Daarom moet je, zelfs als ze geen ernstige symptomen met zich meebrengen, naar de dermatoloog gaan om tijdig de meest geschikte behandeling te krijgen. Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek 9 huismiddeltjes tegen wintertenen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek 9 huismiddeltjes tegen wintertenen

Wintertenen zijn vaak vervelend en pijnlijk. Vandaag leggen we een paar huismiddeltjes voor wintertenen uit om het herstel te bespoedigen.  • Roana J, Mandras N, Scalas D, Campagna P, Tullio V. Antifungal Activity of Melaleuca alternifolia Essential Oil (TTO) and Its Synergy with Itraconazole or Ketoconazole against Trichophyton rubrum. Molecules. 2021 Jan 17;26(2):461. doi: 10.3390/molecules26020461. PMID: 33477259; PMCID: PMC7830555.
  • Khalesi S, Bellissimo N, Vandelanotte C, Williams S, Stanley D, Irwin C. A review of probiotic supplementation in healthy adults: helpful or hype? Eur J Clin Nutr. 2019 Jan;73(1):24-37. doi: 10.1038/s41430-018-0135-9. Epub 2018 Mar 26. PMID: 29581563.
  • Dias MF, Bernardes-Filho F, Quaresma-Santos MV, Amorim AG, Schechtman RC, Azulay DR. Treatment of superficial mycoses: review. Part II. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec;88(6):937-44. doi: 10.1590/abd1806-4841.20132018. PMID: 24474103; PMCID: PMC3900345.