Tips voor het camoufleren van littekens bij kinderen

Wist je dat er een plant is die veel helende eigenschappen heeft en waarvan de kristallen gebruikt worden om littekens bij kinderen en volwassenen te verbloemen? Leer meer!
Tips voor het camoufleren van littekens bij kinderen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

In veel huishoudens staat er wel een aloëveraplant, die tot de Asphodelaceae-familie hoort. Deze plant heeft veel helende eigenschappen en zijn gel kan onder andere gebruikt worden om de littekens van kinderen en volwassenen te verbloemen.

Een bijzondere plant

Aloëveraplanten vragen heel weinig verzorging en zijn voor velen een zeer waardevolle hulpbron in huis. Men kan de eigenschappen en voedingsstoffen ervan namelijk benutten voor uiteenlopende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van een hoest door een thuis bereide siroop of het aanzienlijk verbeteren van het uiterlijk van de huid.

Om deze planten te gebruiken hoef je alleen maar een stengel van de plant af te snijden en de schil af te pellen tot je een gel-achtig kristal vindt. De steel is net als de bladeren van de plant. Je moet deze een paar minuten laten staan zodat er een gelige vloeistof vrijkomt. Ga dan over tot schillen en doe het kristal van de aloëvera op de wond of het litteken.

Er zijn ook crèmes waarvan het werkzame bestanddeel aloëvera is. Die kun je ook met een gerust hart gebruiken. Het geheim van aloëvera en huismiddeltjes is volharding.

Een andere goede raad, die niet alleen bedoeld is om het ontstaan van littekens bij kinderen te verminderen, maar om de huid in het algemeen te verzorgen, is om je niet te veel aan de zon bloot te stellen.

Aloëvera om littekens mee te behandelen

Huismiddeltjes om littekens bij kinderen te verbeteren

Sommige mensen gebruiken rozenbottelolie om vlekken en littekens op hun huid te verwijderen. Er zijn er ook die komkommersap op de plek gebruiken of hun huid gewoon met komkommerschijfjes masseren. Dit helpt om vlekken te verwijderen en de huid te verfrissen.

Je kunt ook een wattenschijfje gebruiken om de aangedane plek met het wit van een ei in te masseren. Eiwit heeft krachtige helende eigenschappen die kunnen helpen littekens te genezen.

Honing is ook een effectief ingrediënt om de huid gladder te maken en te verbeteren. Breng honing aan op de door littekens aangetaste plekken en masseer je gezicht zachtjes. Laat het 20 minuten zitten en was dan de plek waar je het aangebracht hebt.

Aardappelschijfjes zachtjes over de vlek wrijven en 10 minuten laten zitten, maakt vlekken en puistjes lichter. Je moet de getroffen plek daarna wel wassen.

Een andere tip is om een eetlepel citroensap, honing, amandelolie en melk in een kommetje te mengen. Vervolgens breng je het aan op het litteken dat je lichter wilt maken, en het 15 minuten laten intrekken. Daarna spoel je de huid af.

Tips voor het camoufleren van littekens bij kinderen

Soorten littekens bij kinderen

De huid is de buitenste laag die het hele lichaam bedekt. Het is een complex anatomisch en functioneel orgaan, dat verbonden is met de fysiologie en pathologie van het hele organisme. Het is onderhevig aan meerdere agressies, die van verschillende oorzaken en aard kunnen zijn.

Dermatologen beschouwen littekens als het resultaat van de genezing van een wond of verwonding. En als zodanig zijn er mensen met een grotere of kleinere aanleg om littekens te ontwikkelen.

Hoe jonger je echter bent, hoe gemakkelijker de genezing verloopt en hoe minder opvallend het litteken zal zijn.

Volgens gegevens van een gespecialiseerde dermatologische website zijn er verschillende soorten littekens, naargelang het gaat om een verandering van het oppervlak, de kleur of de functie die het beïnvloedt.

  • Littekens als gevolg van verandering van het oppervlak. Ze ontstaan meestal weken na de verwonding. Ze worden gekenmerkt door hun dikte en verhevenheid en hebben meestal een roodachtig uiterlijk.
  • Littekens als gevolg van kleurverandering. Dit zijn littekens die de huid lichter (hypopigmented) of donkerder (hyperpigmented) laten lijken dan ze voordien had.

Specialisten verklaren dat het een jaar of langer duurt voor een wond helemaal genezen is. Ze stellen ook dat heel kleine en oppervlakkige laesies of wonden zich spontaan herstellen zonder sporen na te laten, terwijl heel grote laesies waarbij weefsel verloren gaat enorme littekens achterlaten.

Hoe ernstiger dus de wond, hoe gecompliceerder de genezing. Het is belangrijk te onthouden dat littekens nooit helemaal weg te krijgen zijn, maar je kunt in veel gevallen de verschijning van littekens bij kinderen en volwassenen aanzienlijk verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.