10 Meest voorkomende huidaandoeningen bij baby's

Huidproblemen komen heel vaak voor bij pasgeborenen. In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de 10 meest voorkomende huidaandoeningen bij baby's.
10 Meest voorkomende huidaandoeningen bij baby's

Laatste update: 10 april, 2022

De huid van een pasgeboren baby verschilt veel van die van een volwassene. De huid is namelijk dunner, heeft minder haar en minder zweet- en talgklieren. Daardoor zijn er huidaandoeningen die vaak bij baby’s voorkomen.

Hoewel de grote meerderheid ervan goedaardige aandoeningen zijn die vanzelf verdwijnen, is het toch belangrijk dat je een diagnose van een huidspecialist krijgt. Lees dus verder om meer te leren over de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s.

Meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s

Hoewel de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s meestal goedaardig zijn en vanzelf oplossen, is het toch beter om naar een specialist gaan.

1. Berg, een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s

Berg wordt gekenmerkt door korstjes op de hoofdhuid van een pasgeborene. Daarnaast kun je rond de korstjes zelfs lichte roodheid zien.

Deze aandoening geneest meestal vanzelf en behoeft meestal geen behandeling. Wel kun je thuis specifieke hygiënische maatregelen uitvoeren om het proces te versnellen. Zo kun je ook de korstjes gemakkelijker verwijderen.

Meest voorkomende huidaandoeningen bij baby's

2. Luieruitslag

Deze aandoening omvat elke uitslag die ontstaat op de plaats die een luier bedekt. De meeste gevallen (Engelse link) zijn het gevolg van een chronische irriterende stof die in contact komt met de huid. Dit zijn bijvoorbeeld enkele van de oorzaken van deze aandoening:

  • Urine enzymen
  • Hygiëne
  • Wrijven
  • Uitwerpselen

De belangrijkste factor bij luieruitslag is echter de vochtigheid in die omgeving. Een grotere vochtigheid vernietigt namelijk de werking van de epitheliale barrière en maakt het gemakkelijker voor irriterende stoffen om erdoor te dringen.

3. Orale candidiasis

Een specialist zal de diagnose orale candidiasis stellen (Engelse link) door middel van klinische tests. Deze aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van witte vlekken op het oppervlak van het mondslijmvlies.

In de meeste gevallen ontstaat orale neonatale candidiasis bij immuungecompromitteerde patiënten. Het kan bijvoorbeeld ontstaan bij mensen die een verminderde immuunfunctie in de mondholte of de systeemholte hebben.

4. Miliaria

Miliaria is ook een veel voorkomende huidaandoening die ontstaat door een verstopping in de eccriene zweetklieren en hun kanaaltjes.

Deze verstopping presenteert zich vervolgens als met zweet gevulde blaasjes onder de huid. Het komt ook meer voor in hete en vochtige klimaten tijdens de zomermaanden. De huiduitslag is meestal het enige dat met deze aandoening gepaard gaat. Het heeft de neiging vanzelf op te lossen, ongeacht de behandeling.

5. Atopische eczeem bij zuigelingen

Atopisch eczeem is nog een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s en zuigelingen. Deze aandoening presenteert zich als chronische en jeukende wondjes op de huid.

Deze wondjes zijn meestal terugkerend en ontstaan tussen de 3 en 6 maanden leeftijd. Volgens studies gepubliceerd door de Tijdschrift van de American Academy of Dermatology (Engelse link), is er een prevalentie van 20% bij kinderen van 3 tot 11 jaar.

6. Toxisch-allergische huiduitslag

Toxisch-allergische huiduitslag bij pasgeborenen, ook wel neonataal toxisch erytheem genoemd, is een goedaardige, zelfbegrensde en asymptomatische ziekte die alleen in de neonatale periode kan ontstaan. Het heeft een besmettingsgraad van 30 tot 70%.

Bovendien is het een van de meest voorkomende goedaardige en zelfhelende huidaandoeningen bij neonaten. Specialisten zijn echter niet zeker over de oorzaken ervan. Deze aandoening presenteert zich als erythemateuze laesies met een centrale papule of pustel. Ze vertonen zich meestal op het gezicht, de billen en de nabijgelegen ledematen.

7. Pasgeboren urticaria

Deze aandoening is meer algemeen bekend als netelroos. Het wordt gekenmerkt door steeds terugkerende, migrerende huiduitslag. Netelroos resulteert in rode vlekken die de neiging hebben te jeuken. Gelukkig verdwijnen ze meestal na een dag, behalve in gevallen van vasculitis en druk urticaria, waar ze langer aanhouden.

8. Neonatale acne, nog een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s

Neonatale acne zal zich binnen 30 dagen na de geboorte van de pasgeborene openbaren. Deze aandoening is meestal goedaardig en gaat ook vanzelf weer over. In de meeste gevallen zie je gesloten comedonen op het voorhoofd, de neus en de wangen. Dat betekent echter niet dat ze niet ook op andere plaatsen kunnen opduiken.

Neonatale acne heeft de neiging binnen 1 tot 3 maanden spontaan te verdwijnen, dus we raden geen behandeling aan. Ook moet je weten dat je baby zelfs open comedonen, pustels en ontstoken papels kan hebben.

Kindje met huiduitslag

9. Goedaardige pustuleuze melanose

Pustuleuze melanose is een goedaardige, idiopathische en voorbijgaande huidaandoening. Bovendien komt het vaker voor bij zwarte baby’s. Je kunt deze aandoening op de volgende plekken opmerken:

Kleine blaasjes, gepigmenteerde macules en oppervlakkige pustels verschijnen op de huid, maar ze verdwijnen als de baby 5 dagen oud is. Deze aandoening is zelfbegrensd en associeert men niet met sterfte of morbiditeit.

10. Milia

Milia of gerstekorrels is ook een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij pasgeborenen. Bij deze aandoening zie je kleine gele of witte cystes gevuld met keratine op de huid van je baby. Deze aandoening treft bijna de helft van de gezonde pasgeborenen.

Ze verschijnen op het huidoppervlak van het gezicht, vanaf de onderste infundibulaire talghals van de haarfollikel. De aandoening verdwijnt (Engelse link) echter na een paar weken vanzelf. Soms blijven ze echter zitten en verspreiden zich over het lichaam.

Een deskundige zal de diagnose milium stellen op basis van de klinische kenmerken van de laesies, maar je baby zal geen specifieke behandeling nodig hebben.

Huidaandoeningen bij baby’s

Huidaandoeningen komen dus vaak voor bij pasgeborenen. Huidproblemen tijdens de eerste 4 weken van het leven zijn namelijk heel gewoon. Hoewel de meeste onschuldig en van voorbijgaande aard zijn, moet je toch naar een arts gaan voor een consult. Die zal de conditie namelijk kunnen diagnosticeren en een complexer probleem kunnen uitsluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Van Praag MC, Van Rooij RW, Folkers E, Spritzer R, Menke HE, Oranje AP. Diagnosis and treatment of pustular disorders in the neonate. Pediatr Dermatol. 1997 Mar-Apr;14(2):131-43. doi: 10.1111/j.1525-1470.1997.tb00221.x. PMID: 9144701.
  • Sachdeva M, Kaur S, Nagpal M, Dewan SP. Cutaneous lesions in new born. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2002 Nov-Dec;68(6):334-7. PMID: 17656992.
  • Berg RW, Buckingham KW, Stewart RL. Etiologic factors in diaper dermatitis: the role of urine. Pediatr Dermatol. 1986 Feb;3(2):102-6. doi: 10.1111/j.1525-1470.1986.tb00498.x. PMID: 3952026.
  • Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol. 1994 Jan;30(1):35-9. doi: 10.1016/s0190-9622(94)70004-4. PMID: 8277028.
  • KOZINN PJ, TASCHDJIAN CL, WIENER H, DRAGUTSKY D, MINSKY A. Neonatal candidiasis. Pediatr Clin North Am. 1958 Aug;5(3):803-15. doi: 10.1016/s0031-3955(16)30700-3. PMID: 13566916.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.