Wat is berg en wanneer moet het worden behandeld?

In plaats van een aandoening is berg meer een kwestie van esthetiek. Het presenteert zich in de vorm van een droge, schilferige huid - vergelijkbaar met roos - met gele olieachtige korstjes.
Wat is berg en wanneer moet het worden behandeld?

Laatste update: 25 januari, 2019

Berg is een veelgebruikte term voor een aandoening die seborroïsch eczeem wordt genoemd. Het heeft invloed op de hoofdhuid van baby’s in de vorm van geelachtige of witachtige korstjes.

Wanneer verschijnt berg?

Berg verschijnt meestal rond de tweede of derde levensweek van de baby en kan er uitzien als een vettige droge huid. Het komt voor bij kinderen tot 3 jaar.

Dit type seborroïsch eczeem treft ongeveer 10 procent van de pasgeborenen. De laesies verschijnen op het hoofd, wenkbrauwen, tussen de wenkbrauwen, achter de oren en soms in huidplooien.

Berg is gerelateerd aan genetische en meteorologische factoren. Hormonale onevenwichtigheden kunnen er ook voor zorgen dat de talgklieren overtollige oliën afgeven.

De plekken die verschijnen zijn niet schadelijk of pijnlijk, maar ze mogen niet worden verwijderd. Als je dit wel doet, kan dit leiden tot letsel of een infectie veroorzaken.

Berg is niet besmettelijk en heeft op geen enkele manier te maken met slechte hygiëne.

Oorzaken van berg

Sommige baby’s reageren op de verandering in voeding die plaats vindt wanneer ze worden geboren.

Tijdens de zwangerschap komt de voeding van een baby uit de placenta. Na de geboorte krijgen ze hun voeding echter uit de moedermelk of zuigelingenmelk.

De hoge niveaus van vet in deze voeding produceren overmatige stimulatie van de talgklieren, leidend tot berg. Elk kind is echter anders.

De hormonen die de moeder doorgeeft aan de foetus zijn ook een mogelijke oorzaak. Sommigen suggereren dat het ook een irritatie kan zijn die wordt veroorzaakt door een schimmel die groeit in de talg van de hoofdhuid.

In tegenstelling tot wat velen denken, is berg geen teken van melkintolerantie of spijsverteringsproblemen.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • extreme klimaatomstandigheden
  • problemen met het immuunsysteem
  • stress
  • bepaalde huidaandoeningen

Het is het waard om op te merken dat specialisten het erover eens zijn dat berg onschadelijk is. De onderliggende oorzaken zijn echter niet altijd onschadelijk, dus het is altijd belangrijk om oplettend te zijn.

Atopische dermatitis maakt baby’s vatbaarder voor berg. Dit is een algemene huidirritatie zonder duidelijke reden, van een baby die borstvoeding krijgt.

De kleur en het uiterlijk variëren afhankelijk van de plaats waar de berg verschijnt. Op de hoofdhuid is berg wit of geel en ziet er vettig uit.

Als het op het gezicht zit, is het roodachtig van kleur, vergezeld van geelachtige korstjes. Met de juiste behandeling zal de huidaandoening snel genezen.

Het is belangrijk om te onthouden dat berg terug kan komen, zelfs als de kinderen ouder zijn.

Een probleem met een oplossing

In zeer lichte gevallen is er geen reden tot bezorgdheid. Vaak verdwijnt berg in de loop van enkele maanden, zonder behandeling.

Als je het wilt versnellen, kun je het verzachten met crèmes of babyoliën totdat het eraf valt.

  • Masseer eenvoudig het getroffen gebied met een van deze babyproducten.
  • Wacht vervolgens een half uur voordat je je kind in bad doet.
  • Je moet het hoofd van je baby dagelijks wassen met een goede shampoo die in de apotheek is gekocht, geen cosmetische shampoo.
  • Je moet ook het haar van je baby kammen en een eventuele behandeling toepassen die je arts mogelijk heeft voorgeschreven.
Hoe behandel je berg

Een andere optie is om een ​​natte spons en shampoo te gebruiken. Wrijf zachtjes over het hoofd van je baby totdat je wat korstjes losmaakt. Herhaal het proces om de drie dagen met extreme subtiliteit.

Vergeet niet dat je te maken hebt met de huid van een pasgeborene, die erg dun en breekbaar is. Wees ook extra voorzichtig rond de zachte plek op het hoofd van je baby.

Seborroïsch eczeem kan zich uitstrekken tot het voorhoofd en wenkbrauwen. Olijfolie en amandelolie kunnen dit probleem oplossen, zelfs als er pus in de korstjes zit.

Je kunt ook verzachtende middelen aanbrengen en de hoofdhuid van je baby masseren. De oliën kun je er ‘s nachts gewoon op laten zitten.

Was ‘s morgens het hoofd van je baby met een shampoo die het haar van je baby niet droogt. Het haar van je baby kammen met een zachte borstel zal helpen om de korstjes te verwijderen.

Tekenen dat je speciale voorzorgsmaatregelen moet nemen

Neem voorzorgsmaatregelen als de berg erg groot is of als deze geelachtig wordt met roodachtige randen. Als dat het geval is, moet je een afspraak maken met de kinderarts van je kind.

Je moet ook medische hulp inroepen als de plek bloedt of zich buiten de hoofdhuid en het voorhoofd van je kind verspreidt.

De kinderarts kan corticoïde crèmes, antibiotische zalven en antischimmelcrèmes aanbevelen.

Onthoud dat, hoewel berg er niet mooi uitziet, het een aandoening is die gemakkelijk te behandelen is en die op zich geen enkel risico vormt voor de gezondheid van je baby.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.