De voor- en nadelen van moedermelk

De voor- en nadelen van moedermelk

Laatste update: 09 juli, 2018

Moedermelk is fundamenteel voor baby’s en het is een belangrijke keuze als het gaat om hun gezondheid. Daarom zullen we een paar van de voor- en nadelen van het geven van moedermelk bespreken.

De American Academy of Pediatrics (AAP), de American Medical Association (AMA), de American Dietetic Association (ADA) en de World Health Organization (WHO) delen hun standpunt over moedermelk.  Zij bevelen moedermelk aan als het beste dieet voor baby’s, omdat het helpt bij het bestrijden van infecties, vermijden van allergieën en bescherming biedt tegen chronische aandoeningen. Ook het Nederlandse Voedingscentrum deelt deze mening.

Maar alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Blijf lezen om achter een paar van de voor- en nadelen te komen van het geven van borstvoeding.

Moedermelk is goed voor je baby

Moedermelk heeft veel positieve effecten op je baby’s dieet. Het is aanbevolen en praktisch vitaal voor hun gezondheid.

Een paar positieve punten van moedermelk:

 1. Het is de beste voedingsoptie voor baby’s. Sommige experts beschouwen het geven van borstvoeding als de beste manier voor je baby om voedingsstoffen te verkrijgen.
 2. Moedermelk helpt bij het vechten tegen infecties en andere aandoeningen. Baby’s die met de borst gevoed worden lopen minder kans op infecties, omdat moedermelk het immuunsysteem versterkt. Het helpt ook de kans op infecties zoals oorinfecties, diarree, luchtweginfecties en hersenvliesontsteking te verminderen.
 3. Het is zeer voedzaam en verbetert de spijsvertering. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder problemen met de spijsvertering. Ook bevat het veel vitaminen en mineralen die noodzakelijk zijn voor pasgeborenen.
 4. Moedermelk heeft verschillende smaken. Omdat we door de dag heen verschillende maaltijden eten om moedermelk te produceren, kan het verschillende smaken hebben waardoor de baby alvast kennis maakt met nieuwe smaken.
 5. Verschillende onderzoeken suggereren dat het drinken van moedermelk leidt tot slimmere kinderen. Baby’s die opgegroeid zijn met moedermelk hebben een iets hoger intellectueel coëfficiënt dan de baby’s die opgegroeid zijn met de fles.
 6. Het geven van borstvoeding heeft ook voordelen voor de moeder. Als een moeder borstvoeding geeft verliest ze gewicht, voelt ze zich zelfverzekerder en heeft ze volgens een aantal onderzoeken ook een verkleinde kans op borstkanker.
 7. Borstvoeding geven draagt bij aan het versterken van de band tussen moeder en kind. Sommige moeders zeggen dat huid-op-huid contact helpt bij het vormen van een speciale connectie met hun kleintje.
Een slapende baby

De nadelen van moedermelk en het geven van borstvoeding

Hoewel het geven van borstvoeding veel belangrijke voordelen heeft, heeft het ook een slechte kant. Hier zijn een aantal nadelen:

 1. Het kan zorgen voor wat pijn en ongemak. In het begin kan een moeder pijn ervaren bij het borstvoeding geven wanneer de baby zuigt. Deze pijn zou niet langer dan een minuut per sessie moeten duren, maar als het een constante pijn is die niet weggaat kan je een infectie hebben.
 2. Moeders moeten een gepast dieet aanhouden tijdens het voeden. Ze kunnen bijvoorbeeld beter geen vissoorten eten die veel kwik bevatten.
 3. Moeders hebben een minder flexibele agenda. Als je op een moment je baby geen borstvoeding kan geven kan je een flesje aan je partner of familielid geven zodat je baby toch gevoed kan worden.
 4. Frequentere voedingen. Baby’s die gewoonlijk flesvoeding drinken hoeven minder vaak gevoed te worden, omdat het minder makkelijk te verteren is dan moedermelk.
 5. Moeders moeten rekening houden met wat ze eten. Als je je baby geen borstvoeding geeft hoef je je hier niet zo’n zorgen om te maken.
Moeder voedt baby

“Moederliefde is altijd geweldig, maar het wordt subliem wanneer er bewondering voor het geliefde kind bij komt kijken.”
-Angel Ganivet-

Een paar aanbevelingen

 1. Moeders worden geadviseerd om borstvoeding te geven tot de baby tenminste 12 maanden oud is, maar ze kunnen langer doorgaan als ze dat willen.
 2. Flesvoeding is ook een gezond alternatief. Het voorziet de baby van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te groeien.
 3. Maak zelf de beslissing of je borstvoeding gaat geven of niet. Het is een persoonlijke keus en het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen.

Zoals we eerder gezegd hebben, de keuze om je baby borstvoeding te geven is geheel aan jou. Het is belangrijk om geïnformeerd te zijn en te beslissen wat het beste is voor de gezondheid van je baby. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jost T., Lacroix C., Braegger C., Chassard C., Impact of human milk bacteria and oligosaccharides on neonatal gut microbiota establishment and gut health. Nutr Rev, 2015. 73 (7): 426-37.
 • Plaza Díaz J., Fontana L., Gil A., Human milk oligosaccharides and immune system develpment. Nutrients, 2018.
 • May PA., Hasken JM., Blankeship J., Marais AS., et al., Breastfeeding and maternal alcohol use: prevalence and effects on child outcomes and fetal alcohol spectrum disorders. Reprod Toxicol, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.