Is het nodig om mijn baby wakker te maken om hem te voeden?

Is het nodig om mijn baby wakker te maken om hem te voeden?

Laatste update: 30 mei, 2018

Terwijl we ons aanpassen aan de routines van onze pasgeborenen, is alles eenvoudiger. We kunnen echter de eerste paar dagen veel twijfels hebben, zoals vragen over hoe en wanneer moet ik hem voeden? Is het nodig om mijn baby wakker te maken om hem te voeden?

Borstvoeding is noodzakelijk en gunstig voor baby’s tot ze tenminste zes maanden oud zijn. Zelfs als je baby zijn honger met je communiceert, dan maak je je nog steeds zorgen over hoeveel hij moet eten.

Soms geloven we misschien dat als hij slaapt, hij een tijdje zonder eten kan blijven. Andere keren kunnen we ons zorgen maken dat zijn tijd voor de borstvoeding is verstreken terwijl hij slaapt.

Mocht je het nog niet weten, baby’s weten zelf beter hoeveel melk ze nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben. De voeding van je baby in de eerste fase van zijn leven is alleen afhankelijk van zijn behoeften.

We zullen de hoeveelheid melk produceren die onze baby nodig heeft en hij zal zoveel drinken als hij wil. Tijdens de eerste levensmaanden is het niet nodig om je baby wakker te maken om hem te voeden.

In sommige speciale gevallen kan het echter nodig zijn om ze wakker te maken. Als dit voor jou geldt, dan zal je arts je dit laten weten.

Als je baby bijvoorbeeld te vroeg geboren is, niet helemaal gezond is, gewicht verliest of niet genoeg gewicht aankomt, dan kan het nodig zijn om hem vaker te voeden. In die gevallen, als je baby te veel slaapt, zal je hem misschien wakker moeten maken om hem te voeden.

Voeden op vraag

Het is normaal dat je twijfels ervaart als het een tijdje geleden is dat je baby borstvoeding heeft gekregen. Dit gebeurt vooral als we ons kind elke vier uur voeden.

Als deze hoeveelheid tijd is verstreken en hij nog steeds slaapt dan hebben we misschien het gevoel dat we hem wakker moeten maken. Het is ook normaal dat we ons zorgen maken als het schema verandert.

Baby wakker te maken

Sommige moeders kiezen er echter voor om op vraag te voeden. Als je je kind op vraag voedt, dan betekent dat dat je hem moet voeden als hij honger heeft. Dit betekent dat je hem moet voeden, ongeacht hoe lang het geleden is dat hij zijn laatste voeding heeft gehad.

Door op vraag te voeden, is het niet nodig om je baby wakker te maken voor een andere voeding.

Veel specialisten raden aan om op verzoek te voeden wanneer je kind zelf in staat is om te identificeren wanneer hij honger heeft en huilt om je dat te laten weten.

Terwijl we op verzoek borstvoeding geven, zal het kind je laten weten wanneer het tijd is om te eten. Als hij slaapt, dan wordt hij alleen wakker om borstvoeding te krijgen. Je kleintje zal eten wanneer hij honger heeft, dus aan zijn behoeften zal altijd worden voldaan.

Hij zal naar je borst kijken, huilen en zuigen om aan te geven dat hij wil eten. Het is belangrijk dat de moeder haar baby dan borstvoeding geeft. Ook al is het maar een kort tijdje geleden sinds zijn laatste voeding.

In het begin zijn we misschien over veel dingen onzeker. Zodra er een schema voor borstvoeding is vastgesteld, dan zal je kind jou wakker maken wanneer het tijd is.

Wanneer is het nodig om mijn baby wakker te maken om hem te voeden?

Als je baby gezond is, hoef je hem niet wakker te maken voor borstvoeding. In sommige gevallen zul je ze echter ook tijdens het slapen moeten voeden.

In de volgende omstandigheden zal het nodig zijn om je baby wakker te maken om te eten:

  • Als je baby meer aan moet komen, gewicht verliest of veel uren heeft geslapen zonder te eten.
  • Als je baby zich nog niet heeft aangepast aan een schema voor borstvoeding. Dit gebeurt meestal binnen de eerste paar dagen na de geboorte.
  • Als je baby te vroeg geboren of ziek is
Slapen baby

Behalve in bepaalde omstandigheden, raden we je aan om je baby altijd zo voorzichtig mogelijk te wekken. Als hij in de buurt is, bijvoorbeeld in een baby-drager of draagzak, dan kan je je borst aanbieden. Doe dit zonder hem bruusk wakker te maken.

De sleutel is om te proberen hem niet uit een diepe slaap te halen, maar om te profiteren van zijn bewegingen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lactancia a demanda. Recomendaciones. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. 2013. [Documento en línea].
  • Ortega-Ramírez ME. Recomendaciones para una lactancia materna exitosa. Acta Pediatr Mex 2015; 36: 126-129.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.