Hoe geef je een gezichtsmassage aan je baby?

Help je baby ontspannen door gezichtsmassage. Hier vertellen we je hoe je dat doet en met welke voorzorgsmaatregelen je rekening moet houden.
Hoe geef je een gezichtsmassage aan je baby?
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je wel eens een gezichtsmassage gehad? Het is even ontspannend voor volwassenen als voor kinderen. Het is een eenvoudige techniek die op elke leeftijd kan worden uitgevoerd. Dus als je een teder moment met je baby wilt doorbrengen en hem wil helpen ontspannen, probeer het dan zeker eens.

Baby’s passen zich voortdurend aan de wereld om hen heen aan. Dat kan momenten van spanning of ongemak opleveren. Soms voelen ze zich ook moe van zoveel prikkels en vinden ze het moeilijk zich te ontspannen om in slaap te vallen. Met dit in gedachten kan gezichtsmassage helpen om ze te kalmeren en beter te laten rusten.

Gezichtsmassage voor je baby, stap voor stap

Voor je begint moet je de ruimte zo voorbereiden dat jij en je baby zich tijdens de massage op jullie gemak voelen.

Je moet de kamer op een warme temperatuur houden met schemerige verlichting. Zorg ook voor wat zachte geluiden, die bijvoorbeeld van functionele muziek kunnen komen. Leg je kleintje dan op het bed, op je schoot, of op een gewatteerd oppervlak op de tafel.

Ontsmet je handen goed en breng een baby-veilige crème of olie aan als glijmiddel. Hieronder leggen we je in detail uit hoe je de gezichtsmassage uitvoert.

Hoe geef je een gezichtsmassage aan je baby

1. Begin met soepele glijbewegingen

Wrijf je handen tegen elkaar voordat je ze op je baby legt, om warmte te produceren en het gekozen product beter te verdelen. Je duimen zijn voldoende om de massage uit te voeren. Je kunt echter ook de toppen van je wijs- en middelvingers gebruiken als dat comfortabeler is.

Begin met zachte glijbewegingen de olie of crème over het gezicht van je baby te verdelen. Doe dit van het midden van het voorhoofd naar buiten toe. Werk dan met cirkelvormige bewegingen naar beneden over de slapen en wangen.

2. Ga over elk deel van het gezicht tijdens de gezichtsmassage

Als de crème of olie verdeeld is, begin je elk deel van het gezicht te masseren, dit keer meer in detail. Stop bij de neus en dan bij het voorhoofd.

Oefen met je vingertoppen wat lichte druk naar buiten uit om de bloedsomloop te stimuleren. Stel je een centrale middellijn op het voorhoofd voor. Masseer dan van daaruit in de richting van de oren van je baby.

Na een paar herhalingen ga je verder met de massages in de richting van de wangen en rond de lippen. Elke reeks kan 4 tot 5 keer herhaald worden.

3. Maak gezichtsspanningen los

Leg de handpalmen van beide handen op de onderkant van de wangen van je baby en maak een symmetrische beweging, naar de kruin toe, terwijl je probeert zachtjes aan hun huid te trekken. Dit soort beweging helpt je om spierspanningen gemakkelijker los te maken.

Je kunt de opwaartse beweging verschillende keren herhalen.

4. Pas cirkelvormige bewegingen toe tijdens de gezichtsmassage

Cirkelvormige bewegingen bevorderen de doorbloeding van het gebied.

Teken met je duimen of de toppen van je wijs- en middelvinger cirkels op het voorhoofd en de wangen. Vanaf de wangen kun je deze beweging voortzetten naar de oren en over de kaak gaan, of er bij stoppen en die spieren ontlasten.

5. Eindig met zachte strelingen

Zoals in het begin, glijd je zachtjes met beide handen over het hele oppervlak van je baby’s gezicht, zonder de ogen of mond aan te raken. Maak dan langzame, oppervlakkige bewegingen om de spanningen verder te verminderen en een einde aan de sessie te maken.

Baby krijgt een massage

5 voordelen van gezichtsmassage voor je baby

Zuigelingenmassage (Spaanse link) is een hulpmiddel dat steeds meer bekendheid krijgt, vanwege de grote en onmiddellijke voordelen. Steeds meer ouders krijgen de opdracht dit soort praktijken uit te voeren.

Hieronder vertellen we je alle voordelen van het toepassen van een gezichtsmassage op je baby:

 1. Verbetering van de non-verbale communicatie tussen jou en je baby: Voordat ze beginnen te spreken, communiceren baby’s via huilen en lichaamstaal. Deze massage helpt ze dus te communiceren via hun ogen en strelingen.
 2. Versterking van de hechtingsband tussen beiden: Gezichtsmassage creëert een aangenaam moment voor jullie beiden en helpt jullie nog meer contact te maken.
 3. Helpt je baby te ontspannen: Door het vrijkomen van hormonen ontspannen het gezicht en de rest van het lichaam, wat ook de kwaliteit van de rust verbetert.
 4. Bevordert de ontwikkeling van hun lichaamsbewustzijn: Gezichtsmassage helpt je baby de begrenzing en de vorm van zijn eigen lichaam te herkennen.
 5. Stimuleren van hun zenuwstelsel: De eenvoudige handeling van het leggen van een hand (Spaanse link) op het lichaam van je baby is al een stimulans. Daarom is massage een kwaliteitsstimulans van begin tot eind.

Enkele voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden

Een gezichtsmassage aan je baby geven kan gemakkelijk te leren zijn. Het is namelijk een eenvoudige techniek die niet veel kennis vereist. Toch is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat het altijd veilig is voor je baby:

 • Wacht met het uitvoeren van de massage als je kind zich ongemakkelijk voelt: Als je kleine geïrriteerd is, honger heeft, of erg slaperig is, moet je hem eerst begeleiden zodat hij tot rust kan komen. Pas dan, als hij meer ontvankelijk is, de gezichtsmassage toe.
 • Wees voorzichtig met de druk die je vingers uitoefenen: Het is belangrijk dat je je handen ontspannen houdt om de massage correct toe te passen. Dit moet zacht genoeg zijn om geen pijn te doen, maar niet zo licht dat het niet werkt.
 • Vermijd de gebieden rond de ogen: Je kunt de oogcontour bewerken vanaf de wenkbrauwen, slapen, en de randen van de neus, maar je moet niet direct op de oogleden of de ogen drukken.
 • Druk niet op de schedel: Terwijl je de massage op het gezicht toepast, moet je oppassen dat je met de rest van je vingers geen sterke druk op de schedel uitoefent. Bedenk dat deze botten nog erg flexibel zijn.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández, Susana Vidal, and Tania Casamitjana Giraldo. Educación para la salud: Un Programa de Masaje Infantil para Familias. RqR Enfermería Comunitaria 7.1 (2019): 55-65.
 • Ramírez, Juan Fernando Gómez. CUIDADOS DEL BEBÉ A TRAVÉS DEL TACTO. GUÍA DEL CUIDADO: 65.
 • MONTOYA, ELENA BERBEL, and REMEDIOS RICO FERRER. “BENEFICIOS DEL MASAJE INFANTIL EN EL DESARROLLO DEL NEONATO.” Avances en la formación y aplicaciones de la actividad física y el deporte inclusivo (2018): 60.
 • Gracia, ML González. Masaje infantil. Medicina naturista 1.2 (2007): 45-62.
 • Membrilla Beltrán, L., C. Ariza Salamanca, and M. I. Martín García. Efectividad del masaje infantil como beneficio en recién nacido a término y pretérmino. Servicio Andaluz de Salud(2018).
 • Carrera Rodriguez, Coral. Eficacia de un protocolo de masaje y cinesiterapia aplicado por los padres en recién nacidos prematuros= Efficacy of a massage protocol and kinesitherapy applied by parents in preterm births.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.