Psychologische voordelen van babymassage

Het masseren van je baby heeft meerdere voordelen voor hun fysieke ontwikkeling, maar het heeft ook een positieve invloed op hun emotionele gezondheid en die van jou.
Psychologische voordelen van babymassage
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige moeders vinden het normaal om elke dag wat tijd te besteden aan het masseren van hun baby. Anderen niet, en dit is volkomen normaal. Deze oefening kan echter zeer positief zijn voor jullie beiden. Je weet misschien al dat je hiermee de bloedsomloop van je baby bevordert en het immuunsysteem versterkt. Je kunt ook maagklachten en tandpijn verlichten. Maar vandaag willen we het hebben over de psychologische voordelen van babymassage.

De psychologische en emotionele ontwikkeling van baby’s in hun eerste maanden hangt nauw samen met de interactie die ze met hun ouders hebben. Massages zijn een moment van intimiteit en verbinding dat een zeer positieve invloed kan hebben op de band tussen beiden. Daarnaast kan ook de moeder veel baat hebben bij deze momenten. Dit is waarom.

De psychologische voordelen van babymassage

Moeder die haar pasgeboren baby masseert.

Massage zorgt voor een staat van ontspanning bij de baby

De baarmoeder van de moeder is een veilige, warme en comfortabele ruimte waar baby’s zich beschermd voelen en constant in contact staan met hun moeder. Bij de geboorte komen ze in een vijandige wereld, vol felle lichten, intense geluiden, en waarin ze honger, angst of eenzaamheid beginnen te voelen die ze nog nooit eerder hebben ervaren.

Door massages krijgen ze een deel van die band met hun moeder terug.Daardoor kunnen ze genieten van haar aanwezigheid, haar aanraking en haar liefde. En dit, samen met de liefkozingen van de massage, zorgt voor een staat van rust en ontspanning die zeer gunstig is voor het kind.

Het bevordert de ontwikkeling van kinderen

Tijdens de massage krijgen baby’s aandacht, stimulatie en genegenheid van hun moeder. Dit bevordert de ontwikkeling van een gezond zelfbeeld. Door de massage voelen ze zich belangrijk, waardevol en geven het gevoel dat ze liefde en zorg verdienen. Het verbetert ook hun aandacht en hun vermogen om met de omgeving om te gaan.

Versterkt de hechtingsband, een van de psychologische voordelen van babymassage

De hechtingsband definieert het soort relatie dat op emotioneel niveau tussen moeder en baby tot stand komt. Het wordt gemedieerd door de interactie tussen de twee. Dus, hoe frequenter en bevredigender het is, hoe beter de kwaliteit van de band.

Door je baby te masseren, verleen je kwaliteitszorg waardoor de baby zich verzorgd en geliefd voelt. Ook helpt huid-op-huidcontact moeder en kind een verhoogde afscheiding van oxytocine (het zogenaamde liefdeshormoon) te ervaren. Dit versterkt de binding en zorgt voor een prettig gevoel van welzijn.

Het stelt vrouwen in staat zich aan te passen aan het moederschap

Moeder worden is een proces. Het is niet iets dat van de ene op de andere dag wordt bereikt of volledig wordt geleerd op het moment dat een kind wordt geboren. Een vrouw moet zich aanpassen aan haar nieuwe rol, haar kleintje leren kennen en leren begrijpen.

Een van de psychologische voordelen van babymassage is dat het de moeder in staat stelt om met haar kind om te gaan, hun gebaren en reacties te observeren en ze steeds meer te begrijpen. Het is een gezellige bezigheid waarbij ze elkaar beter leren kennen.

Massage geeft een gevoel van voldoening

Voor een moeder is haar baby het belangrijkste. Daarom wil ze zo goed mogelijk voor haar baby zorgen. Ze weet echter misschien niet altijd hoe ze moet handelen of wat ze voor haar baby kan doen.

Moeder masseert haar kind voor de psychologische voordelen van babymassage.

Door je baby een massage te geven, bevorder je hun fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling, verbeter je hun gezondheid en geef je ze genegenheid, aanmoediging en troost. Wetende dat je zo’n positieve bijdrage levert aan het welzijn van je kleintje, kan je een prettig gevoel van voldoening geven en meer vertrouwen geven in je capaciteiten als moeder.

Hoe profiteer je van de psychologische voordelen van babymassage?

Je kunt al in de eerste levensmaand beginnen met het masseren van je baby en je kunt verschillende tijdstippen van de dag kiezen om je baby te masseren. Het belangrijkste is dat zowel jij als je kleintje op dat moment ontvankelijk zijn. Onthoud dat het een tijd van plezier is. Dus als een van jullie te moe, prikkelbaar of nerveus is, is het beter om op een andere keer te wachten.

Het doel is niet om het te zien als een verplichting, maar als een geschenk aan elkaar en aan jullie band. De meeste baby’s genieten van massages na het baden, voor het slapengaan of bij het ontwaken. Je kunt echter experimenteren om erachter te komen welke tijd het beste bij jullie past. Wellicht ook interessant voor jou

Reflexologie voor kinderen en baby’s
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Reflexologie voor kinderen en baby’s

Veel natuurlijke remedies en technieken hebben geen negatieve bijwerkingen. Dat is het geval met reflexologie voor kinderen en baby's.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.