Een mongolenvlek bij baby's: oorzaken en behandeling

Veel ouders en artsen maken zich zorgen over mongolenvlekken bij baby's. Ze hebben echter zelden betrekking op andere ernstige medische problemen. Vandaag vertellen we je alles over deze aandoening.
Een mongolenvlek bij baby's: oorzaken en behandeling

Laatste update: 24 oktober, 2021

Een mongolenvlek bij baby’s noemt men ook wel aangeboren melanocytose, wat eigenlijk de juiste term is. Het is meestal maar één, grote, donkere vlek, die vaak in het gluteale gebied wordt gevonden. Gelukkig is het een goedaardige aandoening en verdwijnt het na verloop van tijd.

In dit artikel zullen we het hebben over de belangrijkste kenmerken en zullen we bepaalde ziekten noemen die tegelijkertijd kunnen optreden. Als dit een interessant onderwerp voor jou is, lees dan verder.

Wat zijn de kenmerken van een mongolenvlek?

Een mongolenvlek bij baby's

Deze laesies trekken meestal de aandacht van de ouders. De eerste keer dat een mongolenvlek verschijnt, kunnen ouders het verwarren met een hematoom, dat ontstaat wanneer kleine bloedvaten onder de huid breken als gevolg van een verwonding. Dit komt omdat mongolenvlekken paarse of bruine vlekken zijn die meer dan vijf centimeter groot kunnen worden.

Verder zijn deze vlekken effen, hebben ze een onregelmatige vorm (vooral bij gekleurde kinderen), veranderen ze niet van temperatuur en veroorzaken ze geen pijn.

Ze kunnen verschijnen vanaf de geboorte of tijdens de eerste levensweken. Daarom kunnen we zeggen dat deze aandoening pasgeboren baby’s treft tijdens hun eerste levensmaand. Hoewel ze zich meestal in het gluteale gebied bevinden, kunnen ze ook op de ledematen of andere delen van het lichaam voorkomen.

Waarom verschijnen deze vlekken?

Het is gemakkelijker om de oorsprong van deze vlekken te begrijpen als we de medische term analyseren: aangeboren melanocytose. Weet jij wat melanocyten zijn? Het zijn speciale huidcellen die melanine bevatten, het belangrijkste pigment dat verantwoordelijk is voor de verschillende huidskleuren.

Wanneer deze cellen worden vernietigd door een auto-immuunreactie, lijden mensen zelfs aan vitiligo. In dit geval hebben mensen vlekken van verschillende grootte, die bleek van kleur zijn, wat wordt veroorzaakt door het verlies van deze cellen.

Melanocyten worden gevonden in de epidermis, de meest oppervlakkige laag van de huid. Tijdens de embryonale ontwikkeling bevinden sommige van deze cellen zich in een diepere laag: de dermis. Wanneer deze cellen niet op tijd worden aangemaakt, kan deze aandoening zich ontwikkelen. Daarom noemt men het ook wel aangeboren.

Heeft dit te maken met andere ziekten?

Ja dat doet het. Hoewel deze laesies geen pathologische connotatie hebben, doen kinderartsen soms tests om erachter te komen of het verband houdt met andere aandoeningen. Sommige hiervan kunnen zijn:

  • Hurler-syndroom: ook bekend als mucopolysaccharidosie type 1, is een aangeboren ziekte van de stofwisseling. In dit geval stoppen sommige moleculen met functioneren, wat een ophoping van bepaalde stoffen in verschillende weefsels veroorzaakt. Hierdoor ontstaan er problemen in de groei en psychomotorische ontwikkeling.
  • Sturge-Weber-syndroom: bij deze aandoening verschijnt er een hemangioom (een tumor die de bloedvaten aantast) en kunnen mensen last krijgen van stuiptrekkingen en stofwisselingsstoornissen.

Deze worden beschouwd als zeldzame ziekten. Daarom kan het voor artsen moeilijk zijn om ze te diagnosticeren, tenzij patiënten meer symptomen hebben.

Kan men een mongolenvlek verwarren met andere aandoeningen?

Ja, dat kunnen ze. In feite zijn er veel ziekten binnen de dermale melanocytose, die kenmerken delen wat betreft de manier waarop ze verschijnen. Dit zou het geval zijn bij blauwe naevus en naevus van Ito.

Neurofibromatose is een andere aandoening die men kan verwarren met mongolenvlekken. Dit komt omdat de belangrijkste symptomen het verschijnen van café-au-lait-vlekken in verschillende delen van het lichaam zijn. Deze aandoening kan echter op termijn neurologische complicaties veroorzaken.

Een ander belangrijk kenmerk van een mongolenvlek is dat ze, vanwege hun gelijkenis met blauwe plekken, kunnen lijken op symptomen van kindermishandeling. Daarom kan het tot verschillende conflicten leiden. Desalniettemin, aangezien het erg lang duurt voordat deze vlekken verdwijnen, diagnosticeren artsen ze meestal correct.

Is er een behandeling?

Baby met kinderarts

Het is erg belangrijk om naar de dokter te gaan. Een mongolenvlek heeft geen specifieke behandeling nodig, omdat deze vlek na enkele jaren spontaan verdwijnt. Sommige specialisten kunnen aanbevelen om blootstelling aan de zon te vermijden. Bovendien kan laserbehandeling heel nuttig zijn als de vlekken niet verdwijnen na de adolescentie.

Een veel voorkomende en opmerkelijke laesie

Ook al is het een goedaardige aandoening, bezoek de kinderarts of dermatoloog zodra je deze plekken opmerkt, vooral als je baby andere symptomen heeft. Denk eraan om geen natuurlijke medicijnen te gebruiken om deze aandoening te behandelen, omdat dit de situatie kan verergeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dorado Criado M, Fabra Garrido C, Rueda Carnero JM, Molina Gutiérrez MA. Mancha mongólica atípica: un reto diagnóstico. Rev Pediatr Aten Primaria. 2018;20:245-7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.