Alles wat je moet weten over moedervlekken bij kinderen

Als je meer wilt weten over de symmetrie, grootte, kleur en ontwikkeling van moedervlekken bij kinderen, lees dan verder. De informatie in het artikel van vandaag zal je helpen om abnormale symptomen te identificeren.
Alles wat je moet weten over moedervlekken bij kinderen

Laatste update: 19 juni, 2019

Het is belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de verschillende soorten, kenmerken en waarschuwingssignalen van moedervlekken bij kinderen. Blijf lezen om op de hoogte te blijven.

Moedervlekken zijn kleine vlekken die in kleur kunnen variëren en meestal een ronde of ovale vorm hebben. Wetenschappelijk bekend als melanocytic nevus, kunnen ze op elk deel van het lichaam voorkomen. Tegelijkertijd kunnen ze overal tussen de opperhuid en het onderhuidse weefsel verschijnen.

Het is belangrijk om moedervlekken altijd voorzichtig te behandelen. Hoewel het goedaardige tumoren zijn, hebben ze nog steeds een speciale behandeling nodig. En dan komt natuurlijk de vraag: welke speciale zorg hebben moedervlekken bij kinderen nodig?

Moedervlekken of naevi, komen het meest voor bij personen met een bleke huid. Mensen met elke huidskleur kunnen deze vlekken echter op hun huid ervaren. Het is daarom belangrijk om te weten wat ze zijn en hoe je voor ze moet zorgen. Het is ook belangrijk om hun type en vorm te kennen.

Wat zijn moedervlekken?

Zoals we hierboven vermeldden, zijn moedervlekken eigenlijk goedaardige tumoren. Met andere woorden, het zijn weefselveranderingen die leiden tot de groei van bultjes of veranderingen in de kleuring van de huid.

Iedereen kan moedervlekken hebben, zelfs iemand met de donkerste huid. Het is echter waar dat mensen met een bleke huid het hoogste aantal moedervlekken op hun huid hebben.

Gemiddeld kan een persoon van volwassen leeftijd ongeveer 20 moedervlekken hebben. Kinderen kunnen ten minste de helft van dit aantal presenteren. De hoeveelheid moedervlekken die een kind heeft, kan in de loop van de tijd toenemen en afnemen.

De belangrijkste kenmerken van moedervlekken bij kinderen

  • Een van de belangrijkste kenmerken van moedervlekken is dat ze asymptomatisch zijn. Met andere woorden, ze mogen niet jeuken, een brandend gevoel geven of vloeistoffen lekken.
  • Het tweede kenmerk dat ze gemeen hebben, is hun kleur. Over het algemeen zijn ze bruin, hoewel hun exacte kleur en donkerheid heel erg verschillend kunnen zijn. In een kleiner aantal gevallen kunnen ze rood van kleur zijn (bekend als hemangiomen) of zelfs blauw.
  • Wat hun vorm betreft, hebben ze meestal een cirkelvormige of ovale vorm. Ze kunnen plat, één enkele kleur hebben en heel klein (ongeveer 5 mm) zijn. Tegelijkertijd kunnen ze groot (8 tot 10 mm) zijn, hobbelig van textuur en verhoogd.

Wat is een melanoom?

Melanoom of moedervlek

Dit gedeelte is erg belangrijk. De term ‘melanoom’ komt vaak voor wanneer het over moedervlekken bij kinderen en volwassenen gaat. Melanomen verwijzen echter naar huidkanker, wat toevallig een van de meestvoorkomende ziekten in de wereld is.

Hun link naar moedervlekken is te danken aan het feit dat ze voor het oog in hun eerste fasen er praktisch hetzelfde uitzien. Later vallen ze echter op, omdat hun vorm en kleur meer asymmetrisch worden. Over het algemeen gebeurt dit echter niet bij gezonde moedervlekken.

Moedervlekken zijn weefselveranderingen die leiden tot de groei van bultjes of veranderingen in de huidskleur.

Is er een manier om het verschijnen van moedervlekken bij kinderen te voorkomen?

Het is duidelijk dat, afhankelijk van het huidtype, sommige kinderen meer kans hebben om moedervlekken te hebben en nieuwe te ontwikkelen. Er spelen echter ook andere factoren een rol.

Experts geloven bijvoorbeeld dat frequente en langdurige blootstelling aan zonnestralen kan leiden tot het verschijnen van moedervlekken.

In dat geval moeten we onze kinderen beschermen tegen blootstelling aan de zon, vooral tussen de uren van 11:00 en 15:00 uur. Zorg altijd voor voldoende zonnebrandcrème en vermijd langdurige blootstelling aan de zon.

Deze maatregelen verminderen de mogelijkheden van het uiterlijk of de groei van moedervlekken bij kinderen met 5%. Het voorkomt ook het verschijnen van sproeten op de huid.

Welke soorten moedervlekken kunnen verwijderd worden?

Arm met meerdere moedervlekken

Zoals we hierboven vermeldden, zijn goedaardige tumoren asymptomatisch. Ze veroorzaken op zichzelf geen lichamelijk ongemak.

Sommige mensen vinden echter dat moedervlekken een esthetisch probleem zijn, dat wil zeggen, ze zijn onaangenaam om naar te kijken. Om die reden kunnen ze een dermatoloog om verwijdering van de moedervlek vragen.

Wat betreft moedervlekken bij kinderen, is het het beste om ze helemaal niet aan te raken. Als ze je kind storen, jeuken, pijn doen of rood zijn, dan moet je contact opnemen met je kinderarts of kinderdermatoloog. Een medische professional zal dan in staat zijn om de juiste behandeling te bepalen voor het specifieke geval van je kind.

Nu je dus meer weet over de kenmerken van moedervlekken, ben je beter in staat om bepaalde moedervlekken bij kinderen te identificeren. Wellicht ook interessant voor jou

Huiduitslag bij baby’s: hoe bestrijd je het?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Huiduitslag bij baby’s: hoe bestrijd je het?

Hoe kunnen we huiduitslag bij baby's te lijf gaan? Het is belangrijk om te weten dat de babyhuid enorm gevoel is. Het heeft speciale zorg en aandac...