Huidcontact met mama kalmeert de pijn bij premature baby's

Het lijdt geen twijfel: de beste couveuse voor premature baby's is een warm plekje in de armen van hun moeder.
Huidcontact met mama kalmeert de pijn bij premature baby's
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is geen wonder dat dit teken van liefde, huidcontact met mama, hun pijn verzacht en hun tolerantie voor medische procedures verbetert. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaar er niets boven aan huid-op-huid contact.

Inderdaad, er is haast niets dat de aanraking van een moeder niet kan helen. In het geval van een te vroeg geboren baby is deze daad van genegenheid niet alleen liefdevol maar ook geruststellend. Om deze reden wordt huidcontact met mama als geavanceerder en moderner beschouwd dan wat voor andere ziekenhuisprocedure ook.

Zoals de wetenschap al een poosje geleden heeft bewezen: de moederschoot is buitengewoon goed voor een te vroeg geboren baby. In verschillende studies hebben onderzoekers aangetoond dat humanistische technieken zoals Kangaroo Care wonderbaarlijk goed werken.

We noemen een paar van de fantastische effecten van dergelijke technieken:

  • Er is een verminderd risico op infectie en wiegendood.
  • De baby heeft minder stress doordat er geen couveuse-geluiden zijn.
  • Het is bevorderlijk voor zowel de lichamelijke, intellectuele als emotionele ontwikkeling van de baby.
  • Het allerbelangrijkste is echter dat de baby niet alleen de warmte van zijn moeder voelt en haar vertrouwde geur ruikt, maar ook haar hartslag kan voelen en horen.

Huidcontact met mama streelt de ziel van de baby

Het huidcontact met mama wordt door de premature baby gevoeld als een streling van de ziel. Zozeer zelfs, dat artsen bevestigen dat deze kinderen, zo liefdevol ondersteund door hun moeder toen ze net waren geboren, niet zo kleinzerig zijn als sommige andere baby’s.

Dat wil zeggen, dit vroege, intieme en lijfelijke contact draagt er toe bij dat deze baby’s een hogere pijndrempel ontwikkelen.

Huidcontact met mama

Daarom is er over de hele wereld één ding dat door iedereen bevestigd wordt: het contact tussen een pasgeborene en zijn moeder en vader is gezond voor de ontwikkeling van het kind. Bovendien beweren veel neonatologen dat huid-op-huid contact de temperatuur van de baby reguleert en de productie van moedermelk stimuleert.

Bovendien beweren deze artsen dat er nog meer voordelen zijn bij dit type contact. Pasgeborenen beschermen hun zenuwstelsel beter, stabiliseren hun hartslag en ademen beter.

Dat is de reden waarom we zeggen dat huidcontact met mama de ziel, het wezen van de baby streelt. En daardoor kan de baby zijn kwetsbaarheid en zwakte overwinnen. Op die manier kan hij gelukkig en gezond verder groeien.

Het belangrijkste is dat kinderen die het geluk hebben met de Kangaroo Care-methode te worden behandeld, een kortere herstelperiode doormaken dan andere prematuren. Dit is ook gunstig voor de vader, die de stress en angst van een in het ziekenhuis-liggende baby zo minder lang hoeft mee te maken.

Studies over het belang van huidcontact met mama

Een studie, uitgevoerd door de McGill University in Montreal’s School of Nursing en gepubliceerd door het tijdschrift BioMed Central Pediatrics, verraste de hele wereld. Huid-op-huidcontact met de moeder vermindert pijn tijdens neonatale onderzoeken en behandelingen van de baby.

Baby op blote buik van mama

Voor dit onderzoek werden de responsen bij pasgeborenen gemeten met behulp van het zogenaamde ‘pijnprofiel van de premature baby’. Hierbij werden diverse zaken geanalyseerd zoals:

  • de gezichtsuitdrukkingen
  • de polsslag
  • het niveau van zuurstof in het bloed van de baby’s

Het was overduidelijk dat de pijn bij premature baby’s vermindert dankzij de aanraking van hun moeder.

De kinderen die werden vastgehouden, herstelden na anderhalve minuut van pijn. De zuigelingen in couveuses daarentegen klaagden drie minuten na de procedure nog steeds. Dat lijkt een klein verschil, maar het wordt een groot verschil wanneer het gaat om het leven en de gezondheid van een baby.

Eén van de onderzoeken die de pasgeboren baby’s ondergingen, was de pijnlijke hielprik bij pasgeborenen. Bij de hielprik wordt er wat bloed afgenomen uit het voetje om dit te onderzoeken op eventuele ziekten. Dat is echter niet alles.

Zowel de natuur als – in dit geval – de wetenschap, vindt altijd wel manieren om ons te onderwijzen. Als moeders hebben we een natuurlijk talent. We zijn echt medicijnen voor onze kinderen, speciaal ontworpen om goed voor hen te zijn. En, zoals het bekende gezegde luidt: liefde overwint alles.  Wellicht ook interessant voor jou

12 voordelen van babymassage
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
12 voordelen van babymassage

Wist je dat babymassage meerdere voordelen heeft? Het is bewezen dat moeders die strelen en enige druk uitoefenen op het lichaam van hun baby, hun ...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.