Het belang van de draagdoek voor de ontwikkeling van je baby

Het belang van de draagdoek voor de ontwikkeling van je baby

Laatste update: 22 december, 2022

Aanstaande ouders moeten al vóór de komst van hun baby’tje veel beslissingen nemen. Zo besteden veel ouders heel wat tijd aan het kiezen van de juiste kinderwagen. Maar vandaag, op Je bent mama, willen we een eenvoudiger alternatief voorstellen: de draagdoek!

Heb je ooit nagedacht over de voordelen van het dragen van je kind in direct contact met je lichaam? Je baby dicht bij je houden is zeer bevorderlijk voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van je baby.

Het is niet alleen een mooie en emotionele ervaring voor de moeder om haar kind zo dicht bij zich te hebben. Je baby met je meedragen is ook heel erg goed voor baby’s.

Dicht bij jou zijn, geeft je baby een intens gevoel van bescherming en veiligheid waardoor hij zich veel fijner voelt. Bovendien versterkt het de band en de verbondenheid tussen een moeder en haar pasgeborene.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voordelen die het gebruik van de draagzak biedt.

“De draagzak heeft mij vrijheid en mijn baby geborgenheid gegeven. Wat wil ik nog meer? Mijn baby zo dicht tegen mij aan grootbrengen is natuurlijk en heilzaam.”

Lees hieronder verder om nog meer redenen te ontdekken om de babydraagzak voor je baby’tje te kiezen. We zijn er zeker van dat je er geen spijt van zult krijgen!

De voordelen van draagdoeken voor het lichaampje van je baby

Kinderen die zijn opgegroeid met de draagdoek hebben een gevorderde psychomotorische ontwikkeling. Het constante schommelen van je eigen bewegingen zorgt voor een beter evenwicht en controle over de houding van je kind.

Tegelijkertijd hebben baby’s die langere tijd in stoeltjes of kinderwagens liggen, meer tijd nodig om zich aan te passen aan de veranderingen van hun lijfje.

Pasgeboren baby’s hebben een natuurlijke C-vorm in hun ruggengraat, wat normaal is en als zodanig moet worden gerespecteerd. De rug van een gezonde baby zal echter na verloop van tijd rechttrekken.

Als een baby van 11 maanden nog steeds een C-vormige wervelkolom heeft, is dit niet normaal en ook niet gezond. Het is een teken dat hij waarschijnlijk teveel tijd liggend of zittend in een kinderwagen of stoeltje heeft doorgebracht.

Pasgeboren baby's hebben een natuurlijke C-vorm in hun ruggengraat

Hetzelfde kind kan een vervormd hoofdje hebben – een aandoening die plagiocefalie wordt genoemd. Dit is het gevolg van te veel tijd doorbrengen in kinderwagens, babyzitjes of autostoeltjes die niet geschikt zijn voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

Draagzakken zoals wikkeldoeken, draagdoeken en ergonomische rugzakken bieden het hele lichaam van je baby de nodige ondersteuning. Ze passen zich aan aan de veranderingen die het lichaam van elke baby doormaakt.

Door deze veranderingen kan je kind in de toekomst kruipen, zitten, staan en lopen. Hou er wel rekening mee dat ergonomische rugzakken alleen mogen worden gebruikt als je baby zonder hulp kan gaan zitten. Tot die tijd zul je voor een wikkeldoek of draagdoek moeten kiezen.

De draagdoek bevordert de vrijheid en de autonome bewegingen van je baby. Dit bevordert op zijn beurt spiertraining. Met andere woorden: het maakt een meer natuurlijke, functionele en structurele ontwikkeling mogelijk.

De draagdoek is de sleutel voor de fysiologische ontwikkeling van kinderen

Er zijn twee geschikte plekken voor kinderen: op de vloer en in de liefdevolle armen van hun ouders. Daar is geen twijfel over. Beide plekken zijn essentieel om de juiste motorische ontwikkeling van je kind te garanderen.

Bovendien maken de bewegingen van de drager het lichaampje van de baby sterker. De babydraagdoek imiteert het gevoel wat je kind ervoer als embryo in je baarmoeder.

Maar niet alleen dat. Het belang van de draagdoek heeft ook te maken met de fysiologische aspecten van een kind. Dit zijn enkele van de voordelen die we met je willen delen:

  • De draagdoek betrekt je baby’tje bij zijn omgeving en ontwikkelt en stimuleert al zijn zintuigen.
  • Door de draagdoek heeft de volwassene zijn handen vrij. Niet alleen hoeft hij de baby niet vast te houden, hij hoeft ook geen kinderwagen te duwen, enz. Dit betekent dat het hele gezin meer bewegingsvrijheid heeft.
  • Je denkt misschien dat de draagdoek schadelijk is voor de rug van de drager. Maar in feite is precies het tegenovergestelde waar. Ergonomische draagzakken verdelen het gewicht van de baby en verminderen de belasting. En weet je, het helpt zelfs om je spieren te versterken en je houding te verbeteren!
De draagdoek is de sleutel voor de fysiologische ontwikkeling van kinderen
  • In een goede draagzak zit het kind altijd in een verticale houding, wat een geheim voordeel heeft: minder gasvorming (lucht in de buik) voor je baby! De verticale houding komt ten goede aan het spijsverteringsstelsel van je kind en zorgt ervoor dat hij gemakkelijker de opgebouwde gassen kwijt kan raken.

Nog meer voordelen van de draagdoek

De draagdoek verstevigt de relatie tussen ouder en kind. De draagzak maakt het mogelijk dat je je baby dicht tegen je aan draagt. En dat draagt bij aan de hechting van de baby aan zijn ouders. Vergeet niet dat een sterke emotionele en fysieke band met tenminste één primaire verzorger van cruciaal belang is voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind.

Het gebruik van de draagdoek is zowel praktisch als comfortabel. Het laat onze handen vrij en stelt ons in staat om onze armen te laten rusten. Een ander groot voordeel is dat ouders die de draagdoek gebruiken, zeggen dat hun baby’s minder vaak huilen en veel beter slapen.

Bovendien tonen onderzoekers van de ‘kangoeroe-methode’ aan dat kinderen die een huid-op-huid contact hebben met een ouder of verzorger sneller aankomen in gewicht.

Het gebruik van de draagdoek heeft ook een positieve invloed op de socialisatie van je kind. Kinderen die steeds rondgedragen worden, hebben de neiging om socialer te zijn. Ze hebben er minder moeite mee zich in het dagelijks leven te integreren.

Dat is niet zo verrassend. Deze baby’s nemen immers vanuit hun draagzak actief deel aan de dagelijkse activiteiten.

En dan nu tot slot, de draagzak wordt beschouwd als zeer gunstig voor de borstvoeding. Doordat je je kind zo dicht bij je hebt, wordt er oxytocine, het knuffelhormoon, afgescheiden.

Dit hormoon bevordert de stroming van moedermelk, wat een optimale borstvoeding garandeert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.