De zwangerschapszak: basisaspecten

De zwangerschapszak heeft een groot expansievermogen. Het bevat het vruchtwater en het embryo of de foetus.
De zwangerschapszak: basisaspecten

Laatste update: 18 oktober, 2021

De zwangerschapszak is een van de belangrijkste weefsels die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van het embryo of de foetus tijdens de zwangerschap. Zonder deze zak zou de zwangerschap zoals we die kennen niet mogelijk zijn, omdat zowel de toekomstige baby als het vruchtwater erin zweven.

De formatie is complex en zeer interessant. In dit artikel zullen we echter enkele van de meest elementaire aspecten van deze interessante structuur behandelen. Hoe ziet het eruit? Wat zijn zijn afmetingen? En waar wordt het voor gebruikt? Ben je geïnteresseerd om meer te leren? Blijf dan lezen!

Wat is de zwangerschapszak?

Wat is de zwangerschapszak
De zwangerschapszak huisvest het vruchtwater en de baby.

De zwangerschapszak is een zeer belangrijke structuur voor de zwangerschap. Dat komt omdat het zowel de baby als het vruchtwater eromheen huisvest. Net als de baarmoeder heeft het een groot vermogen tot uitzetting of elasticiteit dat zijn maximale lengte bereikt rond de 35-37e week van de zwangerschap.

De grootte hangt sterk af van de week van de zwangerschap, omdat deze geleidelijk toeneemt. In de vroege stadia kan het een diameter van enkele millimeters hebben, totdat het een grootte bereikt die groot genoeg is om bijvoorbeeld een foetus van ongeveer 50 centimeter te huisvesten.

Als je de zak als een soort ei beschouwt, bestaat de schaal uit een reeks vliezen. Het binnenste – dat in contact staat met het vruchtwater – staat bekend als het amnion, terwijl we de buitenste het chorion noemen.

Interessant is dat het chorion rechtstreeks communiceert met en in zekere zin een verlenging is van de placenta. Dit laatste orgaan is het belangrijkste orgaan dat verantwoordelijk is voor de voeding van de toekomstige baby. Dit is te danken aan de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de moeder en de foetus door de doorgang van bloed.

Wat zijn de functies van de zwangerschapszak?

De functies van de zwangerschapszak zijn niet beperkt tot de vliezen zelf, maar ook tot het vruchtwater dat het bevat. Enerzijds neemt het actief deel aan de ontwikkeling van de verschillende organen van het embryo of de foetus. En tegelijkertijd biedt het ondersteuning en bescherming bij trauma of soortgelijke gebeurtenissen.

Bescherming

Kun je je voorstellen wat er met je baby zou kunnen gebeuren als je een directe klap op de buik zou krijgen? Dankzij de aanwezigheid van het vruchtwater in de zwangerschapszak, kunnen veel van de trauma’s in het gebied worden opvangen. Dit beschermt ongetwijfeld de baby en vermindert het aantal miskramen en pathologische gebeurtenissen.

De zwangerschapszak bevordert de ontwikkeling van de toekomstige baby

Een computerbeeld van de buik van een zwangere vrouw met een baby erin
De baby kan in een optimale omgeving groeien.

Hoewel het gebruikelijk is om de zwangerschapszak als een levenloze structuur te beschouwen, is dit niet het geval. Het neemt namelijk actief deel aan de voeding van de toekomstige baby. Uit de lagen ervan ontstaat namelijk in zekere zin de placenta, een van de belangrijkste organen voor de zwangerschap.

Thermoregulatie

Er zijn veel factoren die de regulering van de lichaamstemperatuur in de zwangerschapszak bepalen. De aanwezigheid van het vruchtwater, dat zich in de zak bevindt, kan constante temperatuurwaarden handhaven om de juiste groei van het embryo of de foetus te bevorderen.

Natuurlijk heeft de laatste ook zijn eigen thermoregulerende mechanismen. Een daarvan is het verschijnen van een fijne haarlaag op het oppervlak van de huid, lanugo genaamd, waardoor de huid zich beter kan aanpassen aan veranderingen van buitenaf.

Weet jij wat een gesluierde geboorte is?

Gesluierde geboorten, ook bekend als en caul-geboorte of met de helm op, verwijst naar de geboorte van een baby (hetzij door natuurlijke bevalling of keizersnede) waarbij de breuk van het vruchtwater niet op de normale manier plaatsvindt. Wat is het gevolg? Een zeldzame en opwindende gebeurtenis: de baby wordt in de zak geboren.

Het wordt over het algemeen niet als een risico beschouwd voor de baby of de moeder. De verantwoordelijke medische staf zal echter snel moeten handelen om de zak te laten scheuren. Hierna zal – als alles goed is gegaan – de baby voor het eerst ademhalen en gaan huilen.

De zwangerschapszak: een vitale structuur

Het is duidelijk dat zonder een goed gevormde zwangerschapszak geen succesvolle zwangerschap kan plaatsvinden. Hoewel het niet essentieel is voor een moeder om de details van dit orgaan te kennen, is het interessant om te weten hoe haar lichaam functioneert tijdens de zwangerschap, wat bevestigt dat het een zeer complex en prachtig proces is dat bewondering verdient! Wellicht ook interessant voor jou

Wat voelt een baby tijdens de bevalling?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat voelt een baby tijdens de bevalling?

Heb je je ooit afgevraagd wat een baby voelt tijdens de bevalling? Lees dan verder en ontdek er alles over in dit artikel.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.