Met de helm op geboren worden - wat is dat?

Weet jij wat het betekent als een baby met de helm op geboren wordt? Ontdek het in ons artikel van vandaag.
Met de helm op geboren worden - wat is dat?

Laatste update: 19 juli, 2019

Als je de term “met de helm op geboren worden” nog nooit hebt gehoord, denk je misschien dat het verwijst naar een of andere aangeboren afwijking of stoornis die op kan treden tijdens de bevalling. Mensen die wel bekend zijn met de uitdrukking, beschouwen het misschien als een gebeurtenis die wordt omringd door mystiek.

We zullen in dit artikel uitleggen wat het betekent als een baby met de helm op ter wereld komt. Ondanks wat je misschien hebt gehoord, gebeurt het heel zelden. Het kan voorkomen, net als allerlei andere onvoorziene gebeurtenissen die zich tijdens de bevalling kunnen voordoen.

Een bevalling waarbij de baby met de helm op ter wereld komt, heeft vrijwel geen enkel effect op de moeder en de baby. Voor de artsen die er getuige van zijn, is het echter iets magisch.

Wat is dat: met de helm op geboren worden?

Wanneer de baby de baarmoeder verlaat (meestal via het geboortekanaal), nog omringd door de zak vruchtwater, zeggen we dat de baby met de helm op is geboren.

In tegenstelling tot wat normaal gesproken bij een geboorte gebeurt, breekt het vruchtvlies niet. Daardoor hebben allen die de geboorte bijwonen, de gelegenheid om de baby in het vruchtwater te zien, een paar seconden lang, alsof hij nog steeds in de baarmoeder van zijn moeder ronddobbert.

Baby in de baarmoeder

Welke andere namen zijn hieraan gegeven?

Naast ‘geboren worden met de helm op’, is dit type gebeurtenis bekend onder verschillende namen in de hedendaagse cultuur. Denk bijvoorbeeld aan: en caule-geboorte, geboren met de mantel van de maagd, met een buidel of met een sjaal.

Het geschenk om geboren te worden is genoeg om een levenlang gelukkig te zijn. Hij die van het leven geniet, geniet ook van alles wat het te bieden heeft.

Is het schadelijk voor de baby om met de helm op geboren te worden?

Zolang een arts de zak kort na de geboorte breekt om de navelstreng vast te klemmen en de ademhaling te stimuleren, zal het kind geen enkel gevaar lopen. Elke stoornis die bij een geboorte kan manifesteren, kan zich sowieso voordoen, ongeacht of het vlies gebroken is of niet.

Biedt deze aandoening enig voordeel voor de pasgeborene?

Er is geen voordeel. Vroeger werd aangenomen dat het geboren worden in het vruchtwater het kind veel langer beschermde tegen externe ziekteverwekkers. Tegenwoordig wordt dit als niets meer dan een mythe beschouwd.

Bovendien blijft de baby gedurende een helekorte tijd in de zak nadat hij is geboren. Het vlies dat hem slechts enkele seconden bedekt, maakt hem dus niet immuun tegen de infecties die hij later kan krijgen.

Met de helm op geboren

Hoe vaak komt dit soort geboortes voor?

Het is zeldzaam dat een baby met de helm op ter wereld komt. Meestal scheurt de vruchtzak voor het begin van de bevalling. Daarmee is het één van de tekenen dat de bevalling is begonnen.

Het is wel zo dat het vaker voorkomt bij een vaginale bevalling dan bij een keizersnede.

De geboorte van een mens, hoe of waar dan ook, is één van de meest ongelooflijke gebeurtenissen in het universum

Waarom vinden sommige mensen dit fenomeen haast magisch?

Sommige mensen schrijven dit type geboorte toe aan een heilige aanraking. Dit is precies wat de aanwezigen bij de bevalling ervaren wanneer het gebeurt.

Degenen die er getuige van zijn, voelen zich alsof zij zichzelf tijdelijk in de moederschoot bevinden, genietend en kijkend naar wat de ‘nog-niet-geboren’ baby aan het doen is.

Men zegt dat deze geboorten buitengewone en onvergelijkbare gebeurtenissen zijn waarin het begin van het menselijk leven duidelijk te zien is.

Vroeger (en in sommige culturen nog steeds) geloofde men dat een baby die op deze manier ter wereld kwam in de toekomst geestelijke bescherming zou hebben. Daarom zou hij vanaf het moment van de geboorte heel gelukkig zijn en ook altijd gelukkig blijven.

Tegenwoordig weten we – en de meesten geloven dat het waar is – dat een baby die met de helm op geboren wordt niets meer is dan een gril van de wetenschap. Het is een merkwaardige gebeurtenis die inspiratie biedt voor bijgeloof en allerlei soorten opvattingen.