Een navelstreng bevat de geheimen van het leven

Een navelstreng bevat de geheimen van het leven

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De wonderen van het leven zijn net zo bijzonder als mysterieus. Tot op de dag van vandaag, met alle wetenschap en technologie voor handen, zijn er nog altijd geheimen rondom de ontwikkeling van het menselijk leven. Een  navelstreng bewaakt deze geheime formule in het bloed van zijn stamcellen.

Tijdens de zwangerschap, verbindt een navelstreng van ongeveer 56 centimeter de moeder met het kind. Dit reikt van de baby’s buikwand tot in de placenta. Zijn belangrijkste taak is de baby voorzien met voedingsstoffen en zuurstof vanuit de placenta. Ook de afvalstoffen van de baby gaan via deze navelstreng terug naar de placenta. 

Wanneer het kind in de baarmoeder zit, is deze streng een gedeelte van zijn lijf, verbonden door drie bloedvaten. De ader voert zuurstofrijk bloed aan, terwijl de slagaders het zuurstofarme bloed van het kleine lichaam naar de placenta afvoert.

De navelstreng zit vol met leven

Deze lange en zeer nuttige streng transporteert ook antistoffen. Tegen het einde van de zwangerschap voert een navelstreng antistoffen, die de moeder gedurende haar leven heeft opgebouwd, via de placenta naar de baby.

Maar er is meer. Het bloed in een navelstreng zit boordevol stamcellen. Die staan ze erom bekend dat ze de bouwstenen van het leven te zijn. Ze kunnen andere cellen reproduceren en aanmaken. Ook kunnen ze zichzelf splitsen of kopiëren, integreren en nieuwe weefsels vormen.

Stamcellen bevatten alle genetische informatie die nodig is om alle organen in het lichaam te vormen. Sommige ouders bewaren deze streng als aandenken. Het zou een groot gedeelte van de geheimen van het leven met zich mee dragen.

Sterker nog, het bloed uit de navelstreng is voor kinderen de belangrijkste bron van stamcellen. Deze cellen zijn identiek aan de cellen die terug te vinden zijn in het beenmerg. Dit maakt hen ideaal om ziektes te bestrijden, die het leven van kinderen in gevaar kunnen brengen.

Het bloed van een navelstreng bevat honderden cellen die nuttig zijn in de strijd tegen kanker. Denk hierbij aan leukemie, non-Hodgkin en verschillende tumoren in het beenmerg.

Deze cellen hebben ook het vermogen om de strijden tegen:

  • verschillende types van anemie, zoals aplastisch en Fanconische anemie
  • Syndroom van Hunter
  • lupus
  • ingewikkelde immunologe tekortkomingen

Spaanse wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid tot het bestrijden van bloedkanker met het gebruik van bloed uit de navelstreng.

De navelstreng: baby in de baarmoeder

Het knippen van een navelstreng

Stamcellen in de placenta en de navelstreng hebben de buitengewone eigenschap van immunologe onvolwassenheid. Zoals de experts het uitleggen, is dit vaak een groot voordeel, omdat afwijzing van de ontvanger hierdoor kleiner is.

Een ander voordeel van cellen uit de navelstreng is dat ze exact verenigbaar zijn met de cellen van de baby. Daarbij hebben ze ook meer kans om goed aan te sluiten bij de cellen bij andere leden van de familie.

De procedure om stamcellen uit de navelstreng of de placenta te verkrijgen is pijnloos. In veel landen zijn er manieren om deze cellen op te slaan. Hierdoor kunnen ze later worden gebruikt bij gezondheidsproblemen van het kind of zijn familie.

Afgezien van de rijkdom die stamcellen uit de navelstreng bieden, hebben Britse wetenschappers bovendien ontdekt dat het met 3 minuten uitstellen van het doorknippen hiervan, de gezondheid van je baby significant kan verbeteren. 

Bij gezonde pasgeborenen verhoogt het later doorknippen van de navelstreng het ijzergehalte. Ook vermijdt dit het risico van anemie wanneer er een tekort is aan dit mineraal. Dit is een van de resultaten die naar voren kwamen uit het onderzoek, dat verscheen in het British Medical Journal (BMJ).

Daarom zou het uitstellen van het doorknippen van de navelstreng een standaardprocedure moeten worden bij pasgeborenen met een zwangerschap zonder complicaties. Dit raden Ola Andersson en Magnus Domellöf aan, in een persbericht van BBC Mundo.

Tezamen met andere onderzoeken naar de mysteries rondom de navelstreng, laat deze studie zien dat de navelstreng de gezondheid van de baby en andere mensen kan verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Götherström, C., Westgren, M., Shaw, S. S., Åström, E., Biswas, A., Byers, P. H., … & Chan, J. K. (2014). Pre‐and postnatal transplantation of fetal mesenchymal stem cells in osteogenesis imperfecta: A two‐center experience. Stem cells translational medicine3(2), 255-264. https://stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.5966/sctm.2013-0090
  • Andersson, O., Hellström-Westas, L., Andersson, D., & Domellöf, M. (2011). Effect of delayed versus early umbilical cord clamping on neonatal outcomes and iron status at 4 months: a randomised controlled trial. Bmj343. https://www.bmj.com/content/343/bmj.d7157

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.