Wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen

Wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 05 juni, 2018

De meeste mannen doen hun best om hun partners gelukkig te maken gedurende de zwangerschap. Dit gaat echter niet vanzelf, omdat mannen niet begrijpen wat zwangere vrouwen doormaken. Een fout is zo gemaakt, maar niet onoverkomelijk. Alles wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen lees je hieronder.

Mannen verschuiven altijd naar de achtergrond, wanneer het op zwangerschap aankomt. Echter, het komt meer en meer voor dat vaders een actievere rol spelen tijdens de zwangerschap en de geboorte. Voor de meeste mannen is de zwangerschap een compleet nieuwe wereld, vol met nieuwe ervaringen. En deze zijn niet allemaal plezierig. Het omgaan met plotselinge stemmingswisselingen en nachtelijke vreetbuien kan problemen geven.

In dit artikel laten we je zien dat niet alles verloren gaat. Voor toekomstige vaders die wat extra’s willen doen met betrekking tot de ondersteuning van hun partners, kan deze informatie nuttig zijn.

Wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen

Tijdens een eerste zwangerschap of zelfs wanneer de man al papa is, voelt een toekomstige vader zich gemakkelijk verloren. Om de een of andere reden, heeft elk kleinigheidje effect op de toekomstige moeder. Geef niet op, mannen. Kennis van het vrouwelijk lichaam is de sleutel tot succes, wanneer het aankomt op het ondersteunen van je partner tijdens de zwangerschap.

Een goed eetpatroon is belangrijk

Zwangere vrouwen hebben constant honger. Iedereen weet dat zij meer voedingsstoffen nodig hebben, zodat de baby kan groeien en gezond blijft. Wanneer de vrouw aangeeft meer honger te hebben, meent ze dit serieus. Niet later, niet straks, maar nu!

Dit betekent dat ze niet zou moeten wachten op eten. Probeer ervoor te zorgen dat je hierop voorbereid bent en dat je kleine porties bewaart voor een later tijdstip.

Man kust zwangere buik

Opmerkingen over haar gewicht worden niet gewaardeerd

Vertel een zwangere vrouw nooit hoe dik ze er uit ziet. Natuurlijk is er niets mooier dan haar groeiende babybuik. Hoewel je het misschien als een compliment bedoelt, het komt zelden voor dat een vrouw graag hoort dat ze is aangekomen.

Haar gevoel voor humor verandert misschien

Vergeet flauwe grapjes. Een zwangere vrouw kan jouw gevoel voor humor misschien niet waarderen. Wanneer haar hormonen haar in de weg zitten, kunnen zelfs jouw grappen haar niet opbeuren.

Mannen kunnen ook in gewicht toenemen

Het is gebruikelijk voor mannen om aan te komen wanneer hun vrouw zwanger is. Normaliter delen ze vreetbuien en nuttigen ze samen extra lekkernijen. Sommige vrouwen eten teveel tijdens de zwangerschap. In dit geval is het voor de partner gemakkelijk om in dit patroon mee te gaan.

Komt niet tussen een zwangere vrouw en haar eten

Jouw eten is ook van haar. Maar haar eten is van haar alleen. Wanneer het op eten aankomt zijn zwangere vrouwen nogal instinctief en territoriaal. Naar alle waarschijnlijkheid bewaakt ze haar bord met haar leven. Denk dus niet dat jullie alle maaltijden zomaar kunnen delen.  

Man en vrouw gelukkig poserend

Tijdens de zwangerschap werkt het brein anders

Sommige vrouwen veranderen in een warhoofd tijdens de zwangschap. Anderen hebben concentratieproblemen. Meestal begint dit gedurende het eerste trimester en wordt dit naar mate de tijd vordert erger. Zo vergeet ze wellicht de deur op slot te doen of weet ze niet meer waar ze haar sleutels gelaten heeft.  

Het seksleven staat op een laag pitje

Wanneer het op seks aankomt is er nog iets wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen. Je zal geduld moeten hebben, want seks zal minder en minder voorkomen, totdat het uiteindelijk helemaal stopt. In het tweede trimester, zul je van tijd tot tijd nog seks hebben. Maar in de laatste paar weken voor de bevalling is het onwaarschijnlijk dat ze daarvoor nog in de stemming is.

Ze is zwanger maar niet ziek

Behandel haar niet als een prinses. Het begrijpelijk dat je je partner wilt beschermen tijdens deze periode. Het probleem is dat zwangere vrouwen boos kunnen worden wanneer je hen anders behandelt – of wanneer je dat niet doet. 

Geef haar daarom de ruimte. Laat haar zich nuttig voelen wanneer ze kleine dingen ook zelf nog kan doen.

Zwangere vrouwen willen geen klagende mensen om zich heen

Je mag niet zeuren en zeker niet over de veranderingen die we net besproken hebben. Wanneer je vrouw zwanger is, is het belangrijk dat je nooit klaagt in haar bijzijn. Zij draagt jullie baby en het is je vrouw die de bevalling zal moeten doen.

Een zwangere vrouw mag lui zijn

Wat mannen moeten weten over zwangere vrouwen is dat ze er op een gegeven moment in het huishouden alleen voor staan. Je partner zal dit niet meer kunnen of willen, omdat zij degene is die een nieuw leven met zich meedraagt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.