Wat is baby acne en wat kun je ertegen doen?

In sommige gevallen kunnen tijdens de eerste levensmaand van een baby kleine uitbarstingen ontstaan die bekend staan als baby acne. Blijf lezen om er meer over te weten te komen.
Wat is baby acne en wat kun je ertegen doen?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 27 december, 2022

In de eerste of tweede levensmaand van onze kleintjes verschijnen er meestal kleine uitbarstingen op hun gezichtjes. Deze laten ons vaak erg schrikken. Onmiddellijk stellen we ons voor dat het een allergie is of een reactie op een of ander vreemd element, maar het goede nieuws is dat het in het algemeen een verschijnsel is dat we baby acne noemen.

Deze witte of geelachtig gekleurde puistjes verschijnen gewoonlijk op de neus, wangen, voorhoofd, rug en kinstreek. We denken altijd dat het gezicht van een baby zo zacht als zijde is, maar als deze puistjes verschijnen, maken we ons veel zorgen en vragen we ons af hoe ze zullen genezen. Wat gebeurt er als ik ze probeer te verwijderen? Zullen ze een plekje achterlaten? Zijn ze oncomfortabel of jeuken ze?

Baby acne komt bij 40% van de pasgeborenen voor.

Vooral bij kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen, denken de moeders vaak dat zij de oorzaak van het probleem zijn. Dat ze iets eten dat hen schaadt, of dat ze beter niet door kunnen gaan met het geven van borstvoeding. In deze gevallen is het eerste wat je moet doen ophouden te twijfelen aan de enorme waarde van je moedermelk. Die is namelijk perfect voor je kleintje.

Acne neonatorum, zoals men het ook wel noemt, komt bij 40% van de pasgeborenen voor. Het gebeurt om een eenvoudige reden: de ophoping van olie die in hun poriën vast komt te zitten. Dus, met deze eenvoudige verklaring, kunnen we beginnen met ons zorgen te maken en na te denken over mogelijke alternatieven om ze van dit probleem af te helpen.

Baby acne onder de aandacht

Wat is baby acne en wat kun je ertegen doen

Bij sommige gelegenheden, hebben baby’s al verschillende puistjes omgeven door een roodachtige huid als ze uit de buik van hun moeder komen. Het lijkt erg op baby acne. Dit lijkt ook erg op de acne die in de puberteit verschijnt. Ze hebben de neiging zichtbaarder te zijn als ze geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld irriterend speeksel, ruwe kleren, uitgebraakte melk, of als de huid gewassen is met sterke zepen.

Als ze gepaard gaan met andere laesies, kan het eczeem of berg zijn.

Het is belangrijk te verduidelijken dat als het kind geboren wordt met deze onschuldige laesies op zijn gezicht en ze binnen een paar dagen verdwijnen, het om acne miliaria gaat. Als ze echter gepaard gaan met uitslag of schilfering op andere delen van het lichaam, kunnen het ook andere aandoeningen zijn. Denk bijvoorbeeld aan berg.

Acne miliaria komt veel voor en ontstaat door de ophoping van olie in de poriën van de baby. Berg of seborrheïsche dermatitis is een aandoening van de opperhuid waardoor rode, licht schilferende plekken op de hoofdhuid, het voorhoofd en het gezicht verschijnen. De incidentie van berg is variabel en kan tot 13% van de baby’s treffen, volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link).

Wat veroorzaakt baby acne?

Tot nu toe is er geen precies antwoord om ons de ware oorsprong van dit huidverschijnsel te vertellen. Vele, vele jaren hebben deskundigen gezegd dat neonatale acne het gevolg is van de overdracht van hormonen van de moeder op de baby, die aan het eind van de zwangerschapsfase optreedt.

Verschillende groepen specialisten hebben echter geprobeerd de invloed van andere factoren op dit probleem te analyseren, maar ze zijn er niet in geslaagd tot een nauwkeurige conclusie te komen. Sommigen houden vol dat de inname van bepaalde medicijnen, hetzij door de baby, hetzij door de moeder, het verschijnen ervan beïnvloedt.

Baby acne verdwijnt na een paar weken zonder speciale behandeling.

Deze puistjes blijven maar een paar weken, hoewel ze waarschijnlijk weer zullen opduiken. Natuurlijk, als het na een paar maanden niet verbetert, raadpleeg dan je kinderarts voor begeleiding in deze situatie.

En wat kun je intussen doen?

Een baby met zijn hand in zijn gezicht

Om de conditie van de huidvan je kind te verbeteren, moet je rekening houden met deze aanbevelingen over wat wel en wat niet te doen :

  • Vermijd speciale middeltjes zonder voorafgaande medische consultatie.
  • Smeer geen zalf, crème of olie op de aangedane plekken, want die kunnen het erger maken.
  • Probeer het gebied niet te stimuleren met diepe reiniging, want dan raakt het geïrriteerd.
  • Hun huid wassen met koel water en milde zeep is voldoende.
  • Droog ze heel voorzichtig af.
  • Wees niet ongerust over dit probleem. Deze uitslag hindert je baby namelijk niet en jeukt ook niet. Wees dus heel geduldig, ze zullen beetje bij beetje verdwijnen.

Na de leeftijd van 6 maanden

De verschijnselen van deze aandoening na de leeftijd van zes maanden trekken meer aandacht van deskundigen. Over het algemeen is het een teken dat ze in de puberteit opnieuw last zullen krijgen.

Baby acne moet behandeld worden met door een arts aanbevolen medicijnen. Probeer de puistjes vooral niet te verwijderen, want ze lopen het risico geïnfecteerd te raken.

Het is onze verantwoordelijkheid om voor deze bijzondere wezens te zorgen die gekomen zijn om ons leven te zegenen. Daarom moeten we ons met heel ons hart inzetten om ze te helpen en zo nodig professioneel advies inwinnen. Ze verdienen al onze liefde. Zij gaven ons namelijk de eer gaven om ouders te worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.