Wat moet je doen als je baby zich verslikt in de melk?

Je van tijd tot tijd wild schrikken, hoort bij moeder-zijn. Maar wanneer je kind zich verslikt, is het essentieel om kalm te blijven.
Wat moet je doen als je baby zich verslikt in de melk?

Laatste update: 05 oktober, 2018

Eén van de meest angstaanjagende dingen is niet weten wat te doen als je baby zich verslikt in melk. In dit artikel zullen we kijken waarom dit gebeurt en wat je moet doen als het gebeurt.

Voor het eerst moeder worden opent een hele nieuwe wereld van zorgen. Elke keer dat je baby’tje huilt, ben je alert. Een lichte koorts kan een teken zijn van een ernstige ziekte.

Als moeders zijn onze verantwoordelijkheden oneindig. We doen ons uiterste best, zo goed als we maar kunnen.

Als het ons eerste kindje is, is elk gevoel nog intenser. Maar wanneer er iets gebeurt wat gevaarlijk kan zijn, moeten we ons hoofd koel houden en snel reageren.

Paniek lost immers niets op. Natuurlijk kan het heel moeilijk zijn om kalm te blijven als er iets met je baby gebeurt. Het is echter van vitaal belang dat je probeert je kalmte te bewaren, zowel voor je eigen bestwil en dat van je baby.

Wanneer het erop aan komt dat je iets moet doen om te voorkomen dat je baby stikt, zit angst alleen maar in de weg. Wees voorbereid op deze situatie, als moeder en beschermer: weet wat je moet doen als je baby zich verslikt.

Baby met grote ogen

Wat moet je doen als je baby zich verslikt in de melk?

Leg je baby snel op zijn buikje. Tik op zijn ruggetje met de palm van je hand om hem te laten hoesten.

Het komt vaak voor dat kleine baby’s zich verslikken tijdens het voeden. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als ze borstvoeding krijgen in een verkeerde houding.

Als je baby zich echter verslikt in vast voedsel, moet je de Heimlichmanoeuvre uitvoeren.

Als dit het probleem niet oplost, moet je zo snel mogelijk het alarmnummer (112)  bellen. Het is belangrijk om alle relevante telefoonnummers op een vaste plek bij de hand te hebben. Je weet immers maar nooit.

Voel je niet schuldig als je baby zich verslikt tijdens een voeding. Het is iets dat iedereen kan overkomen – ook volwassenen! Hoe vaak is een slok water al niet in je verkeerde keelgat geschoten?

Waarom verslikt mijn baby zich tijdens het voeden?

Je verslikken kan verschillende oorzaken hebben. Sommigen van die oorzaken zijn dingen die we kunnen veranderen, terwijl andere te maken hebben met hun kleine, nieuw gevormde lichaampje.

Als je merkt dat het wel erg vaak gebeurt, praat er dan met de (kinder)arts over. Die zal je zeker kunnen vertellen wat je moet doen.

“Er is geen manier om een perfecte moeder te zijn, maar er zijn een miljoen manieren om een goede te zijn.”

– Jill Churchill –

Wanneer het een probleem van buitenaf is

Het kan zijn dat de stroom moedermelk te sterk is. Zodra je baby aan je borst ligt, stroomt melk direct in zijn keeltje.

Je kunt dit oplossen door druk op de tepel te zetten of door een beetje melk af te nemen vlak voordat je borstvoeding geeft.

Als je baby uit de fles drinkt, kan het zijn dat de vloeistof te snel stroomt. Pasgeboren baby’s kunnen dit niet aan.

Maar dit probleem kan worden opgelost, als je het de tijd geeft en het benodigde geduld hebt.

Moeder knuffelt haar baby

Wanneer het een inwendig probleem is

Sommige baby’s hebben inwendige aandoeningen die van invloed zijn op hun vermogen om te slikken of gastro-oesofageale reflux veroorzaken. Dit betekent dat de inhoud van de maag terugkomt naar de mond.

Om te controleren of het probleem inwendig is en niet gerelateerd aan externe factoren, kun je het best contact opnemen met een medisch specialist.

Om het risico op verslikken te verkleinen, kun je je baby op zijn buik leggen. Of, beter nog, laat je baby niet direct slapen na een voeding, maar hou hem even in een verticale positie.

Als er reflux optreedt, kan je baby in deze houding hoesten of spugen zonder dat er gevaar voor verstikking is.

Laat je baby nooit zonder toezicht uit een fles drinken. Wacht tot hij wat ouder is om zeker te zijn dat er geen risico op verslikken is.

Probeer zijn wieg op jouw kamer te houden, tenminste gedurende de eerste 6 of 7 maanden. Op die manier kun je je baby voortdurend in de gaten te houden.

Verslikken is niet zeldzaam tijdens de vroege kinderjaren. Praat met andere moeders en je zult het ontdekken: deze situatie komt veel vaker voor dan je denkt!

Baby’s zijn heel kwetsbare wezentjes en zij hebben jouw hulp nodig om te leren hoe ze dingen moeten doen.

Schrik hier niet van. In een mum van tijd kan je kind zonder jouw hulp eten en drinken. Je zult dan veel minder bang zijn dat er iets met hem gebeurt.

Maar blijf tot die tijd alert. Hou deze tips over wat je moet doen als je baby zich verslikt  in je achterhoofd , om onnodige angst te vermijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Quintero Fleites EJ, Roque Peña P, de la Mella Quintero SF, Fong Zurbano G. Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicentro (Villa Cl) [Internet]. 2014 [citado el 20 de febrero de 2022];18(4):156-62. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1029-30432014000400003&script=sci_arttext&tlng=en


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.