Wat te doen aan indigestie bij kinderen

Kinderen ervaren vaak indigestie. In het onderstaande artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit veelvoorkomende probleem.
Wat te doen aan indigestie bij kinderen

Laatste update: 30 april, 2020

Kinderen zijn vatbaar voor allerlei ziekten. Daarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan zelfs het voedsel dat ze eten. Indigestie bij kinderen kan zelfs een terugkerend probleem worden als ze niet goed eten.

Dit is wat je moet weten over indigestie bij kinderen, wat regelmatig voorkomt. Let op en ontdek wat te doen!

Het is waar dat indigestie voor kinderen behoorlijk onaangenaam en uitputtend kan zijn. Het wordt gekenmerkt door een brandend gevoel in de achterkant van de keel en ongemak op de borst en in de maag.

Het treedt op wanneer ze een grote hoeveelheid voedsel eten dat hun lichaam niet goed kan verwerken. Het kan ook gepaard gaan met:

  • een opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • een brandend gevoel in de maag
  • boeren

Het is echter niet altijd eenvoudig om de oorzaak van indigestie te achterhalen. Behandeling thuis met vrij verkregen medicijnen kunnen meestal de symptomen beheersen. Inzicht in de oorzaak van indigestie bij kinderen kan de sleutel zijn tot het vinden van de juiste behandeling.

Aangezien indigestie een veel voorkomend probleem is bij kinderen, moet je ervoor zorgen dat je je kind effectief behandelt met veilige huismiddeltjes. Citroensap, sinaasappelsap of munt kunnen de maag kalmeren en het probleem oplossen.

Wat veroorzaakt indigestie bij kinderen?

Hieronder staan enkele van de belangrijkste oorzaken van indigestie bij kinderen:

1. Medicatie

De eerste oorzaak van indigestie bij kinderen is de inname van bepaalde medicijnen. Hoewel sommige medicijnen kinderen uiteraard kunnen helpen, kunnen andere medicijnen maagzuur veroorzaken.

2. Ziekte door zure reflux

Deze tweede aandoening treedt op als gevolg van herhaalde gevallen van indigestie bij kinderen die leiden tot ontsteking en irritatie van de slokdarm. Deze aandoening vereist medische hulp.

Jongen met indigestie eet broodje

3. Stress

Stress en angst kunnen leiden tot een onregelmatig eetpatroon, evenals slechte slaapgewoonten. Je moet weten dat indigestie veroorzaakt door stress en angst kan worden voorkomen door de oorzaak te behandelen. Zorg er daarom voor dat je kind een stressvrije omgeving heeft.

4. Obesitas

Obesitas veroorzaakt extra druk op de buik van kinderen, wat kan leiden tot zure reflux in de slokdarm elke keer als ze iets eten.

5. Indigestie bij kinderen door een hernia

De laatste oorzaak van indigestie bij kinderen die we willen noemen is hernia, een aandoening waarbij de maag omhoog duwt tegen het middenrif, waardoor de slokdarm geblokkeerd kan worden. Dit kan leiden tot een slechte vertering en later tot  zure reflux.

Wat kan ik doen om indigestie bij kinderen te voorkomen?

Zeker, de meeste gevallen van indigestie bij kinderen vereisen geen medische behandeling. Het is echter altijd een goed idee om een arts te bezoeken wanneer de symptomen langer dan een paar uur aanhouden. De arts zal het probleem onderzoeken door op het gebied rond de maag te drukken om de locatie van de pijn te achterhalen.

Zodra de diagnose is voltooid, kan de arts een medicijn voorschrijven of aanvullende tests aanbevelen, zoals een röntgenfoto of een buikonderzoek. Afhankelijk van wat de arts vindt, is het mogelijk dat hij veranderingen in het eetpatroon of bepaalde medicijnen aanbeveelt.

Indigestie bij kinderen is heel lastig

Als we het over behandeling hebben, is het beter om over preventie na te denken, naast het luisteren naar signalen van het lichaam. Als een voedingsmiddel je kind ziek maakt, stop dan onmiddellijk met het kopen van dat product.

We raden je aan om tijdelijk medicatie te gebruiken terwijl je met je arts samenwerkt om veranderingen in hun eetpatroon aan te brengen die zullen helpen om hun maagzuurproblemen permanent op te lossen.

Tot slot willen we je er aan herinneren dat indigestie bij kinderen kan worden voorkomen door bepaalde dieetbeperkingen in te stellen. Bijvoorbeeld het vermijden van voedsel met te veel vet, het goed kauwen van voedsel of bijvoorbeeld het beperken van de hoeveelheid chocolade die ze eten.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen ontdekken, is preventie veel beter dan behandelen. Daarom raden we je aan de frequentie waarin je kind bepaalde voedingsmiddelen eet, te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.