Ontdek 9 huismiddeltjes tegen wintertenen

Wintertenen zijn vaak vervelend en pijnlijk. In dit artikel leggen we een paar huismiddeltjes voor wintertenen uit om het herstel te bespoedigen.
Ontdek 9 huismiddeltjes tegen wintertenen

Laatste update: 04 januari, 2022

Wintertenen zijn een van de vervelendste en ongemakkelijkste dermatologische verschijnselen die tijdens koude seizoenen verschijnen. Heb je er ooit last van gehad? Hier zijn enkele huismiddeltjes tegen wintertenen die je vandaag nog kunt toepassen om ze sneller te verhelpen.

Wat zijn wintertenen?

Volgens het artikel  “Wintertenen: Een mysterieuze ziekte” (Spaanse link), zijn wintertenen een zeer zeldzame ontstekingsziekte van de huid. Hoewel ze in de meeste gevallen acuut zijn en een onduidelijke oorzaak hebben, kunnen ook enkele chronische vormen van de ziekte worden waargenomen.

De meest voorkomende plaatsen zijn de extremiteiten, omdat die het meest aan kou en vochtigheid worden blootgesteld.

Tot slot is waargenomen dat wintertenen meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomen. Men neemt dus aan dat er een hormonale predisponerende factor zou zijn.

Van de meest voorkomende verschijningsvormen van wintertenen springen de volgende in het oog:

  • Erytrocyanotische laesies aan handen of voeten
  • Gevoeligheid
  • Brandend gevoel in de tenen 
  • Pruritus
  • Zwelling van de tenen

Huismiddeltjes tegen wintertenen

Het doel van de therapeutische behandeling van wintertenen is gericht op preventie, hoewel er orale geneesmiddelen zijn die dienen om de symptomen tijdens acute episoden te verlichten.

Hoewel het het beste is om ze vanzelf te laten evolueren, zijn er een paar heel nuttige huismiddeltjes om dit natuurlijke proces te versnellen.

1. Verwarm de getroffen plek

Ontdek 9 huismiddeltjes tegen wintertenen

Hoewel warmte verlichting biedt, is het beter om warmte niet direct op de aangedane plek te leggen. Dat kan namelijk de symptomen verergeren. Gebruik bijvoorbeeld een zak warm water of de warme lucht van de haardroger.

Het gebruik van warme kleding is voldoende om de extremiteiten tegen de agressie van de kou te beschermen. Daarom is het een goed idee (Engelse link) warme schoenen te dragen (sokken en schoenen), handschoenen, een sjaal, en ook een muts.

2. Over-the-counter crèmes

Wintertenen kunnen behandeld worden met corticosteroïde crèmes om symptomen als jeuk en ontsteking te verbeteren.

Deze producten zijn zonder recept te koop. Zoals met elk steroïde geneesmiddel is het belangrijk overmatig en langdurig gebruik te vermijden.

Als je een gebarsten of gekloofde huid hebt , kun je deze crèmes beter niet aanbrengen en een arts raadplegen.

3. Vermijd masseren of wrijven

In het algemeen kunnen massages de ontsteking en irritatie van de huid verhogen, dus kun je ze beter vermijden.

4. Hydrateer de huid

Als de wintertenen verdwijnen, is het een goed idee een emulsie zonder geurstoffen of chemicaliën aan te brengen, om de huid gehydrateerd en functioneel te houden.

Ook vermindert een schone, gehydrateerde huid de kans op het ontstaan van een secundaire infectie. De hydraterende emulsie moet vitamine A, vitamine E, allantoïne, ureum, of hyaluronzuur bevatten.

5. Gebruik antiseptica voor hygiëne

De huid reinigen met antiseptica is nuttig om de infectie van deze laesies te verminderen. Deze producten helpen zelfs het huidoppervlak schoon en gevoed te houden.

Na het aanbrengen van het antisepticum moet je een zacht verband op de laesie doen om ze tegen wrijving te beschermen.

6. Krab niet aan de wintertenen

Dermatologische verschijnselen, ook al zijn het alleen maar erytheem of oedeem, sensibiliseren het huidoppervlak en maken het kwetsbaar voor elke agressie van buitenaf.

Door aan de huid te krabben komen op hun beurt chemicaliën vrij die de jeuk verder stimuleren. Zo begint een vicieuze cirkel die kan leiden tot het ontstaan van schaafwonden of belangrijkere laesies op de huid.

7. Lichaamsbeweging

Het vermijden van tabak en actief blijven (Engelse link) kan de bloedsomloop helpen verbeteren en daardoor de bloedtoevoer naar de huid vergroten. Daarom is minstens vier keer per week lichamelijk actief zijn ideaal.

Om een gezonde huid te behouden en wintertenen te vermijden, moet je bovendien je dieet in de hand houden en de inname van voedingsmiddelen met veel vitamine C en A verhogen.

8. Goudsbloem-olie

Goudsbloem-olie heeft belangrijke ontstekingsremmende, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij het genezen van wonden en het verlichten van eczeem of dermatitis.

Bovendien is het een alternatief middel dat het uiterlijk en de kwaliteit van de huid kan verbeteren.

9. Producten met kamille

Kamille is een van de kruiden met de meeste toepassingen en functies die in de alternatieve en cosmetische geneeskunde bestaan. In feite kan het nuttig zijn bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals dermatitis of rosacea.

Het kan gebruikt worden via crèmes die het bevatten, een infusie, of sommige etherische oliën. Deze laatste stimuleren de hydratatie en diepe voeding van de huid.

Kamille heeft een kalmerende werking

Wintertenen en de oplossing

Wintertenen kunnen dus oncomfortabel en pijnlijk zijn. Maar meestal veroorzaken ze geen langdurige gezondheidsproblemen. Ze hebben ook de neiging na verloop van tijd vanzelf op te lossen.

Maar als ze niet goed behandeld worden, kunnen ze de levenskwaliteit van de mensen die er last van hebben aanzienlijk aantasten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tobón MX, Rodríguez G. Eritema pernio: una enfermedad misteriosa. CES Med.  [Internet]. 2013  Jan [cited  2021  Nov  03] ;  27( 1 ): 113-126. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87052013000100013&lng=en.
  • Cappel JA, Wetter DA. Clinical characteristics, etiologic associations, laboratory findings, treatment, and proposal of diagnostic criteria of pernio (chilblains) in a series of 104 patients at Mayo Clinic, 2000 to 2011. Mayo Clin Proc. 2014 Feb;89(2):207-15. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.09.020. PMID: 24485134.
  • Nyssen A, Benhadou F, Magnée M, André J, Koopmansch C, Wautrecht JC. Chilblains. Vasa. 2020 Mar;49(2):133-140. doi: 10.1024/0301-1526/a000838. Epub 2019 Dec 6. PMID: 31808732.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.