10 vragen over atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidziekte die zowel mannen als vrouwen treft. Lees meer over atopische dermatitis in het volgende artikel.
10 vragen over atopische dermatitis

Laatste update: 24 juli, 2021

Atopische dermatitis is een van de meest voorkomende dermatologische aandoeningen die ongemak kan veroorzaken bij degenen die eraan lijden. Het treft zowel volwassenen als kinderen, zowel mannen als vrouwen. De klinische manifestaties veroorzaken onder andere veranderingen in de kwaliteit van leven van een persoon. Meestal brengt het echter geen risico’s met zich mee. Hier zijn tien van de meest gestelde vragen over atopische dermatitis.

Tien vragen over atopische dermatitis

Een jonge jongen met atopische dermatitis op zijn nek en schouders.

1. Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis is een chronische inflammatoire huidziekte. Het begint meestal in de kindertijd en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een droge huid. In feite ontwikkelt ongeveer 60 procent van de gevallen zich echter gewoonlijk tijdens het eerste levensjaar.

Het komt het vaakst voor bij kinderen (15-30 procent), maar er kunnen gevallen zijn bij volwassenen (2-10 procent). Experts zijn op hun beurt van mening dat er een verband bestaat tussen atopische dermatitis en andere IgE-gerelateerde aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan astma, voedselallergieën of allergische rhinitis.

2. Is het besmettelijk?

Dit is een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben over atopische dermatitis. Hoewel de huidverschijnselen de kwaliteit van leven van het individu en zijn familie beïnvloeden en veranderen, is het niet besmettelijk.

Hoewel de pathogenese nog niet precies is aangetoond, kan het het resultaat zijn van de fusie van de verandering van de huidbarrière, immuundisregulatie en omgevings- en infectieuze agentia. De diagnose is meestal klinisch en is gebaseerd op de kenmerken van de laesies, samen met hun locatie.

3. Is er een verband tussen atopische dermatitis en borstvoeding of dieet?

Een systemisch onderzoek in The Journal of Allergy and Clinical Immunology (Engelse link) concludeert dat chronische ernstige atopische dermatitis ook gedeeltelijk geassocieerd is met voedselallergieën. Dit suggereert daarom dat atopische ziekte voorafgaat aan de ontwikkeling van een voedselallergie. Meestal aan producten zoals pinda’s of eieren.

De American Academy of Allergy, Astma, and Immunology en de European Academy of Allergy and Clinical Immunology bevelen daarom exclusieve borstvoeding aan (Engelse link) gedurende ten minste vier en maximaal zes maanden voor de primaire preventie van allergische ziekten.

4. Op welke delen van het lichaam heeft het meestal invloed?

De locaties van de laesies variëren met de leeftijd:

 • Zuigelingen: extensoroppervlakken (knieën, ellebogen, enz.), romp, nek, gezicht en hoofdhuid.
 • Kinderen: flexieoppervlakken, nek, polsen en enkels.
 • Adolescentie en volwassenen: flexieoppervlakken, handen en voeten.

5. Wat zijn de tekenen en symptomen van atopische dermatitis?

De symptomatologie van atopische dermatitis kan van persoon tot persoon verschillen. De belangrijkste en kenmerkende symptomen zijn echter jeuk en een droge huid.

Er kunnen ook milde of meer heldere rode vlekken zijn die sijpelen en korsten krijgen wanneer het kind ze krabt. Deze laesies zitten op hun beurt op een verdikte, gebarsten en schilferige huid. De huid kan ook zelfs zweren, ontstoken en gevoelig zijn.

Meer informatie over atopische dermatitis.

6. Variëren de symptomen volgens de evolutie van de ziekte?

De klinische manifestaties van atopische dermatitis zijn dus afhankelijk van de leeftijdsgroep en de chroniciteit van de aandoening.

 • Acute stadia: oedemateuze plaques en papels, erythemateuze en blaasjes, of korsten.
 • Subacuut: erytheem, schubben, verschillende korsten.
 • Chronisch: dikke plaques met lichenificatie en schubben.

7. Is er een behandeling voor atopische dermatitis?

Als het gaat om de behandeling van atopische dermatitis, zijn er vier fundamentele pijlers:

 1. Het vermijden van triggers
 2. Dagelijkse huidverzorging
 3. Ontstekingsremmende behandeling
 4. Complementaire therapieën

8. Is zonnebaden contraproductief?

Wat zonnebaden betreft is er geen verbod. Integendeel, talrijke studies hebben een positieve invloed op eczeem aangetoond bij blootstelling aan ultraviolette stralen. Dat betekent echter niet dat artsen UV-blootstelling aanbevelen als een therapeutische optie bij allergische aandoeningen.

Het blootstellen van acute huidlaesies aan de zon kan echter resterende hypergepigmenteerde macules veroorzaken die in de toekomst moeilijk te verwijderen zijn.

9. Moeten bepaalde externe agens worden vermeden?

In de overgrote meerderheid van de gevallen begint het in de kindertijd, maar de stoornis duurt enige tijd. Dat wil onder andere zeggen, de ziekte heeft recidieven en remissies.

Een man die een grote uitslag op zijn arm krabt.

Mensen die bijvoorbeeld voortdurend worden blootgesteld aan tabak, rook, dampen, huidschilfers van huisdieren, pollen, zeep, wasmiddel en wol zullen aanhoudende symptomen hebben en de algehele kwaliteit van leven is voor hen niet goed. Patiënten kunnen echter een verbetering van de huid zien en een afname van opflakkeringen door allergenen te vermijden.

10. Zijn er beperkingen voor mensen met atopische dermatitis?

Tot slot is atopische dermatitis geen aandoening die beperkingen veroorzaakt met betrekking tot bepaalde activiteiten of routines. Daarom kunnen mensen met atopische dermatitis zwemmen in een zwembad of in de zee en zichzelf blootstellen aan de zon (maar altijd voorzichtig om schade door de zon te voorkomen).

Verder is er ook geen contra-indicatie met betrekking tot het beoefenen van sport. Na het sporten of zwemmen is het echter altijd het beste om de huid af te spoelen, af te drogen met een handdoek zonder wrijving en een verzachtende crème aan te brengen.

We hopen dat we je twijfels over atopische dermatitis hebben weggenomen. Als er echter meer vragen rijzen, is het het beste om een dermatoloog te raadplegen voor meer uitleg.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tsakok T, Marrs T, Mohsin M, Baron S, du Toit G, Till S, Flohr C. Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review. J Allergy Clin Immunol. 2016 Apr;137(4):1071-1078. doi: 10.1016/j.jaci.2015.10.049. Epub 2016 Feb 18. PMID: 26897122.
 • McKenna SP, Doward LC. Quality of life of children with atopic dermatitis and their families. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):228-31. doi: 10.1097/ACI.0b013e3282ffd6cc. PMID: 18560297.
 • Patrizi A, Savoia F, Giacomini F, Tabanelli M, Gurioli C. The effect of summer holidays and sun exposure on atopic dermatitis. G Ital Dermatol Venereol. 2009 Aug;144(4):463-6. PMID: 19755951.
 • Langan SM, Irvine AD, Weidinger S. Atopic dermatitis. Lancet. 2020 Aug 1;396(10247):345-360. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31286-1. Erratum in: Lancet. 2020 Sep 12;396(10253):758. PMID: 32738956.
 • Lee KS, Rha YH, Oh IH, Choi YS, Kim YE, Choi SH. Does Breast-feeding Relate to Development of Atopic Dermatitis in Young Korean Children?: Based on the Fourth and Fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2012. Allergy Asthma Immunol Res. 2017 Jul;9(4):307-313. doi: 10.4168/aair.2017.9.4.307. PMID: 28497917; PMCID: PMC5446945.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.