Wat zorgt voor een schilferende huid bij baby's?

Het komt vaak voor dat je baby in zijn eerste weken een schilferende huid heeft. Je hoeft geen zorgen te maken wanneer dit gebeurt bij jouw kind, hoewel het wel goed is om een paar specifieke tips te volgen.
Wat zorgt voor een schilferende huid bij baby's?

Laatste update: 18 september, 2019

De huid van een pasgeborene is extreem gevoelig en het uiterlijk ervan zal in de eerste weken van zijn leven blijven veranderen. De huid kan onder andere gaan schilferen, waar ouders zich niet druk over hoeven te maken. Het is namelijk heel normaal. Blijf echter lezen als je je afvraagt wat de oorzaak is van een schilferende huid.

Een schilferende huid kan over het hele lichaam van de baby voorkomen. Je ziet het echter vooral op de handen, voetzolen en enkels. Dit gebeurt omdat baby’s in de eerste twee tot drie weken na de geboorte hun buitenste huid verliezen.

Ook de hoeveelheid schilfers op de huid kan verschillen. Dit gebeurt vaker wanneer de baby prematuur is geboren. In andere gevallen kan een schilferende huid verschijnen door een conditie die behandeld moet worden.

Het is echter heel normaal dat de huid van je baby een beetje droog is na de geboorte en dit gaat vaak vanzelf over. Over het algemeen hoef je dit zelf niet te behandelen.

Oorzaken van een schilferende huid bij baby’s

Als de huid van je baby erg droog is en in de weken na de geboorte begint te schilferen, zal je je misschien iets kalmer voelen wanneer je de oorzaak hiervan weet. De oorzaken kunnen zijn:

Ichthyosis

Als eerste kan de genetische aandoening ichthyosis zorgen voor een schilferende en droge huid. Deze huidaandoening zorgt er ook voor dat de huid jeukt, losraakt en op een vissenhuid lijkt.

De kinderarts kan deze diagnose maken op basis van de medische geschiedenis van de familie en nadat er een lichamelijk onderzoek is gedaan. Tijdens dit onderzoek kan de dokter een bloedmonster of huidmonster nemen.

Ichthyosis is niet te genezen, maar door regelmatig crème op de huid te smeren zal de huid wel minder droog en gezonder worden.

Eczeem

In sommige gevallen is de oorzaak van de schilferende en droge huid een huidaandoening genaamd eczeem of atopische dermatitis. Eczeem kan zorgen voor een droge, rode en jeukende huid bij baby’s. 

Een baby met huidschilfers

Deze aandoening komt meestal niet gelijk in de post-natale periode voor, maar ontwikkelt zich later in de jeugd. De exacte oorzaak is onbekend, maar onderzoekers geloven dat verschillende factoren kunnen zorgen voor een uitbraak, zoals de blootstelling aan irriterende middelen zoals shampoo en wasmiddelen.

Tips voor het verminderen van een schilferende huid bij baby’s

Als je kleintje last heeft van de huidschilfers, is het belangrijk om hier wat tegen te doen. Naast de zorg voor de huid, zal de liefde en aandacht van zijn vader en moeder het meest helpen. 

Hier zijn een aantal tips waarmee je huidschilfers bij baby’s kan verminderen:

1. Een warm bad

Heet water zorgt ervoor dat de huid van elk mens uitdroogt, dus ook die van baby’s. Gebruik dus geen heet water wanneer je kleintje last heeft van een schilferende huid.

Een bad met warm water is ideaal voor de gevoelige huid van baby’s. Kijk altijd naar wat aangeraden wordt als het gaat om de hygiëne van een pasgeborene.

De hoeveelheid huidschilfers kan verschillen. Dit is vaak afhankelijk van of de geboorte vroeg, op tijd of laat was.

2. Gebruik baby shampoo om een schilferende huid te verminderen

Was je baby alleen met shampoo dat speciaal gemaakt is voor baby’s als je een schilferende huid wilt behandelen of voorkomen. De zeep die je voor je eigen huid gebruikt is waarschijnlijk te agressief voor de gevoelige huid van je baby.

3. Gebruik een luchtbevochtiger

Het gebruiken van een luchtbevochtiger in huis kan een verschil maken voor de huid van je baby. Luchtbevochtigers zorgen ervoor dat de lucht vochtiger wordt, wat een schilferende huid helpt tegen te gaan.

Het is heel makkelijk om te doen: zet de luchtbevochtiger in de kamer waar de baby de meeste tijd spendeert. Zet hem een paar uur per dag aan wanneer de lucht een beetje droog aanvoelt.

4. Doe je baby niet te lang in bad

Een bad heeft een nadelig effect op de huid van je baby. Wanneer je baby te lang in bad blijft, kan het de natuurlijke oliën in zijn huid verwijderen, waardoor hij sneller een schilferende huid krijgt. Doe daarom je baby minder lang in bad, zodat je snel een verschil zal zien.

Een baby in bad

5. Zorg dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt

Het is essentieel dat je ervoor zorgt dat het waterniveau in je baby’s lichaam constant blijft. Volg de routine voor het geven van borstvoeding of flesvoeding en sla deze niet over. Voeding en hydratatie helpen ervoor te zorgen dat er weer vocht in het lichaam komt. 

Onthoud als laatste dat het normaal is dat je baby last heeft van huidschilfers. Maak je hier niet te veel zorgen over. Met deze lijst met mogelijke oorzaken en advies weet je wat er gebeurt en hoe je het kan behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guimaraes Proenca, N. (1990). Psoriase na crianca. Anais Brasileiros de Dermatología.
  • Ribes C, Moraga L. Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias
  • Verbov J. Common skin conditions in the newborn. Semin Neonatol 2000; 5: 303-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.