Wanneer kunnen kinderen zelf in bad gaan?

Tot ongeveer de leeftijd van 7 of 8 jaar is het normaal dat ouders hun kinderen tijdens het baden helpen. Kinderen alleen laten baden is afhankelijk van de volwassenheid en het verantwoordelijkheidsniveau van elk individueel kind.
Wanneer kunnen kinderen zelf in bad gaan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 09 mei, 2019

Badtijd is een dagelijkse bezigheid die, naarmate ze ouder worden geleidelijk aan aan kinderen moet worden gedelegeerd. Als kinderen erg klein zijn, dan is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders om ze tijdens het baden te helpen. Na verloop van tijd beginnen ouders zich af te vragen: “wanneer kunnen mijn kinderen zelf in bad gaan?”

Wanneer kunnen kinderen zelf in bad?

Als het om baby’s gaat, dan is badtijd een van de favoriete momenten van de dag van de ouders. Naarmate kinderen ouder worden, dan is het belangrijk dat beide ouders werken aan het stimuleren van zelfstandigheid. Als ze dat doen, dan zullen hun kinderen uiteindelijk in staat zijn om zelf in bad te gaan.

Als het gaat om precies het moment aan te geven dat die tijd komt, dan is er geen exacte leeftijd. Elk kind is uniek en heeft een ander niveau van volwassenheid en ontwikkeling.

Op welke leeftijd moeten ouders hun kinderen aanmoedigen om zelf in bad te gaan?

Tussen de leeftijd van drie en vier jaar kunnen ouders hun kinderen leren hoe ze een spons moeten gebruiken.

Het is goed om van deze gelegenheid gebruik te maken om kinderen te leren om hun eerste stappen naar zelfstandigheid te zetten. Benoem de verschillende delen van het lichaam waar je kind zich, onder jouw toezicht, moet wassen.

Het is belangrijk dat kinderen de initiatiefnemers zijn. Als ouders kunnen we beginnen met het verwijderen van het speelgoed waarmee onze kinderen tijdens badtijd spelen. Op die manier wordt het baden zelf het spel.

Het wassen van hun haar en het zorgen voor de laatste details zal nog een paar jaar toezicht van de ouders vereisen.

Het moment waarop kinderen helemaal zelf kunnen baden komt vanzelf. Tussen de leeftijd van 7 en 8 kunnen de meeste kinderen helemaal zelf in bad.

In het geval van sommige kinderen moeten ouders mogelijk toch ingrijpen om hun kinderen te helpen om een goede hygiëne te bereiken. Op de leeftijd van 10 jaar kunnen alle kinderen zichzelf wassen.

Het belang van badtijd

Kind wordt in bad gewassen

Badtijd is veel meer dan alleen jezelf schoonhouden. Het is belangrijk dat ouders hun kleintjes niet alleen leren hoe ze zich moeten wassen. Het gaat er ook om om ze te leren om verantwoordelijk te zijn en hun spullen na elk bad op te ruimen.

Met andere woorden, kinderen moeten de verantwoordelijkheid leren nemen als het gaat om het opruimen na hun bad en hun vieze kleren opruimen waar ze thuishoren.

Veel volwassenen klagen over de puinhoop die hun kinderen na badtijd achterlaten. Het is daarom belangrijk om vanaf een jonge leeftijd goede gewoonten aan te leren. Leer ze om de dingen op te ruimen waar ze horen en alles netjes achter te laten.

Het is van fundamenteel belang om kinderen te leren op een verantwoordelijke manier met het gebruik van water om te gaan. Water is een essentiële natuurlijke bron die steeds schaarser wordt. Je kinderen leren voorzichtig te zijn en geen water te verspillen, is een zinvolle les in het zorgen voor het milieu.

Tussen de leeftijd van 7 en 8 kunnen de meeste kinderen helemaal zelf in bad.

Veiligheid tijdens badtijd

Jongetje maakt bubbels in bad

Veiligheid tijdens badtijd is een zeer belangrijk aspect. Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid wanneer hun kinderen zelf in bad gaan. Hieronder staan een paar tips om in gedachten te houden wanneer het tijd is voor je kinderen om zelf in bad te gaan:

  • Sluit de badkamerdeur niet volledig: op deze manier kunnen je kinderen je roepen als ze iets nodig hebben. We raden ouders ook aan om hun kinderen elke drie of vier minuten te controleren om er zeker van te zijn dat alles in orde is.
  • Leg een badmat naast de badkuip om extra veiligheid toe te voegen. Dit helpt bij het voorkomen van uitglijden en vallen wanneer je kinderen uit de badkuip komen. Bovendien, voor de veiligheid van je kinderen en je eigen gemoedsrust, vraag je kleintjes om je te roepen zodra ze klaar zijn, zodat je ze kunt helpen om eruit te komen.
  • Een ander nuttig element als het gaat om de veiligheid van de douche, zijn leuningen. Hiermee kunnen kinderen iets vasthouden terwijl ze zich schrobben.
  • Het voorkomen van verbranding door heet water is fundamenteel: het regelen van de watertemperatuur is het eerste wat je moet doen. Zorg er ook voor dat eventuele gevaarlijke voorwerpen buiten bereik blijven, zoals haardrogers, scheermessen, scharen, enz.

Zoals je kunt zien, hangt de onafhankelijkheid van badtijd niet af van de leeftijd van een kind. Het heeft veel te maken met de vaardigheden en gewoonten die ouders bijbrengen. Uiteindelijk zullen volwassenheid en ontwikkeling bepalen wanneer de tijd rijp is om kinderen zelf in bad te laten gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.