De allergie voor koemelkeiwit bij kinderen

Heb je gehoord van de allergie tegen koemelkeiwit bij kinderen? In dit artikel zullen we je vertellen hoe je het kunt onderscheiden van lactose-intolerantie, aangezien deze twee allergieën vaak door elkaar worden gehaald.
De allergie voor koemelkeiwit bij kinderen
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 22 december, 2022

Wist jij dat de meeste voorkomende allergie bij kinderen de allergie voor koemelkeiwit is? Bovendien is het een van de eerste allergieën die kinderen hebben, aangezien kinderen vaak voor hun eerste levensjaar koemelk drinken. Dit is vaak voordat ze andere potentieel allergene voedingsmiddelen binnenkrijgen. Hierdoor kunnen artsen deze allergie al op vroege leeftijd constateren en zo snel mogelijk met de behandeling beginnen om toekomstige problemen te voorkomen.

Deze allergie treft ongeveer 2% van alle kinderen en houdt soms aan tot de volwassenheid. Het is echter belangrijk om het te onderscheiden van lactose-intolerantie. Waarom? Omdat er veel meer soorten voedsel zijn die je moet vermijden. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet in deze situatie, vooral als je kind op school eet.

Wil je weten hoe je deze allergie kunt herkennen en wat je moet doen als er een onverwachte reactie optreedt? Lees dit artikel dan verder, want we zullen alles vertellen wat je moet weten. Ook zullen we je vertellen wat je kind kan eten en hoe je zijn of haar eten kan bereiden om een allergische reactie te voorkomen.

Een allergie tegen koemelkeiwit

De diagnose en symptomen van de allergie voor koemelkeiwit

Deze allergie is een reactie van het immuunsysteem, dus kunnen deskundigen het detecteren met behulp van lgE-antilichamen in het bloed. Er zijn twee manieren om deze te onderzoeken: via een huidpriktest en een bloedtest.

Bij de huidpriktest wordt het allergeen onder de huid geïnjecteerd en wordt er gekeken of er zich rode netelroos en jeuk voordoet na verloop van tijd. Voor kinderen is deze methode het minst ingrijpend en wordt daarom ook het meest gebruikt.

De bloedtest stelt ons echter in staat om de reactie van de bloedcellen op melkeiwitten te bekijken.

Houd rekening met de medische geschiedenis, waaronder de familiegeschiedenis en de leeftijd van je kind waarop de mogelijke allergie begon en de tijd die is verstreken tussen de inname van het allergeen en de symptomen.

Over het algemeen kun je de allergie herkennen door een rode en jeukende huid. Daarnaast kan je ook last hebben van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en ademhalingspijn.

Dieetbehandeling

In tegenstelling tot lactose-intolerantie, is zuivel niet de enige boosdoener bij de allergie voor koemelkeiwit. Kalfsvlees en hiervan afgeleide producten, zoals hamburgers, worstjes, cannelloni, etc. bevatten het allemaal.

Daarnaast is er een grote gelijkenis tussen melkeiwitten en geiten- en schapenvlees. Daarom moet je deze ook vermijden, net als alle andere bronnen van lactoglobulines en caseïne.

Ook kun je het allergeen vinden in sauzen, kant-en-klaarmaaltijden, chocolade, cacao, ontbijtgranen, sommige soorten brood en snoep. Dit komt omdat ze worden gebruikt als additieven. Je kunt het zelfs vinden in zeep, lichaamscrèmes en medicijnen. Lees daarom, voordat je iets koopt, het etiket of vraag de verkoper om advies. Het is verplicht om het aan te geven als dit in het product zit.

Echter, als het product alleen sporen bevat, hoeft het niet aangegeven te worden. De hoeveelheid is dan te klein om schade aan te richten. Als er sporen van koemelkeiwit zijn, betekent dit meestal dat er sprake is geweest van kruisbesmetting, doordat verschillende producten dan op dezelfde productielijn worden voorbereid. Weet je niet zeker of een product vrij is van koemelkeiwit, dan kan je het beter niet kopen.

Vergeet tot slot niet om verschillende soorten keukengerei te gebruiken wanneer je wisselt tussen het klaarmaken van voedsel dat geen koemelkeiwit bevat en voedsel dat het wel bevat. Je kunt deze maaltijden zelfs het beste in aparte ruimtes bereiden om contact en kruisbesmetting te voorkomen. Onthoud na gebruik alle oppervlakken, potten en pannen goed schoon te maken.

Voedingsalternatieven voor kinderen met de allergie voor koemelkeiwit

Wat zuivelproducten betreft, kun je uitgebreide gehydrolyseerde formules verkrijgen waar het allergie uit is verwijderd. Als dit niet het geval is, kan je de volgende alternatieven gebruiken. Houd echter rekening met onze aanbevelingen:

  • We raden soja aan voor kinderen ouder dan 12 maanden.
  • Rijstdrank is geen goed alternatief, omdat het grote hoeveelheden arseen bevat. Dit is een giftig mineraal dat in de aarde te vinden is.
  • Andere dranken, zoals die gemaakt van haver of noten, kunnen zonder problemen gedronken worden. De voedingswaarde lijkt echter niet erg op melk, omdat het nauwelijks eiwitten bevat. Ze vallen op door hun gehalte aan koolhydraten en vetten.
  • Kies dranken die geen toegevoegde suikers bevatten en, indien mogelijk, dranken die vitamine D en calcium bevatten.

Wat vlees betreft, kun je je kind kip, konijn, kalkoen en varkensvlees geven. We raden aan om er wat citrusvruchten of paprika’s bij te bereiden, zodat je kinderen meer ijzer binnenkrijgen.

Leren leven met de allergie voor koemelkeiwit

Het is normaal dat je veel vragen hebt wanneer je er achter komt dat je kind allergisch is voor koemelkeiwit. We hebben er al een aantal voor je beantwoord. Het probleem is echter dat het veel voorkomt in basisvoedingsmiddelen – voedingsmiddelen die een belangrijke rol spelen bij de botgroei en het voorkomen van bloedarmoede.

Er zijn echter voedingsmiddelen beschikbaar met dezelfde voordelen, zoals broccoli, spruitjes, amandelen, bonen, schaaldieren, vis en ander vlees.

Je moet, wanneer je te maken krijgt met deze allergie, dus erg voorzichtig zijn bij het kopen van eten of uit eten gaan. Je moet de etiketten goed lezen om onbedoelde inname of contact te voorkomen.

Daarom moet je altijd een adrenalinepen bij je hebben, zodat de anafylactische shock wordt vermindert. Deze shock kun je herkennen aan onder andere moeilijkheden met ademen, duizeligheid, zweten en een snelle hartslag.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Personas con Alergia a los Alimentos y latex (AEPNAA). Alergia a la proteína de leche de vaca. [Consultado el 15 de septiembre de 2020] Disponible en: https://www.aepnaa.org/ver/leche
  • Kansu, A; Yüce, A; Dalgıc, B; Enis Şekerel, B; Çullu-Çokuğraş, F; Çokuğraş, H (2016) Consensus statement on diagnosis, treatment and follow-up of cow’s milk protein allergy among infants and children in Turkey. Turk J Pediatr, 58(1): 1-11.
  • Martorell-Aragonés,A; Echeverría-Zudaire, L; Alonso-Lebrero,E; Boné-Calvo, J; Martín-Muñoz, M F; Nevot-Falcóet, S al (2015) Position document: IgE-mediated cow’s milk allergy. Allergol Inmunopathol, 43(5): 507-26. 
  • Cuomo, B., Indirli, G. C., Bianchi, A., Arasi, S., Caimmi, D., Dondi, A., … & Calvani, M. (2017). Specific IgE and skin prick tests to diagnose allergy to fresh and baked cow’s milk according to age: a systematic review. Italian journal of pediatrics43(1), 93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025431/
  •  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.