Hoe verminder je een slappe buik na de zwangerschap?

Het verminderen van een slappe buik na de zwangerschap is een van de hoofddoelen van elke moeder. We vertellen je wat je kunt doen.
Hoe verminder je een slappe buik na de zwangerschap?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 27 december, 2022

Het verminderen van een slappe buik na de zwangerschap is een van de meest ingewikkelde taken die er zijn. Laat de complexiteit je er echter niet van weerhouden het mogelijk te maken.

Tijdens de zwangerschap neemt de omtrek van de buik gemiddeld meer dan twee keer zo groot toe als gewoonlijk. Dit komt door de groei van de baarmoeder en de verplaatsing van de viscerale organen.

Dit geheel van omstandigheden zorgt ervoor dat de spieren en de huid sterk uitzetten. En deze combinatie leidt tot de beroemde slappe buik die men in de kraamtijd ervaart.

Verminder je slappe buik na je zwangerschap

Het zwangerschapsproces is een van de mooiste ervaringen die een moeder kan meemaken, want het brengt een nieuw leven. Maar de nasleep van de zwangerschap is niet erg begerenswaardig, toch?

Maak je geen zorgen, je hoeft je niet schuldig te voelen als je alle veranderingen die de zwangerschap in je lichaam teweegbracht wilt uitwissen. Hoewel het een prachtig proces is, weten we dat het ook behoorlijk traumatisch is en dat je lichaam daar het perfecte bewijs (Spaanse link) van is. Vooral je buik.

Met dat in gedachten is het belangrijkste doel na de zwangerschap je slappe buik te verminderen om te proberen terug te keren naar je afmetingen van voor de zwangerschap. En als het kan, verbeter je ze zelfs nog een beetje meer.

Hoe verminder je een slappe buik na de zwangerschap

Wat te doen om een slappe buik te verminderen?

Tijdens de zwangerschap wordt de buik behoorlijk gespannen, vooral na het tweede trimester. Dit komt door de overmatige druk die door de groei van de baarmoeder veroorzaakt wordt. Maar als de zwangerschap voorbij is, verliest de buikstreek stijfheid en begint zich een slappe buik af te tekenen.

Hoewel de baby niet meer in het lichaam zit, keren de buikspieren en de huid niet altijd terug naar hun normale toestand.

Tegelijk duurt het ongeveer 4 weken voor de baarmoeder weer de normale omvang heeft. Dit betekent dat je stap voor stap het doel dat je voor ogen hebt moet nastreven.

Hieronder delen we enkele aanbevelingen om je buik er beter uit te laten zien.

1. Doe oefeningen

Het belangrijkste doel om een uitgezakte buik te verminderen is alle buikspiergroepen weer op te bouwen. Daarvoor moet je consequent beginnen te sporten.

Een trainingsspecialist en je huisarts moeten echter aangeven hoeveel je tijdens de postpartumperiode beweegt. Meestal duurt het ongeveer 20 dagen, minimaal, na de bevalling voor je met lichaamsbeweging kunt beginnen.

Naast het uitvoeren van een goed geplande routine, raden we je aan je toevlucht te nemen tot verschillende activiteiten om de buikspieren weer aan te spannen. Bijvoorbeeld wandelen, dansen en zwemmen. Een andere aanbevolen optie om oefeningen te doen en de buik te verkleinen is hypopressieve gymnastiek.

Bedenk altijd dat de intensiteit van de activiteit matig moet zijn en dat je voortdurend onder toezicht van een geschikte professional moet staan.

2. Voer een gezond dieet in

De postpartumperiode valt samen met het begin van de borstvoeding (Spaanse link) en deze periode is gericht op het voeden van je baby. Daarom moet je ook  jezelf zo goed mogelijk voeden.

Zelfs als je een slappe buik wilt verminderen, moet je je niet laten meeslepen door een soort ‘wonderdieet’. Die zijn niet alleen ongezond voor je lichaam, maar kunnen ook een onevenwichtige voeding bij je baby veroorzaken.

Gezonde diëten zijn diëten die bestaan uit fruit, groenten, eiwitten, samengestelde koolhydraten en vezels. Probeer deze gewoonte in je dagelijkse routine op te nemen.

Als je twijfels hebt over dit onderwerp, raadpleeg dan een voedingsdeskundige. Deze deskundige kan je het meest geschikte dieet voor je aangeven.

3. Zorg voor een voldoende staat van hydratatie

Behalve de slapheid door spierbreuk en verlies van elasticiteit, kan het vasthouden van vocht je doel in de weg staan. Deze vochtretentie is te wijten aan opgehoopte gifstoffen, vooral in de buik en de benen.

Daarom raden we je aan voldoende hydratatie op peil te houden om gifstoffen via de urine af te voeren en het vasthouden van vocht in je lichaam te voorkomen. Na verloop van tijd zal deze praktijk helpen ontstekingen in de maag te verminderen. Probeer het zelf maar eens uit!

Veel water drinken en lichaamsbeweging is belangrijk na de zwangerschap

Kun je shapewear gebruiken om een slappe buik te verminderen?

Een van de meest voorkomende aanbevelingen om een slappe buik na de zwangerschap te verminderen is het gebruik van korsetten. Dit soort praktijken is echter niet aan te raden voor de gezondheid van je lichaam.

Het valt niet te ontkennen dat korsetten een esthetische functie hebben als ze onder kleding gedragen worden. Ze belemmeren echter het herstelproces van de buikspieren. Ook helpt voortdurende druk in dit gebied helemaal niet om deze structuren te versterken. Het maakt je alleen maar vatbaar voor huidirritatie of verschillende infecties door zweet en hitte.

Wat korsetten betreft, raden we je aan ze niet te gebruiken als element om slapheid te verminderen. Ze mogen alleen gebruikt worden als de bevalling via een keizersnede verliep en je arts ze voorschrijft.

Het is mogelijk om verslapping te verminderen, wees gewoon geduldig!

Het eerste wat je na de zwangerschap in gedachten moet houden is dat je lichaam veel heeft doorstaan. Doe dus rustig aan, wees geduldig, en breng vooral de medische aanbevelingen in praktijk.

Het is mogelijk om een slappe buik te verminderen, zolang je het proces niet licht opvat. Vermijd de toepassing van ‘wonder’ alternatieven die iemand je probeert te verkopen, want ze kunnen erg gevaarlijk zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.