Beïnvloedt het veganistische dieet de borstvoeding?

Het veganistische dieet is meestal gezond en voedzaam voor baby's. Het is echter belangrijk dat je ook een B12-vitamine supplement aan hun dieet toevoegt.
Beïnvloedt het veganistische dieet de borstvoeding?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 04 oktober, 2019

Naarmate de jaren verstrijken en er nieuwe informatie verschijnt, kiezen sommige vrouwen ervoor om het veganistische dieet te volgen. In feite zijn goed geplande vegetarische diëten meestal erg gezond.

Als vrouwen echter zwanger zijn, dan is het belangrijk om speciale aandacht aan borstvoeding te besteden om te weten of ze voldoende voedingsstoffen voor hun baby binnenkrijgen.

De American Academy of Nutrition and Dietetics stelt dat je je veganistische dieet met een specialist moet plannen. Een ongepland dieet kan zowel voor moeder als kind gezondheidsproblemen veroorzaken.

Veganistische dieet en borstvoeding

Baby’s die in veganistische gezinnen opgroeien hebben ook borstvoeding voor een goede ontwikkeling nodig.

Je moet deze melk met vitamine B12 aanvullen, zodat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Afhankelijk van het soort voedsel dat het gezin eet, heeft de baby mogelijk ook jodium nodig.

Als de veganistische moeder geen borstvoeding wil of kan geven, of een soort supplement nodig heeft, dan zijn er flesvoedingen gemaakt met soja of gehydrolyseerde rijst om je baby te voeden. Een andere optie is om een flesvoeding te gebruiken die van biologische koeien- of geitenmelk gemaakt is.

Volgens de richtlijnen voor babyflesvoeding van de Europese Unie hebben ze allemaal de nodige ingrediënten om je baby goed te voeden. Dat is de reden dat veel veganistische en vegetarische families ervoor kiezen om ze te gebruiken.

Zoals altijd is het belangrijk om met je arts te praten om professionele richtlijnen en aanbevelingen voor je specifieke situatie te ontvangen.

Aanvullende voedingsmiddelen om op te nemen

Twee flesjes melk

De American Academy of Allergy, Astma and Immunology benadrukt dat je niet hoeft te wachten om pinda’s, noten en sojabonen te introduceren. Je kind kan ze beginnen te eten vanaf ongeveer 6 of 7 maanden oud. Anderzijds is het belangrijk op te merken dat sommige voedingsmiddelen geweldige vervangers zijn. Welke zijn deze voedingsmiddelen?

Peulvruchten in het veganistische dieet

Peulvruchten fungeren in het veganistische of vegetarische dieet als de belangrijkste vervanging voor vlees en vis. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en zink. Dit maakt ze een van de eerste voedingsmiddelen die je je baby moet geven. Meestal moet je ze met groenten geven.

Enkele van de beste opties voor peulvruchten zijn:

  • Gepelde rode linzen. Ze hebben niet veel vezels en zijn gemakkelijk te verteren.
  • Later kun je gekookte kikkererwten en zachte erwten toevoegen, evenals andere soorten linzen.
  • Je kunt ze ook niet-geschilde peulvruchten geven.

Vast voedsel

Als je baby oud genoeg is om ze op te eten, kun je hem meer vast voedsel geven. Je kunt hem bijvoorbeeld hummus geven die van kikkererwten gemaakt is, gekookte tofu, geraspte erwten en linzenstoofschotels.

Je kunt hem ook pindakaas zonder suiker geven, uitgesmeerd over bananen of brood. Af en toe, bij ovo-lacto-vegetariërs, kun je hem een omelet geven.

Granen in het veganischtische dieet

Wat ontbijtgranen betreft, raden we aan dat ze volkoren zijn. Over het algemeen worden ontbijtgranen met gedextrineerde granen gemaakt. In deze granen worden complexe koolhydraatketens gedeeltelijk gehydrolyseerd. In 20% of 30% van deze producten zijn ze in een zeer eenvoudige vorm, zoals glucose.

Aangezien ze veel suiker bevatten, raden we ze niet aan voor zowel baby’s die vlees eten als vegetariërs.

Gluten

Kindje neemt een hap eten

Volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde moet je gluten introduceren wanneer je baby 6 maanden oud is. Doe dit wanneer je begint met het introduceren van vast voedsel.

De beste manier om ze toe te voegen is met volkorenbrood. Baby’s verteren het gedeeltelijk en ze doen dit over het algemeen goed.

Een vegetarisch of veganistisch dieet kan perfect gezond zijn. Bovendien kan het belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren, zowel op korte als op lange termijn.

Wat zeggen experts over het veganistische dieet?

Volgens de Academie voor voeding en diëtetiek kan veganistisch eten opmerkelijk gezond zijn, maar alleen als experts het plannen en begeleiden. In feite is dit type dieet goed voor alle levensfasen, inclusief zwangerschap, periode van borstvoeding en jeugd.

Volgens onderzoek hebben vegetarische vrouwen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingperiode voldoende vitamine B12 nodig. Dit komt, omdat veganistische moeders meestal lagere niveaus van docosahexaeenzuur (DHA) hebben.

Concluderend kunnen we stellen dat het veganistische dieet meestal gezond is, maar het is belangrijk om het door een expert te laten controleren. De juiste ontwikkeling van je baby hangt ervan af.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Biarge, M. M. (2018). Niños vegetarianos, ¿niños sanos? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0.
  • Moreno Díez, A. I. (2003). Manual de supervivencia para “veganos” novatos: por un mundo lleno de amor. Madrid: Mandala.
  • Vilaplana, E., y Román, D. (2003). La dieta ética: ética y dietética del “veganismo”. Alicante: Román Molto.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.