Is het normaal dat ik wil huilen tijdens de zwangerschap?

De veranderingen in het lichaam aan het begin tot aan het einde van de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat de moeder zich depressief voelt of in huilen uitbarst.
Is het normaal dat ik wil huilen tijdens de zwangerschap?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Tijdens de zwangerschap worden veel vrouwen gevoeliger en hebben ze last van angstige of depressieve momenten. Zonder twijfel kan een periode van blijdschap ook in een constante strijd veranderen wanneer de moeder zich afvraagt of het normaal is dat ze steeds wil huilen tijdens de zwangerschap.

Hormonale onbalans zorgt voor stemmingswisselingen. Speciale zorg is echter wel nodig als de symptomen van een klein beetje gevoelig naar chronische depressieve momenten gaat. Kijk met ons mee naar de details van dit onderwerp.

Is het normaal dat ik steeds wil huilen tijdens de zwangerschap?

Het antwoord op deze vraag is ja. Vanwege fysieke en hormonale veranderingen zal de moeder veranderingen in het gedrag ervaren tijdens een zwangerschap. Ze voelt bijvoorbeeld:

  • verdriet
  • angst
  • het verlangen om te huilen
  • zelfs driftbuien

Een vrouw hoeft echter niet de hele zwangerschap lang last te hebben van deze emoties, zelfs niet een hele maand. In dit geval hebben we het over perinatale depressie en moet je de juiste maatregelen nemen.

Perinatale depressie

Perinatale depressie verwijst naar een staat van verdriet, verwarring en eenzaamheid bij de moeder. Ze kan er voor en na de bevalling last van hebben. Het is anders dan een eenvoudige voorbijgaande hormonale verandering, omdat het een depressieve conditie is die dagen tot maanden aan kan houden.

Deze aanvallen van verdriet vallen samen met andere symptomen, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, of juist het verlangen om de hele dag te slapen. De moeder kan ook lusteloos, nerveus, hopeloos en ongeïnteresseerd zijn (zelfs voor de komst van haar baby), geen eetlust meer hebben en moeite hebben met concentreren.

Een huilende vrouw tijdens haar zwangerschap

Waarom wil ik huilen?

Er wordt geschat dat deze huilbuien en gevoelens van verdriet regelmatig voorkomen bij zwangere vrouwen, maar dat maar 10 tot 15% van de vrouwen dit duidelijk voelen.

Dit betekent echter niet dat je gelijk aan perinatale depressie lijdt wanneer je wilt huilen vanwege hormonale onevenwichtigheden. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de psychiatrische geschiedenis van je familie en socio-demografische en medische condities.

Aan de andere kant moet er ook rekening gehouden worden met de levenssituatie van de zwangere vrouw en andere dingen die invloed hebben op haar gemoedstoestand. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • financiële problemen
  • problemen in het huwelijk
  • alleenstaande moeder zijnen niet de steun hebben van de vader
  • problemen op het werk, naast vele andere scenario’s

De hormonale veranderingen hebben invloed op de chemische neurotransmitters die controle hebben over de gemoedstoestand. Deze verandering zorgt voor gevoeligheid, waardoor de vrouw moet of wil huilen.

Wat een periode van blijdschap zou moeten zijn, kan een constante strijd zijn voor de moeder wanneer ze zich afvraagt of het normaal is dat ze wil huilen tijdens haar zwangerschap.

Hoe kun je zorgen dat je niet hoeft te huilen tijdens een zwangerschap

Als eerste moet je weten dat huilen niet per se iets slechts is. Huilen kan een natuurlijke pijnstiller zijn die ons kalmte kan geven.

Daarom moet je het niet proberen in te houden of te negeren. Laat jezelf juist gaan en verlicht je van je zorgen om weer kalm te worden.

Wat je altijd moet onthouden is dat je moet voorkomen om lange tijd verdrietig te zijn en proberen om een goede houding aan te houden met respect voor tegenslagen. Begrijp daarnaast dat de hormonale veranderingen maar tijdelijk zijn.

Om het gevoel dat je moet huilen tegen te gaan, kun je deze tips volgen:

  • Ga bewegen. Dit kan bijvoorbeeld een kleine wandelingen zijn. Dit zorgt ervoor dat het cortisolniveau in je lichaam, een hormoon dat in verband staat met stress, vermindert wordt en er meer serotonine vrij komt, wat een hormoon is dat in verband staat met plezier en welzijn.
  • Probeer ‘s nachts minstens 8 uur te slapen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam genoeg gerust heeft om de volgende dag kalm te blijven.
  • Probeer geen verontrustende films, televisie programma’s of verontrustend nieuws te kijken die ervoor zorgen dat je gevoelig of nerveus wordt.
  • Houd je aan een gebalanceerd dieet zodat je hormonen en lichaam goed blijven werken.
Een zwangere vrouw met haar partner

Om depressiviteit te bestrijden is het ook essentieel om je te omringen met familieleden en vrienden die je kunnen steunen. Ook kun je je laten begeleiden door een gezondheidsdeskundige die je beter kan bestuderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.