Gezwollen voeten na de bevalling: wat je moet weten

Het is gebruikelijk dat voeten tegen het einde van de zwangerschap opzwellen, maar je moet naar je verloskundige gaan als je dit na de bevalling overkomt. Ontdek hier waarom!
Gezwollen voeten na de bevalling: wat je moet weten
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel vrouwen denken dat na de geboorte van de baby alles als bij toverslag weer normaal wordt. Het moederlichaam heeft echter een redelijke tijd nodig om te herstellen van de veranderingen die het heeft ondergaan. Een van die veranderingen is het vasthouden van vocht dat kenmerkend is voor de afgelopen weken. Dus, als je last hebt van gezwollen voeten na de bevalling, is dit artikel voor jou.

Waarom hebben sommige vrouwen gezwollen voeten na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in het lichaam toe om aan de behoeften van de moeder en de baby te voldoen. Maar tegelijk ondergaan de vaten die het vervoeren veranderingen die bevorderen dat vocht langer in het veneuze bed wordt vastgehouden.

Als gevolg daarvan treedt vochtretentie op in de lagere delen van het lichaam, zoals de benen en de voeten. Na de geboorte begint het maternale lichaam zich beetje bij beetje te herstellen van alle veranderingen in de zwangerschap. Daaronder valt het kwijtraken van al het overtollige vocht en het verbeteren van oedeem (Engelse link).

Toch zijn er enkele factoren die het vermogen van het lichaam om zwellingen te verminderen negatief beïnvloeden. We vertellen je er hieronder meer over:

  • Een zittende levensstijl
  • Hoge inname van natrium
  • Prenatale aandoeningen van de moeder, zoals zwangerschapsvergiftiging
  • Het gebruik van hooggedoseerde oxytocine tijdens de bevalling
  • Overtollige intraveneuze vloeistoffen tijdens de geboorte (meestal bij een keizersnede)
  • Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap of overgewicht (Spaanse link) vóór de zwangerschap
  • Meerlingzwangerschappen
  • Klimaten met zeer hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad
Gezwollen voeten na de bevalling

Waarschuwingssignalen

Als je na de bevalling last hebt van gezwollen voeten, moet je letten op het verschijnen van de volgende symptomen:

  • Het aanhouden van zwelling na 2 weken na de bevalling
  • Plaatselijke pijn, hetzij in de voeten, hetzij in de benen
  • Verhoogde temperatuur of verkleuring van de onderste ledematen
  • Een verschil in grootte tussen je beide voeten of je beide benen

Als je een van deze symptomen opmerkt , moet je zo snel mogelijk je verloskundige raadplegen.

Hoe kun je gezwollen voeten na de bevalling verbeteren?

Het is te verwachten dat je in de eerste dagen van het kraambed wat vochtretentie opmerkt, vooral in de onderste ledematen. Maar naarmate de zwangerschapshormonen dalen en je meer gaat bewegen, lijkt dit verschijnsel te verbeteren.

Hoewel elk lichaam zich in zijn eigen tijd herstelt, is het echter mogelijk om op een veilige manier aan het proces bij te dragen. Natuurlijk moet je de goedkeuring van je arts hebben voor je deze activiteiten uitvoert. Let op!

Leg je benen omhoog om gezwollen voeten te verlichten

Probeer bij het rusten, of je nu zit of ligt, je benen omhoog te leggen. Je kunt ze bijvoorbeeld op een stoel, een bank of een kussen laten rusten, en de houding vinden die voor jou het meest comfortabel is. Maak gebruik van de tijd die je aan borstvoeding besteedt om dit te doen, want het is het beste dat je dit meerdere keren per dag doet.

Pas plaatselijke kou toe op je gezwollen voeten

Je kunt verschillende strategieën kiezen om kou op je voeten en benen aan te brengen: Denk bijvoorbeeld aan koele waterbaden of kompressen met natte handdoeken die in de koelkast afgekoeld zijn. Kies je voor het laatste, dan kun je je benen tot kniehoogte inwikkelen en ze een tijdje optillen.

Activeer de kuiten

Probeer rechtop te staan, ondersteund door een metgezel, of met je handen tegen de muur. Til dan je hielen op om op je tenen te staan en houd de spanning in je kuiten 10 seconden vast. Herhaal de beweging nog minstens 10 keer gedurende de dag.

Je kunt deze zelfde oefening ook zittend op een stoel doen, met je benen gestrekt en omhoog. Je moet de buig- en strekbeweging van de tenen steeds opnieuw uitvoeren.

Probeer bloedsomloopoefeningen

Maak in de vorige houding cirkelvormige bewegingen met je benen, alsof je een cirkel op de muur wilt tekenen. Eerst naar de ene kant en dan naar de andere.

Zorg voor je voeding!

Het is ook belangrijk om je voeding te verbeteren tijdens de postpartum periode. Het is niet voldoende om alleen minder zout te eten. Je moet ook bewerkte voedingsmiddelen vermijden en veel water drinken. Dit verbetert de activiteit van de nieren en vermindert het vasthouden van vocht.

Rust goed uit en maak er een punt van naar buiten te gaan om je te ontspannen

Wat rust betreft, probeer zo veel mogelijk aan de linkerkant van je lichaam te slapen. Dit houdt de vena cava inferior vrij en bevordert de veneuze terugvoer.

Als je tijd hebt, maak dan een wandeling met je baby. Dit bevordert de bloedsomloop (en vermindert daardoor de zwelling in je voeten) en je humeur. Je kunt van de wandeling gebruik maken om steunkousen te gebruiken die de zwelling van de voeten nog meer helpen verminderen.

Als niets anders werkt bij je gezwollen voeten

Een beenmassage is lekker om ongemak te verlichten

Als je met deze strategieën geen verbetering ondervindt, dan is het tijd om met je arts te overleggen om de redenen te achterhalen en over de beste oplossing voor je aandoening te praten.

Onder de behandelingsalternatieven kun je kiezen voor lymfedrainage of obstetrische fysiotherapie, uitgevoerd door een getrainde fysiotherapeut. Enkele van de gebruikte technieken zijn pressotherapie, manuele lymfedrainage, watertherapie, en bepaalde aangepaste actieve oefeningen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cuesta-Vargas, Antonio. Ejercicio físico durante el embarazo, ganancia ponderal y retención de peso posparto. Nutricion Hospitalaria 36.4 (2019): 751-752.
  • Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.). Hinchazón de tobillos, pies y piernas. MedlinePlus en español [Internet]. Actualizado mayo 2019. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003104.htm
  • Barakat, Ruben, et al. Efecto de un programa de ejercicio físico en la recuperación post-parto. Estudio piloto. Archivos de Medicina del Deporte 30.2 (2013): 21-24
  • Llusca Suquilanda, Karen Jeanneth. Terapia física familiar en el posparto: guía de manejo. BS thesis. Quito/PUCE/2011, 2011.
  • Zonana-Nacach, Abraham, Rogelio Baldenebro-Preciado, and Marco Antonio Ruiz-Dorado. Efecto de la ganancia de peso gestacional en la madre y el neonato. Salud pública de México52.3 (2010): 220-225.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.