Waarom moet je de tandenborstel van een kind vervangen na een infectie?

Heb je gehoord dat het nodig is de tandenborstel van een kind te vervangen als het een infectie opgelopen heeft? Hier vertellen we je er meer over.
Waarom moet je de tandenborstel van een kind vervangen na een infectie?

Laatste update: 11 april, 2022

Je hebt misschien wel eens gehoord dat het belangrijk is de tandenborstel van een kind te vervangen als het een infectie heeft opgelopen. Dit advies heeft vooral aan populariteit gewonnen, tijdens de COVID-19 pandemie.

Er zijn verschillende redenen waarom de tandenborstel van een kind vervangen moet worden, maar nadat het een verkoudheid, griep of een andere besmettelijke aandoening van de luchtwegen heeft opgelopen, raden deskundigen aan dit instrument te vervangen.

In dit artikel analyseren we deze suggestie in detail en vertellen je waarom je er rekening mee moet houden. Lees dus verder.

Redenen om de tandenborstel van een kind te vervangen na een infectie

De American Dental Association (ADA – Engelse link) raadt aan de tandenborstel om de 3 tot 4 maanden te vervangen of wanneer de borstelharen misvormd en minder effectief worden. Ook is het een goed idee om dat te doen na herstel van een of ander plaatselijk infectieus proces.

Als je kinderen dus griep, amandelontsteking of een andere infectie van de luchtwegen hebben gehad, kunnen ze hun tandenborstels het beste vervangen. Je kunt zelfs overwegen om voor het hele gezin nieuwe tandenborstels te kopen.

Zo wordt de verspreiding van ziekteverwekkende kiemen tussen de borstelharen van dit element voorkomen en worden de mogelijkheden tot verspreiding van de besmettelijke stof verkleind.

Waarschijnlijk zal het kind dat ziek was geen problemen krijgen. Zijn immuunsysteem zal hem verdedigen tegen nog eens ziek worden van dezelfde kiemen. Maar de rest van het gezin loopt wel het risico besmet te raken.

Neem het zekere voor het onzekere

Sommige ziektekiemen (Spaanse link) kunnen overleven, zich vermenigvuldigen en zich verspreiden via de borstelharen van tandenborstels. In veel huizen worden al deze hygiëne-instrumenten in hetzelfde glas bewaard of delen ze een gemeenschappelijke ruimte.

Daarom is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en ieders tandenborstels te vervangen (Spaanse link). Niemand wil immers een instrument vol microben in zijn mond stoppen.

Desondanks beweert een studie (Engelse link), gepresenteerd op de American Academy of Pediatrics, dat het weggooien van dit instrument niet nodig is na een diagnose van streptokokken.

Tot slot is de aanbeveling om de tandenborstel van een kind te vervangen na een infectie vooral belangrijk als het kind in het ziekenhuis opgenomen is geweest. Bij ontslag uit het ziekenhuis moeten zowel de tandpasta als de borstel weggegooid worden wegens het risico van ziekenhuisbesmetting.

Waarom moet je de tandenborstel van een kind vervangen na een infectie?
Luchtweginfecties worden gemakkelijk verspreid via druppeltjes speeksel en afscheidingsproducten van de luchtwegen. Daarom is het vervangen van de tandenborstel van je kind een goede preventiestrategie.

De tandenborstel van je kind vervangen na een infectie met COVID-19

Met de COVID-19 pandemie begonnen veel sites en zelfs gezondheidswerkers te suggereren dat ouders de tandenborstels van kinderen en zelfs volwassenen moeten vervangen nadat ze de infectie hebben opgelopen. Maar voor dit soort aandoeningen gelden dezelfde aanbevelingen die we hierboven vermeld hebben.

Als een kind ziek wordt, maakt zijn immuunsysteem specifieke antilichamen aan die tegen die virusstam vechten. Deze afweer blijft nog een tijdje aanwezig en beschermt ze op natuurlijke wijze tegen her-infectie.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat het kleintje na herstel opnieuw ziek wordt, als het virus op de tandenborstel achterblijft. In elk geval kan, zelfs als het kind geen risico loopt, de mogelijkheid dat andere mensen besmet raken de aanschaf van een vervanger rechtvaardigen.

Het is goed te verduidelijken dat, in het geval van een COVID-19 infectie, studies hebben aangetoond (Engelse link) dat besmetting vaker optreedt door nauw contact met mensen dan met een besmet oppervlak. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) is de kans op het oplopen van coronavirus via oppervlakken erg klein en afhankelijk van meerdere variabelen.

In elk geval kan het vervangen van dit hygiëne-instrument als preventieve en gezinsverzorgingsmaatregel geen kwaad.

Verzorging van de tandenborstel

Zoals we je al vertelden, lijkt het bewijsmateriaal erop te wijzen dat het vervangen van kindertandenborstels na een infectie niet helemaal nodig is. Maar het is een eenvoudige maatregel waarmee je tegenslagen kunt voorkomen.

Een tandenborstel in goede conditie voorkomt niet alleen de verspreiding en overdracht van ziektekiemen, maar maakt ook een effectieve tandhygiëne mogelijk.

Hier zijn wat tips om je tandenborstels in topconditie en zo kiemvrij mogelijk te houden:

  • Deel je tandenborstel of tandpasta met niemand.
  • Spoel de tanden borstel na gebruik af met koud water.
  • Dompel de borstel niet onder in desinfecterende oplossingen of mondwater. Dit kan de verspreiding van ziektekiemen juist bevorderen.
  • Laat de borstel rechtop aan de lucht drogen. Droog het niet met handdoeken.
  • Bewaar het niet in gesloten bakken. Een vochtige omgeving bevordert de proliferatie van bacteriën en schimmels.
  • Vervang je tandenborstel om de 3 tot 4 maanden, of eerder als de borstelharen er rafelig of versleten uitzien.
  • Vermijd het om tandenborstels op dezelfde plaats te bewaren. Het is beter dat elke borstel zijn eigen steun of bakje heeft, die gescheiden is van die van de andere.
Een meisje met een gezond gebit
Tandenpoetsen is een fundamenteel onderdeel van de tandhygiëne. Om de verwijdering van bacteriële plak te garanderen, moet de borstel in de beste conditie zijn.

Zorg voor de gezondheid van je gezin

Al deze tips gelden zowel voor handtandenborstels als voor koppen van elektrische hygiëne-apparaten. En als een van je kinderen een infectie heeft opgelopen, is ons advies dat je hun tandenborstel vervangt en dit bij de hele familie herhaalt.

Je tandenborstel in topconditie houden is essentieel voor een doeltreffende mondhygiëne. En hoewel een vervanging heel vaak overbodig of te duur lijkt, is de winst wat de gezondheid van je gezin betreft veel groter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Academy of Pediatrics. (2013, May 4). Don’t be quick to toss your toothbrush after a sore throat. ScienceDaily. Retrieved March 21, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130504163304.htm
  • Mandujano Trujillo, Y. (2018). Grado de contaminación microbiana de los cepillos dentales guardados en el baño y dormitorio de los estudiantes de Odontología de la Universidad de Huánuco 2017.
  • Jacqueline, A., & Cabezas, C. (2021). Medidas de prevención de la transmisión microbiológica en el almacenamiento de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).
  • Vásconez Rojas, M. B. (2014). Estudio en vitro de los microorganismos presentes en el cepillo dental y su relación con las enfermedades, en los estudiantes de quinto año de la escuela de educación básica fiscal “leopoldo freire”, de la parroquia matriz, del cantón chambo, periodo mayo-agosto del 2014 (Bachelor’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2014.).
  • Lewis, D. (2021). COVID-19 rarely spreads through surfaces. So why are we still deep cleaning. Nature590(7844), 26-28.
  • Gaviria, P. A., Rosales, H. L., & Contreras, A. (2000). Contaminación in vitro de cepillos dentales. Revista Estomatología9(2).
  • Contreras, A., Arce, R. M., Botero, J. E., & Jaramillo, A. (2002). Contaminación bacteriana de cepillos dentales en niños y sus padres: una cuestión de educación.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.