Hoe voor baby's met het coronavirus zorgen

Het coronavirus blijft overal ter wereld alarm slaan. Hier vertellen we je wat je moet weten over de zorg voor baby's met het coronavirus.
Hoe voor baby's met het coronavirus zorgen

Laatste update: 28 januari, 2021

COVID-19 is het virus dat alarmen af heeft laten gaan en dat in veel landen het normale leven heeft onderbroken. Wereldwijd zijn er duizenden gevallen bevestigd. Met dit in gedachten, zullen we in het artikel van vandaag enkele algemene informatie en maatregelen delen die moeten worden gevolgd in het geval van baby’s met het coronavirus.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een familie van virussen die meestal dieren treft. Binnen deze familie zijn er veel verschillende soorten. Een aantal van hen kunnen muteren en uiteindelijk ook mensen treffen.

Dit is wat er met de stam SARS-CoV-2 gebeurde. De huidige coronavirusstam werd in december 2019 voor het eerst in de Chinese stad Wuhan gedetecteerd. Sindsdien is het aantal gevallen over de hele wereld, gezien het gemak waarmee het zich verspreidt, drastisch toegenomen.

Welke symptomen veroorzaakt het virus?

Voor baby's met het coronavirus zorgen
Bron: Overheid Nieuw Zeeland

Voor de meeste geïnfecteerde personen manifesteert het coronavirus zich als een asymptomatische infectie. Met andere woorden, de meerderheid van de mensen vertoont geen symptomen die erop wijzen dat ze ziek zijn. Meestal veroorzaakt het virus, vooral bij kinderen en baby’s, milde en niet-specifieke symptomen, zoals een gewone hoest.

Wanneer het coronavirus symptomen veroorzaakt, dan omvatten deze over het algemeen een droge hoest, koorts en kortademigheid. Het kan ook spierpijn, vermoeidheid en algeheel ongemak veroorzaken.

Dit is echter niet altijd het geval. In een minderheid van de gevallen kan dit virus een longontsteking veroorzaken en zelfs de dood als gevolg van ademhalingsfalen veroorzaken. Deze situatie doet zich het vaakst voor bij kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder ouderen en mensen met een verminderd immuunsysteem.

Hoe verspreidt COVID-19 zich van de ene persoon naar de andere?

De verspreiding van dit virus van persoon tot persoon vindt plaats door kleine deeltjes die in de lucht reizen. Wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, dan laten ze deze deeltjes vrij, die tussen de 1 en 2 meter kunnen reizen. Zelfs geïnfecteerde personen die geen symptomen vertonen, kunnen de ziekte verspreiden.

Deze deeltjes kunnen op voorwerpen van dagelijks gebruik achterblijven, waaronder op tafels, deurknoppen, zilverwerk, enz. Of ze kunnen rechtstreeks op iemand vallen. Wanneer een niet-geïnfecteerde persoon een besmet voorwerp aanraakt en vervolgens zijn of haar neus, mond of ogen aanraakt, dan kan het virus zijn of haar lichaam binnendringen.

Baby’s met het coronavirus: wat te doen?

Kleine baby’s hebben nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem. We moeten daarom bijzonder voorzichtig en waakzaam zijn voor onze kleintjes.

Hoe het coronavirus bij baby’s te diagnosticeren?

Net als volwassenen, wanneer artsen een coronavirus infectie bij een baby vermoedt, dan zullen ze een analyse van nasale en keelafscheidingen uitvoeren. De arts van je kind zal beslissen of testen al dan niet nodig is, afhankelijk van het feit of de symptomen van je baby aan bepaalde criteria voldoen.

Wat gebeurt er als mijn baby positief op het coronavirus test?

Baby met het coronavirus

Zodra tests de aanwezigheid van het coronavirus hebben bevestigd, dan kunnen er twee situaties optreden:

Een baby die positief test en asymptomatisch is

In dit geval wordt je baby opgenomen in het ziekenhuis en blijft hij onder observatie in een isolatiekamer. Borstvoeding moet worden gestaakt. Alleen een gezond gezinslid kan de baby bezoeken, met de juiste bescherming om besmetting te voorkomen.

De baby krijgt continu toezicht op vitale functies. Specialisten zullen ook röntgenfoto’s maken van de borstkas van de baby om de evolutie van de infectie te observeren. Artsen zullen constant naar complicaties uitkijken.

Een baby die positief test en symptomen heeft

Hier is de procedure hetzelfde als bij volwassenen. Het kind krijgt koortsverlagende medicatie en ondersteunende maatregelen, zoals hydratatie, afhankelijk van de voor zijn leeftijd en gewicht aangegeven doses. Bovendien zullen specialisten, als de baby erg klein is, de functie van zijn of haar lever, nier en hart evalueren.

Hoelang moeten baby’s met het coronavirus in het ziekenhuis blijven?

Baby’s die het goed doen, kunnen naar huis gaan zodra ze negatief testen op twee afzonderlijke tests binnen 24 uur. Bovendien moeten ze minimaal drie dagen koortsvrij zijn. Tot slot moeten baby’s verbetering vertonen met betrekking tot hun röntgenfoto’s van de borst.

Wat de zorg voor baby’s met het coronavirus betreft

Het is belangrijk om te begrijpen dat de informatie die we nu hebben aantoont dat het coronavirus milder is bij baby’s en kleine kinderen dan bij de rest van de bevolking. Het is daarom belangrijk dat je kalm blijft.

Nu weet je wat je moet doen als je baby symptomen vertoont die compatibel zijn met een coronavirus infectie. Volg vooral, zoals altijd, de instructies en aanbevelingen die specialisten je geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.