Wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?

Als ouders hebben we allemaal veel vragen over deze nieuwe situatie die we ervaren. Een daarvan is wat je moet doen als je kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt? We vertellen je hier wat je moet weten.
Wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?

Laatste update: 20 mei, 2020

Nu de noodtoestand in ons land is uitgeroepen duiken er veel twijfels op. Onder hen hebben veel van deze twijfels met onze kinderen te maken. Hoe moeten we bijvoorbeeld handelen als onze kinderen tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgen? We zullen je in onderstaand artikel helpen hoe je met deze situaties om moet gaan.

Wat is een lockdown en waarom is het nodig?

Een lockdown of quarantaine, verwijst naar een tijdelijke opsluiting die we moeten ondergaan voordat we naar bepaalde plaatsen gaan of bepaalde activiteiten uitvoeren. Afhankelijk van het land waar je woont, kan thuisblijven op dit moment een aanbeveling of een verplichting zijn. Hoe dan ook, het is belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Het doel van deze opsluiting is om ervoor te zorgen dat mensen in dit geval niet met het coronavirus worden besmet. Tegelijkertijd dient het om de verspreiding van dit virus van geïnfecteerde personen naar anderen te vertragen.

Waarom hebben de autoriteiten ons bevolen om thuis te blijven?

Wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt

Op dit moment is het moeilijk om iemand te vinden die niet weet wat er door het coronavirus allemaal aan de hand is. De huidige stam, COVID-19, heeft een hoog besmettingspercentage.

Bij kinderen en jongeren veroorzaakt dit virus normaal gesproken geen ernstige ziekte. Bij risicopopulaties, zoals ouderen en personen met een verminderd immuunsysteem, kan de ziekte echter ernstig en zelfs dodelijk worden.

In ernstigere gevallen, vooral in de hierboven genoemde groepen, leidt het snel tot longontsteking en ademhalingsfalen. Als gevolg hiervan moeten mensen met deze complicaties op de IC (Intensive Care) worden opgenomen. Daar hebben ze goede hulp en waakzaamheid nodig om de dood te voorkomen.

In het licht van een mogelijke ineenstorting van onze ziekenhuizen en om een mogelijke snelle verspreiding van dit virus te voorkomen, hebben veel landen hun scholen gesloten en thuis blijven aangekondigd.

Met dit in gedachten is het dus erg belangrijk dat mensen thuis blijven. Je moet alleen je huis verlaten en alleen naar medische centra en ziekenhuizen gaan als dat echt nodig is.

Wat moet ik doen als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?

Ziek kind

Koorts en een hoest zijn mogelijke symptomen van het coronavirus. In deze gevallen is kalm blijven het belangrijkste. Vergeet niet dat alle tot nu toe beschikbare gegevens aantonen dat het virus bij baby’s en kleine kinderen gewoonlijk onopgemerkt blijft.

Velen van hen zullen de infectie ervaren zonder symptomen te vertonen, terwijl anderen alleen een gewone hoest zullen ontwikkelen.

Toch betekent dit niet dat er geen kans is dat de ziekte ernstig wordt. Als je kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt, moet je daarom je kinderarts, het plaatselijke medische centrum of de eerste hulp bellen. Een medische zorgverlener zal je vertellen wat je moet doen.

Wat gebeurt er als ik bel?

Wanneer je belt, dan krijg je waarschijnlijk een reeks vragen over de huidige toestand en symptomen van je kind. Dit kan afhankelijk van waar je woont variëren. Wees niet ongerust als je na het beantwoorden van deze vragen te horen krijgt dat je kind onder ouderlijk toezicht gewoon thuis moet blijven.

Zoals we al zeiden, wordt dit virus meestal niet ernstig in het geval van kinderen. Veel gemeenschappen kiezen er daarom voor om mogelijke positieve gevallen van het coronavirus thuis onder toezicht te houden. Het idee achter deze strategie is om te voorkomen dat dringende medische voorzieningen onder de druk bezwijken.

Tegelijkertijd minimaliseert het het aantal mensen waarmee een persoon die mogelijk het coronavirus heeft in contact komt, waardoor de kans op besmetting wordt verkleind.

Vanaf dit moment moet je thuis voor je kind blijven zorgen. Als de symptomen na 3 of 4 dagen niet verbeteren, dan kun je opnieuw bellen en de huidige situatie uitleggen. Indien nodig, kunnen ze aanbevelen om je kind naar een arts te brengen en de huidige veiligheidsmaatregelen aanbevelen om dit te kunnen doen.

Dus wat als mijn kind tijdens de lockdown koorts of een hoest krijgt?

Het belangrijkste is om kalm te blijven en te doen wat de experts je opdragen. Dit betekent dat je het protocol voor thuis blijven moet respecteren en dat je in geval van een mogelijke infectie op de juiste manier moet reageren. En natuurlijk, tenzij absoluut noodzakelijk, thuis te blijven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.